De Kamado BBQ: Ontdek hoe het werkt en wat het precies is

In de immer evoluerende wereld van culinaire hoogstandjes, kookmethodes en keukengadgets heeft één bijzonder item de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen: de Kamado BBQ. Deze van oorsprong eeuwenoude kooktechniek heeft een opmerkelijke comeback gemaakt in de moderne buitenkeuken. Maar wat maakt de Kamado zo uniek? Waar komt het vandaan en, belangrijker nog, hoe haal je er het beste uit?

Van het aansteken van je Kamado tot het creëren van meesterlijke gerechten, en van essentiële accessoires tot veelvoorkomende valkuilen; na het lezen van deze blog ben je klaar om je BBQ vaardigheden naar een geheel nieuw niveau te tillen met een Kamado BBQ.

Wat is een Kamado?

Een Kamado is een type barbecue gemaakt van hoogwaardige keramische materialen, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, ontworpen voor grillen, roken en bakken met een uitstekende temperatuurregeling en -behoud. Een aantal van de meest bekende Kamado bbq’s zijn die van: Big Green Egg, The Bastard en Grill Guru.

Big Green Egg Medium
Al jaren de populairste Kamado BBQ

Verkrijgbaar bij

bol.com (€1.634,00)
Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2024 - 03:10

The Bastard Urban Medium
Van eigen Nederlandse bodem

Grill Guru Classic Compact Empty
Fijne kleine Kamado BBQ

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€269,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2024 - 03:11

De oorsprong en geschiedenis van de Kamado

De Kamado vindt zijn oorsprong in oude kleiovens, die duizenden jaren geleden in Azië werden gebruikt. Deze traditionele ovens waren ontworpen om voedsel langzaam te garen en te roken, waardoor het zijn unieke smaak en malsheid behield. Door de eeuwen heen heeft deze kooktechniek zich over de wereld verspreid, waarbij de basisprincipes en het ontwerp van de oorspronkelijke Kamado behouden zijn gebleven.

Kenmerkende eigenschappen van een Kamado

Wat de Kamado onderscheidt van andere barbecues, is zijn unieke eivormige design en de veelzijdigheid van kooktechnieken die deze BBQ mogelijk maakt. Gemaakt van hoogwaardige keramische materialen, heeft de Kamado een ongeëvenaard isolatievermogen. Hierdoor kan het niet alleen hoge temperaturen bereiken van wel 400 graden, maar deze temperaturen ook urenlang vasthouden, wat resulteert in perfect gegrild, gerookt of gebakken eten.

Materialen en Ontwerp van de Kamado BBQ

De bouw en het ontwerp van een Kamado zijn wat deze bbq echt onderscheidt van zijn concurrenten. Deze specifieke eigenschappen zorgen voor zijn bekende veelzijdigheid en prestaties in de culinaire wereld.

Dit is een illustratie van een kamado bbq en een traditionele bbq.

De unieke materialen van de Kamado

De basis van een Kamado ligt in zijn keramische constructie. Dit hoogwaardige keramiek staat bekend om zijn uitstekende warmte-isolatie-eigenschappen. Hierdoor kan de Kamado snel een hoge temperatuur bereiken en deze gedurende lange tijd vasthouden. Het keramiek is ook bestand tegen de elementen, wat betekent dat het duurzaam en betrouwbaar is, zelfs bij regelmatig gebruik.

Het belang van de eivormige structuur

De eivormige structuur van een Kamado is niet zomaar een designkeuze; het speelt een belangrijke rol in de functionaliteit van het apparaat. Deze vorm zorgt voor een optimale luchtcirculatie binnen de grill, waardoor voedsel gelijkmatig gaart en een authentieke rooksmaak krijgt. Bovendien helpt de eivorm bij het behoud van vocht, waardoor gerechten sappig en vol van smaak blijven.

