Wat is het gasverbruik van een bbq?

Gemiddeld genomen kan je met een kilo propaangas iets meer dan 2 uur barbecueën op een middelgrote gas barbecue op gemiddelde hitte. Met een propaan gastank van 9 kilo kan je dus ongeveer 18 á 20 uur barbecueën.

Het gasverbruik van een barbecue (BBQ) hangt af van verschillende factoren, waaronder het type BBQ, de grootte en de efficiëntie ervan, de temperatuurinstellingen, hoe vaak en hoe lang je het gebruikt, weersomstandigheden en het type en de kwaliteit van het gas dat je gebruikt. Het verbruik kan dus sterk variëren.

Gasverbruik per type bbq

Hieronder vind je een tabel die het gasverbruik per type barbecue weergeeft. Dit is echter wel een ruwe schatting, het werkelijke verbruik kan hoger of lager zijn, afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Type BBQGasverbruik per uur (gemiddeld)
Draagbare BBQ200 gram
Middelgrote vrijstaande BBQ 400 a 450 gram
BBQ met zijbrander500 a 550 gram
BBQ met roker500 a 600 gram
BBQ keuken600 gram

Antargaz Calypso 8 kg inclusief adapter
Bekijk de laagste prijs
bol.com (€121,00)
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024 - 03:04

Factoren die het gasverbruik beïnvloeden:

1. Type en grootte van de BBQ

Barbecues komen in verschillende soorten en maten. Een kleine, draagbare gas BBQ zal minder gas verbruiken dan een grote, stationaire eenheid. zal een BBQ met meerdere branders of met extra functies zoals een zijbrander of roker meer gas verbruiken.

2. Temperatuurinstellingen

Hoe hoger de temperatuur die je instelt op je BBQ, hoe meer gas je verbruikt. Als je op lage temperatuur grilt of langzaam kookt, zal je minder gas verbruiken dan wanneer je op hoge temperatuur grilt of brandt.

3. Gebruiksfrequentie en -duur

Hoe vaker en langer je je BBQ gebruikt, hoe meer gas je verbruikt. Als je elke dag barbecuet, zal je uiteraard veel meer gas verbruiken dan wanneer je alleen in het weekend barbecuet.

4. Type en kwaliteit van het gas

Hoewel de meeste gas BBQ’s op propaan werken, kunnen sommige ook op aardgas werken. Aardgas is meestal goedkoper, maar heeft een lagere energie-inhoud dan propaan, wat betekent dat je meer ervan nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

5. Onderhoud van de BBQ:

Een goed onderhouden BBQ werkt efficiënter en verbruikt minder gas. Regelmatige reiniging en onderhoud, zoals het schoonmaken van de branders en het controleren op gaslekken, kan helpen om het gasverbruik te verminderen.

6. Weersomstandigheden:

Bij koud weer moet een BBQ harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat kan leiden tot hoger gasverbruik. Wind kan ook een effect hebben, omdat het de hitte kan wegblazen en de BBQ dwingt om meer gas te verbranden om de temperatuur te behouden.

Hoelang doe je met een gasfles van 5 kilo?

Je kan met een gasfles van 5 kilo meer dan 10 uur barbecueën. Bij het gebruik van een kleine BBQ kan je zelfs tot wel 25 uur barbecueën.

Hoelang doe je met een gasfles van 10 kilo?

Met een gasfles van 10 kilo kan je gemiddeld genomen meer dan 20 uur barbecueën. Wanneer je een kleine draagbare bbq hebt, zoals een camping barbecue, dan gaat een gasfles van 10 kilo zelfs meer dan 50 uur mee.

Op zoek naar de ultieme beste bbq ervaring? Of wil je juist je tuin transformeren en je buiten koken expertise uitbreiden? Ontdek dan onze artikelen en tips! Voor jouw tuin ben je bij Buitenspullen.nl op het juiste adres.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.