Hoe werkt een skottelbraai? Alles wat je moet weten over deze BBQ!

De zomermaanden staan weer voor de deur en wat is er nu gezelliger dan buiten koken met vrienden en familie? De skottelbraai, een unieke barbecue van CADAC, wint steeds meer aan populariteit in Nederland.

Maar wat is een skottelbraai precies? Hoe zet je hem in elkaar en hoe gebruik je het rooster optimaal? In deze blog duiken we dieper in de wereld van de skottelbraai, van opzet tot schoonmaak. Na het lezen ben je helemaal klaar om te genieten van een heerlijke barbecue-ervaring!

Wat is een skottelbraai?

Een skottelbraai is een traditionele Zuid-Afrikaanse barbecue, afgeleid van het Afrikaanse woord “skottel” wat “schotel” betekent.

Het unieke van de skottelbraai is dat het een grote, ronde, platte metalen plaat (of schotel) heeft die boven een gasvlam wordt geplaatst. Deze schotel wordt gebruikt om te grillen, bakken, roosteren en zelfs om te koken.

Dit is een foto met daarop een Skottelbraai te zien.

In tegenstelling tot de standaard barbecues waarbij voedsel direct boven de vlam wordt gegrild, biedt de skottelbraai een gelijkmatige warmteverdeling over de schotel, waardoor voedsel gelijkmatig kan worden gekookt zonder dat het direct contact maakt met open vuur.

Dankzij deze unieke kookmethode kan je met een skottelbraai super veel gerechten bereiden, van vlees en vis tot pannenkoeken en roerbakgerechten. Het is veelzijdig, draagbaar en perfect voor op de camping.

Hoe werkt een skottelbraai?

De werking van de skottelbraai is vrij eenvoudig. Deze BBQ werkt op gas en bestaat uit een aantal onderdelen. Omdat de skottelbraai modulair is kan je deze barbecue voor meerdere doeleinden gebruiken.

Hoe skottelbraai in elkaar zetten?

Het in elkaar zetten van een skottelbraai kan enigszins variëren afhankelijk van het specifieke merk en model. Echter, hier is een algemene handleiding voor het in elkaar zetten van een typische skottelbraai:

Stap 1: poten monteren
De meeste skottelbraais hebben drie of vier inklapbare poten. Klap deze uit en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Als de poten los zijn, bevestig ze dan aan de basis van de skottelbraai volgens de instructies.

Stap 2: brander bevestigen
Plaats de brander in het midden van de skottelbraai, waar hij meestal vastzit met schroeven of klemmen. Zorg ervoor dat de gasinlaat van de brander naar buiten wijst, zodat je later de gasslang kunt aansluiten.

Stap 3: skottel plaatsen
De skottel (de grote ronde metalen plaat) wordt bovenop de brander geplaatst. Sommige modellen hebben een specifieke groef of inkeping waar de skottel in past. Zorg ervoor dat de skottel stevig en gelijkmatig op de brander rust.

Stap 4: gasslang en drukregelaar
Aan 1 van de uiteinde van de gasslang zit meestal een drukregelaar. Deze sluit je aan op je gasfles. Het andere uiteinde van de gasslang sluit je aan op de gasinlaat van de brander.

Stap 5: controleer de aansluitingen
Voordat je de skottelbraai gaat gebruiken, is het belangrijk om alle aansluitingen te controleren. Zorg ervoor dat de gasslang goed vastzit en dat er geen gaslekken zijn.

Mocht het onverhoopt toch niet lukken na het doorlopen van deze 5 stappen, dan raad ik je aan de gebruikshandleiding van de skottelbraai erbij te pakken. Klik hier voor de gebruikershandleiding.

Hoe sluit je de brandstof aan?

Op de manier in de foto kan je een skottelbraai aansluiten .
Zie de website van CADAC.

De skottelbraai biedt flexibiliteit als het gaat om de soorten brandstof waarmee hij kan worden aangesloten. De volgende opties zijn beschikbaar: Universele gasfles, CG gasfles, Cartridge en rechtstreeks op de gasaansluiting van een Caravan of Camper. Hier is hoe je elk van deze opties kunt aansluiten:

Aansluiten op een Universele gasfles:

 1. Zorg ervoor dat de gaskraan van de fles dicht is.
 2. Sluit de gasslang met de drukregelaar aan op de gasfles.
 3. Bevestig het andere uiteinde van de gasslang aan de gasinlaat van de skottelbraai.
 4. Draai de gaskraan langzaam open en controleer op lekkages.

 

Aansluiten op een CG gasfles:

 1. Deze flessen hebben vaak een schroefdraadaansluiting.
 2. Sluit de gasslang met de bijbehorende drukregelaar of adapter aan op de CG gasfles.
 3. Verbind het andere uiteinde met de skottelbraai.
 4. Open voorzichtig de gaskraan.

 

Aansluiten op een Cartridge:

 1. Veel skottelbraais hebben een specifieke adapter voor cartridges.
 2. Plaats de cartridge in de adapter volgens de instructies.
 3. Bevestig de adapter met de cartridge aan de skottelbraai.
 4. Zorg ervoor dat de cartridge stevig vastzit voordat je het gas opendraait.
CADAC gascartridge – 500 gram

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€7,95)
bol.com (€12,95)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024 - 00:32

Aansluiten op een Caravan of Camper:

 1. Sommige mensen prefereren hun skottelbraai aan te sluiten op de bestaande gasaansluiting van hun caravan of camper.
 2. Sluit de gasslang aan op de externe gasaansluiting van de caravan of camper.
 3. Verbind het andere uiteinde met de skottelbraai.
 4. Draai de gaskraan open en zorg ervoor dat alle aansluitingen veilig zijn.

 

Hoe gebruik je een skottelbraai rooster?

Wanneer je een rooster wil gebruiken op je Skottelbraai is het vaak noodzakelijk om een los rooster aan te schaffen, dit rooster leg je boven op de pan. Met dit rooster kan je heerlijk grillen. Wat ook kan is het aanschaffen van een skottelbraai met daarop een grill gedeelte, zo sla je twee vliegen in één klap en kan je van alles maken op deze barbecue.

Hoe maak je de Skottelbraai schoon?

Het schoonmaken van een Skottelbraai is kinderlijk eenvoudig door gebruik te maken van speciaal CADAC Skottel Folie, die je hier kan kopen. Mocht je geen gebruik maken van dit folie, dan vul je de skottel met een laagje water en wat afwasmiddel en breng je dit een paar minuten aan de kook. Hierna is de Skottelbraai gemakkelijk schoon te krijgen van aangekoekt eten.

Na het lezen van deze blog ben jij zeker weten helemaal op de hoogte van alles met betrekking tot de Skottelbraai. Wil je nou meer weten of producten van CADAC of andere super toffe Camping BBQ’s bekijken? Dan is onze blog “De beste gas camping BBQ van dit moment” een echte leestip! Of bekijk onze blog over de beste barbecues van dit moment!

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€7,95)
bol.com (€12,95)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024 - 00:32

Verkrijgbaar bij

toppy.nl (€68,95)
vtwonen.nl (€68,99)
bol.com (€69,00)
fonq.nl (€69,95)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024 - 00:31

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.