Het materiaal verschil tussen de Kamado BBQ en een Traditionele BBQ

De Kamado en een traditionele BBQ hebben beiden hun eigen unieke voordelen, maar ze verschillen aanzienlijk in hun constructiematerialen en daarmee samenhangende eigenschappen:

Materiaal: Terwijl de Kamado voornamelijk is gemaakt van hoogwaardig keramiek, zijn de meeste traditionele barbecues gemaakt uit materialen zoals staal of gietijzer.

Warmte-isolatie: Het keramiek van de Kamado biedt uitstekende warmte-isolatie. Dit betekent dat het snel een hoge temperatuur kan bereiken en deze gedurende lange tijd vasthouden. Daarentegen hebben traditionele BBQ’s over het algemeen een goede, maar minder effectieve warmte-isolatie.

Duurzaamheid tegen de elementen: De keramische constructie van de Kamado is weerbestendig, waardoor hij duurzamer is. Traditionele BBQ’s, vooral die gemaakt van staal, kunnen roesten als ze niet goed worden onderhouden.

Temperatuurbereik: Een Kamado biedt een breed temperatuurbereik, van laag en langzaam tot zeer hoge temperaturen. Traditionele BBQ’s zijn daarentegen meestal beperkt tot middelhoge tot hoge temperaturen.

Samengevat, hoewel zowel de Kamado als de traditionele BBQ hun plaats hebben in de wereld van barbecueën, biedt de Kamado enkele voordelen op het gebied van materiaal en functionaliteit.

Hoe werkt een Kamado?

Werken met een Kamado kan in het begin intimiderend lijken vanwege zijn unieke design en functies. Echter, met wat oefening, biedt de Kamado een ongeëvenaarde kookervaring.

Dit is een illustratie van de werking van een Kamado BBQ.
Deze illustratie geeft een goed beeld van hoe een Kamado BBQ werkt en welke materialen er in deze BBQ zitten.

De Kamado aansteken: Een stapsgewijze handleiding

Het aansteken van de Kamado is een eenvoudig proces, mits je de juiste techniek volgt:

 1. Open eerst het deksel en de ventilatieopeningen van de Kamado.
 2. Vul de bodem met natuurlijke houtskool tot net onder de rand.
 3. Plaats enkele aanmaakblokjes tussen het houtskool en steek ze aan.
 4. Wacht tot de houtskool grijswit wordt (meestal na 10-15 minuten).
 5. Stel de gewenste temperatuur in door de boven- en onderste ventilatieopeningen aan te passen.

Temperatuurregeling en -stabiliteit

Een van de voordelen van de Kamado is zijn vermogen om nauwkeurige en stabiele temperaturen te behouden. Dit wordt bereikt door:

 • Het uitstekende isolatievermogen van de keramische bouw.
 • Het gebruik van de boven- en onderste ventilatieopeningen om de luchtstroom en daarmee de temperatuur te reguleren.

Door het beheersen van deze ventilatieopeningen kan de gebruiker gemakkelijk een temperatuur van zo laag als 100°C voor langzaam roken of zo hoog als 370°C voor het schroeien van steaks bereiken. Belangrijk is om geduld te hebben en kleine aanpassingen te maken voor optimale temperatuurregeling.

De mogelijkheden van een Kamado BBQ

De Kamado staat niet alleen bekend om zijn opvallende design, maar vooral om zijn veelzijdigheid. Of je nu grilt, rookt, bakt of braadt, de Kamado kan het allemaal aan. Wij duiken dieper in op enkele van de meest populaire kooktechnieken.

Grillen op de Kamado

Grillen op een Kamado is een waar genot. Dankzij de superieure warmteverdeling en het behoud van vocht, krijgen gerechten een perfecte schroeiplek terwijl ze sappig en mals blijven.

 • Voor direct grillen: Verwarm de Kamado tot de gewenste temperatuur, plaats je voedsel direct boven de gloeiende houtskool.
 • Voor indirect grillen: Gebruik een deflectorplaat om het voedsel te beschermen tegen directe vlammen, ideaal voor grotere stukken vlees of vis.

Roken: het geheim voor perfecte barbecuegerechten

Met zijn luchtdichte ontwerp en uitstekende temperatuurregeling is de Kamado perfect voor roken. De trage en lage kooktechniek resulteert in mals vlees met een rijke rooksmaak.

 1. Zorg voor een stabiele lage temperatuur, meestal tussen 90°C en 130°C.
 2. Voeg rookhout toe aan de houtskool voor extra smaak.
 3. Plaats het vlees op het rooster en laat het langzaam garen.

Bakken en braden: de veelzijdigheid van de Kamado

Ja, je kunt zelfs bakken en braden op een Kamado! Denk aan pizza’s met een perfect knapperige bodem of een sappige gebraden kip.

 • Voor bakken: Gebruik een pizzasteen en verwarm de Kamado tot de gewenste baktemperatuur.
 • Voor braden: Plaats een braadslee of rooster in de Kamado en kook op een matige temperatuur totdat je gerecht gaar is.

Met deze technieken is het duidelijk dat de Kamado veel meer is dan alleen een barbecue. Het is een veelzijdig kookinstrument dat je culinaire horizon zeker zal verbreden.

Accessoires en Uitbreidingen voor de Kamado BBQ

Hoewel de Kamado op zichzelf al een krachtige BBQ is, kan de ervaring nog verder worden verbeterd en vereenvoudigd met diverse accessoires en uitbreidingen. Van essentiële tools tot innovatieve gadgets, er is een breed scala aan opties beschikbaar voor de gepassioneerde Kamado-kok.

Essentiële tools voor elke Kamado gebruiker

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde Kamado-gebruiker, er zijn enkele tools die simpelweg onmisbaar zijn in je arsenaal:

 • Thermometer: Voor nauwkeurige temperatuurmetingen. Veel Kamado’s worden geleverd met een ingebouwde thermometer, maar een digitale vleesthermometer kan ook nuttig zijn.
 • Deflectorplaat: Een keramische plaat die zorgt voor indirect koken, ideaal voor langzaam garen en roken.
 • Rookhout: Om extra smaak toe te voegen aan je gerechten, variërend van zoet fruitig rookhout tot stevig hickory.
 • Tang en spatel: Voor het veilig en gemakkelijk verplaatsen van voedsel op de grill.

Innovaties en gadgets voor de Kamado

Voor de echte barbecue-fanaat zijn er tal van innovatieve gadgets beschikbaar die het koken op een Kamado naar een hoger niveau kunnen tillen:

 • Pizzasteen: Verander je Kamado in een echte pizzaoven. Perfect voor het bereiden van knapperige pizza’s.
 • Grillverhoger: Een extra rooster voor meer kookoppervlak, ideaal voor grote feesten.
 • Rotisserie: Voor het bereiden van heerlijke geroosterde kip of ander vlees op je Kamado.
 • Thermostatische ventilator: Een slimme tool die automatisch de luchtstroom in je Kamado reguleert om de gewenste temperatuur te handhaven.

Met de juiste accessoires wordt het bereiden van maaltijden op een Kamado niet alleen eenvoudiger, maar ook veelzijdiger. Of je nu je technieken wilt verfijnen of nieuwe recepten wilt uitproberen, er is altijd wel een tool of gadget die je daarbij kan helpen.

Onderhoud en Reiniging van een Kamado

Een goed onderhouden Kamado garandeert niet alleen optimale prestaties, maar verlengt ook de levensduur van je barbecue. Regelmatige reiniging en periodiek onderhoud zijn essentieel voor het behoud van de functionaliteit en esthetiek van je Kamado.

Dagelijkse zorg voor je Kamado

Dagelijkse zorg voor je Kamado hoeft niet tijdrovend te zijn, maar enkele eenvoudige gewoonten kunnen een groot verschil maken:

 • Roosters reinigen: Na elk gebruik is het aan te raden de roosters schoon te maken. Dit voorkomt dat oud voedsel en vet zich ophopen. Een staalborstel is hier een handig hulpmiddel voor.
 • As verwijderen: De onderkant van de Kamado kan zich met as vullen na enkele kooksessies. Gebruik een asschep om dit regelmatig te verwijderen.
 • Ventilatieopeningen: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen vrij zijn van obstructies om een goede luchtstroom te garanderen.

Bekijk ook eens onze blog over het schoonmaken van een BBQ.

Periodiek groot onderhoud

Naast de dagelijkse zorg, is er ook periodiek onderhoud nodig om je Kamado in topconditie te houden:

 • Diepe reiniging: Een paar keer per jaar is het goed om een diepe reiniging uit te voeren. Hierbij kan je de binnenkant van de Kamado grondig schoonmaken en vetophopingen verwijderen.
 • Inspecteer het keramiek: Controleer regelmatig op scheuren of beschadigingen. Hoewel Kamado’s duurzaam zijn, kunnen ze bij ruw gebruik beschadigen.
 • Vervangen van afdichtingen: De afdichting tussen de boven- en onderkant van de Kamado kan slijten. Vervang deze indien nodig om een optimale afdichting en efficiëntie te garanderen.

Met de juiste zorg en aandacht blijft je Kamado jarenlang een betrouwbaar onderdeel van je kook arsenaal, waarmee je keer op keer heerlijke gerechten kunt bereiden.

Voordelen van Koken met een Kamado bbq

De Kamado barbecue heeft de afgelopen jaren een vaste plek veroverd in de harten van vele culinaire liefhebbers. Maar wat maakt de Kamado nu echt zo bijzonder? Laten we enkele van de meest indrukwekkende voordelen van deze unieke kookmethode onder de loep nemen.

Waarom de Kamado bbq uitblinkt boven andere barbecues

Vergeleken met traditionele barbecues biedt de Kamado een reeks voordelen:

 • Temperatuurcontrole: Dankzij de dikke keramische wanden en verstelbare ventilatieopeningen, biedt de Kamado een ongeëvenaarde temperatuurcontrole, van zeer laag en langzaam tot gloeiend heet.
 • Rendement: De Kamado is uiterst efficiënt in brandstofgebruik. Eenmaal aangestoken kan hij urenlang branden zonder dat er extra houtskool nodig is.
 • Veelzijdigheid: Of je nu wilt grillen, roken, bakken of braden, de Kamado kan het allemaal aan, waardoor het een echt alles-in-één kookstation wordt.
 • Duurzaamheid: Met de juiste zorg kan een Kamado tientallen jaren meegaan, waardoor het een waardevolle investering is voor elke keuken.

De invloed van de Kamado op smaak en textuur

Afgezien van de technische voordelen, heeft koken op een Kamado ook een onmiskenbare impact op smaak en textuur:

 • Verrijkte smaak: Het keramiek van de Kamado reflecteert de warmte, wat zorgt voor een gelijkmatige garing. Dit resulteert in sappig, mals vlees met een authentieke rooksmaak.
 • Korstvorming: Door de hoge temperaturen die de Kamado kan bereiken, is het perfect voor het creëren van een heerlijke krokante korst op steaks en ander vlees.
 • Behoud van vocht: De gesloten omgeving van de Kamado zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden, waardoor gerechten sappiger worden en minder snel uitdrogen.

Met een combinatie van technische superioriteit en uitzonderlijke smaakresultaten is het geen wonder dat de Kamado zich onderscheidt als een favoriet onder zowel professionele chefs als thuiskoks.

Veelvoorkomende Fouten en Tips

Het beheersen van de Kamado kan wat tijd en ervaring vergen, vooral als je nieuw bent met deze kookmethode. Hoewel de Kamado veel voordelen biedt, zijn er enkele veelvoorkomende valkuilen waar je rekening mee moet houden. Gelukkig hebben we ook tips om je te helpen deze te vermijden.

Veelgemaakte fouten door beginnende Kamado-gebruikers

Als je net begint met de Kamado, zijn hier enkele veelgemaakte fouten die je moet proberen te vermijden:

 • Oververhitting: Een Kamado kan extreem hoge temperaturen bereiken. Zonder voorzichtigheid kan dit leiden tot oververhitting, wat je gerechten kan verpesten.
 • Te veel rookhout toevoegen: Het is verleidelijk om veel rookhout toe te voegen voor een sterke rooksmaak, maar te veel kan leiden tot een bittere smaak.
 • Onvoldoende voorverwarmen: Voor de beste resultaten is het belangrijk de Kamado goed voor te verwarmen. Hierdoor wordt een gelijkmatige garing gegarandeerd.
 • Niet regelmatig reinigen: Regelmatige reiniging is essentieel om de levensduur en efficiëntie van je Kamado te behouden.

Tips voor een optimaal gebruik van de Kamado bbq

Met een beetje kennis en oefening kun je als een professional op de Kamado koken. Hier zijn enkele tips om je te helpen het meeste uit je Kamado-ervaring te halen:

 • Leer temperatuurregeling: Maak gebruik van de ventilatieopeningen om de temperatuur nauwkeurig te regelen en houd een thermometer bij de hand.
 • Experimenteer met verschillende brandstoffen: Verschillende soorten houtskool en rookhout bieden variërende smaken. Ontdek welke het beste bij je gerechten past.
 • Sluit de Kamado niet direct na gebruik: Laat de ventilatieopeningen een tijdje open om overtollig vet en voedselresten te verbranden, wat het reinigen vergemakkelijkt.
 • Plan vooruit: De Kamado behoudt zijn warmte zeer goed. Hierdoor kan je met wat planning meerdere gerechten na elkaar koken zonder tussendoor opnieuw op te warmen.

Bekijk deze video voor nog meer informatie over een Kamado BBQ.

Of je nu net begint of al enige ervaring hebt, er is altijd ruimte voor verbetering en innovatie. De Kamado biedt een veelzijdig platform voor culinaire ontdekkingen, en met de juiste kennis en technieken kun je de volledige potentie ervan benutten. Ben je opzoek naar de beste bbq? Bekijk dan eens onze blog over de beste bbq van dit moment!

Veelgestelde Vragen over Kamado Barbecues:

#1 Hoe werkt een Kamado?

Een Kamado werkt in de basis net zo als een standaard Houtskool BBQ. Maar dankzij zijn unieke eivorm, keramische materialen, temperatuurregulatie en afsluitbare deksel kan een Kamado veel beter de warmte reguleren, van 90 graden tot wel 400 graden. Hierdoor kan je met een Kamado niet alleen grillen, maar ook roosteren, bakken, stomen en zelfs pizza’s maken. Een Kamado is dus een echte alleskunner!

#2 Wat maakt een Kamado anders dan een traditionele barbecue?

Een Kamado onderscheidt zich van traditionele barbecues door zijn dikke keramische wanden die zorgen voor uitzonderlijke warmteverdeling. Bovendien kan de Kamado worden gebruikt voor grillen, roken, bakken en braden, waardoor het veelzijdiger is dan veel traditionele barbecues.

#3 Wat zijn de beste Kamado BBQ merken?

Er zijn verschillende hoogwaardige Kamado BBQ-merken op de markt die zowel door professionele chefs als door thuisbarbecue-enthousiastelingen worden geprezen. Enkele van de beste merken zijn:

 • Big Green Egg: Waarschijnlijk het bekendste merk als het gaat om Kamado BBQ's. Het bedrijf biedt een reeks maten en heeft een uitstekende reputatie op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid.
 • Kamado Joe: Bekend om zijn innovatieve ontwerpen en hoogwaardige bouw. Kamado Joe heeft ook een uitgebreide lijn van accessoires die perfect passen bij hun grills.
 • Primo: Het enige merk dat ovale kamado's aanbiedt, wat een groter grillvlak biedt voor direct en indirect grillen.
 • Grill Guru: Dit merk staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en biedt een reeks Kamado's die zowel voor beginners als voor doorgewinterde grillmasters geschikt zijn.
 • The Bastard: Een Nederlands merk dat snel aan populariteit wint vanwege de hoge kwaliteit, het stijlvolle ontwerp en de uitgebreide accessoirelijn.

Bij het kiezen van een Kamado merk is het belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften en het budget. Elk van deze merken heeft zijn eigen sterke punten en specifieke kenmerken die kunnen aansluiten bij wat je zoekt in een Kamado BBQ.

#4 Is de Kamado geschikt voor beginners?

Ja, de Kamado is zeker geschikt voor beginners, maar het vereist wel wat oefening en geduld om de temperatuurregeling volledig onder de knie te krijgen. Het wordt daarom ook aanbevolen voor beginners om te starten met eenvoudige recepten en geleidelijk aan over te gaan naar geavanceerdere kooktechnieken naarmate ze vertrouwd raken met de Kamado.

#5 Waarom is een Kamado duurder dan een traditionele barbecue?

De hogere prijs van een Kamado is te wijten aan verschillende factoren: het gebruik van hoogwaardige keramiek die zorgt voor uitstekende warmteregulatie en duurzaamheid, de veelzijdigheid van de kookmogelijkheden die het biedt, en de algemene bouwkwaliteit die vaak veel beter is dan die van de traditionele barbecues.

#6 Hoe lang gaat een gemiddelde Kamado mee?

Met goed onderhoud en juist gebruik kan een Kamado tientallen jaren meegaan. Het keramiek is ontworpen om extreem duurzaam te zijn en kan bestand zijn tegen hoge temperaturen gedurende lange perioden zonder te verslechteren.

#7 Wat zijn de meest aanbevolen accessoires voor een Kamado?

Enkele van de meest aanbevolen accessoires voor een Kamado zijn een pizzasteen voor het bakken van pizza's en brood, een gietijzeren rooster voor het verkrijgen van perfecte grill markeringen, een keramische heat deflector voor indirect koken, en een druippan om sappen en vetten op te vangen tijdens het koken. Daarnaast kunnen ook specifieke Kamado thermometers en tangen nuttig zijn voor een optimale kookervaring.

#8 Kan een Kamado barsten?

Ja, een kamado – een type keramische barbecue – kan barsten. Kamado's zijn gemaakt van dik keramisch materiaal, dat bekend staat om zijn uitstekende warmteretentie. Echter, ondanks hun robuuste uiterlijk, zijn ze gevoelig voor barsten als ze niet correct worden behandeld of onder bepaalde omstandigheden.

Redenen voor het barsten van een kamado:

 • Temperatuurschommelingen: Als je de kamado te snel verhit of afkoelt, kan dit leiden tot temperatuurschommelingen die het keramiek kunnen doen barsten.
 • Impact: Een directe impact, zoals het laten vallen van het deksel of het stoten tegen een hard oppervlak, kan leiden tot barsten.
 • Water en vorst: Als er water op of in de kamado komt en dit vervolgens bevriest, kan de uitzetting van het ijs het keramiek beschadigen.
 • Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen: Hoewel kamado's zijn ontworpen om hoge temperaturen te weerstaan, kan voortdurende blootstelling aan extreem hoge temperaturen het materiaal op den duur verzwakken.
 • Defecten in het materiaal: In zeldzame gevallen kan een fabricagefout of een defect in het keramische materiaal leiden tot barsten.

 

Tips voor de levensduur van je kamado:

 • Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Bescherm de kamado tegen directe impact of stoten.
 • Gebruik een beschermhoes om de kamado te beschermen tegen weersinvloeden.
 • Volg de instructies van de fabrikant voor het correct aansteken en gebruiken van de kamado.

 

Als je kamado barst, is het belangrijk om deze niet verder te gebruiken totdat je het probleem hebt verholpen of het beschadigde onderdeel hebt vervangen. Barsten kunnen leiden tot ongelijkmatige verwarming en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Fijne kleine Kamado BBQ

Verkrijgbaar bij

coolblue.nl (€269,00)
bol.com
Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2024 - 03:11

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,36)
blokker.nl (€23,36)
Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2024 - 02:57

Verkrijgbaar bij

bol.com (€147,50)
blokker.nl (€147,50)
Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2024 - 02:59

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.