Hoe maak je een bbq schoon?

Vraag je je af hoe je een BBQ schoonmaakt? De kans is groot dat je tijdens je laatste tuinfeestje misschien iets te veel biertjes hebt gedronken en het schoonmaken van een met vet en vuil gevulde BBQ hebt uitgesteld. In deze blog lees je wat je nodig hebt om je BBQ schoon te maken en hoe je dat doet. Lees snel verder!

Wat je nodig hebt om je BBQ schoon te maken?

  • Schrobborstel of staalborstel
  • BBQ-reiniger of afwasmiddel
  • Spons of doek
  • Emmer met warm water
  • Vuilniszak
  • BBQ handschoenen

BBQ schoonmaken in het kort:

Om een BBQ schoon te maken, begin je eerst met het volledig laten afkoelen van de BBQ. Wanneer deze volledig afgekoeld is, draag je BBQ-handschoenen en verwijder je de grillroosters. Als je houtskool hebt, zorg ervoor dat deze volledig afgekoeld is voordat je het weggooit.

Ga verder met het reinigen van de binnenkant van de BBQ, gebruikmakend van een schrobborstel of staalborstel om alle verbrande resten en vet te verwijderen. Vervolgens focus je op de grillroosters, die je grondig schoonmaakt met een borstel en BBQ-reiniger, spoel ze vervolgens af met warm water en laat ze drogen.

Vergeet niet de buitenkant van de BBQ, die je kunt schoonmaken met een doek en BBQ-reiniger. Na het reinigen en drogen van alle onderdelen, zet je de BBQ weer in elkaar en controleer je of alles goed en veilig bevestigd is.

Opzoek naar een uitgebreidere stap voor stap uitleg of wil je liever een video zien? Bekijk hieronder dan onze Stap-voor-stap handleiding om je BBQ weer spik en span te maken of bekijk de video van Obelink

Stap-voor-Stap uitgebreide handleiding om je BBQ schoon te maken:

Stap 1: Laat je BBQ afkoelen

Goed, ik weet dat je misschien staat te popelen om je BBQ schoon te maken na die geweldige grillparty van gisteravond, maar wacht heel event! Het is belangrijk om je BBQ de tijd te geven om volledig af te koelen voordat je je schoonmaak skills erop loslaat. Afhankelijk van hoe heet je BBQ was, kan dit een paar uurtjes duren.

Ja, ik weet het… maar geduld is een schone zaak. Geloof me, brandwonden krijgen is net zo onprettig als die flauwe mop van je oom – en dat wil je echt vermijden. Dus neem even een momentje, geniet van een lekker koel drankje en laat die BBQ rustig uitdoven.

Stap 2: Verwijder de grillroosters en eventueel het houtskool

Allereerst, haal die BBQ-handschoenen tevoorschijn. Je weet wel, die degelijke, functionele die je ooit gekocht hebt. Trek ze aan om je handen te beschermen en bereid je voor op de volgende stap: het verwijderen van de grillroosters.

Wees voorzichtig, en haal de roosters uit de BBQ. Dit geeft je de kans om een grondige schoonmaak uit te voeren, niet alleen van de roosters zelf, maar ook van het binnenste van de BBQ. Vergeet niet wanneer je een houtskool bbq hebt om dit in de vuilniszak te gooien. Let wel op! Zorg dat het houtskool volledig is afgekoeld, we willen natuurlijk niet een bbq starten in ons huis.

Stap 3: Maak de binnenkant schoon

Gebruik een schrobborstel of staalborstel om de binnenkant van de BBQ schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten bereikt. Schraap voorzichtig alle verbrande voedselresten, as en vet van de binnenkant en verzamel deze in een zak. Gooi deze zak vervolgens weg in een daarvoor bestemde afvalcontainer.

Stap 4: Reinig de grillroosters

Nu is het tijd om de grillroosters te reinigen. Gebruik een schrobborstel of staalborstel en een BBQ-reiniger of afwasmiddel om het vuil en de aangekoekte resten grondig te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle kanten van de roosters schoonmaakt. Spoel ze daarna grondig af met warm water en laat ze volledig drogen voordat je ze teruggeplaatst in de BBQ.

Stap 5: Reinig de buitenkant van de BBQ

Nadat de binnenkant en de roosters schoon zijn, is het tijd om de buitenkant van de BBQ te reinigen. Gebruik een spons of doek en wat BBQ-reiniger of afwasmiddel om de buitenkant schoon te maken. Vergeet niet de deksel, de handgrepen en de onderkant van de BBQ. Spoel de buitenkant daarna af met warm water en droog het af met een schone doek.

Stap 6: Zet de BBQ weer terug in elkaar

Zodra alle onderdelen volledig droog zijn, kun je de grillroosters terugplaatsen in de BBQ. Controleer of alle onderdelen correct en veilig zijn bevestigd. Nu is je BBQ klaar voor het volgende gebruik!

Conclusie

Het regelmatig schoonmaken van je BBQ is essentieel voor zowel de smaak van je gerechten als de veiligheid. Volg deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je BBQ altijd klaar is voor een heerlijke grill partij!

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een BBQ

Hoe maak je een bbq-rooster schoon?

Gebruik een staalborstel, zo schrob je snel aangebakken etensresten weg. Gebruik hierna azijn en baking soda, meng deze twee producten samen en breng dit aan op het rooster en laat dit 10 min inwerken. Schrob en spoel daarna je rooster helemaal schoon. Of laat het bbq rooster een nacht in het gras liggen, door het ochtenddauw haal je alle resten er zo af met een borstel.

Waar laat je houtskool van de bbq?

Houtskool van de bbq hoort bij het restafval, het kan dus gewoon mee in de vuilniszak. Houtskool mag dus niet in de gft-container, dit omdat houtskool het composteerproces kan verstoren.

Interesse in de beste bbq voor jouw tuin? Of wil je verdiepende tips, strategieën en koopgidsen om je tuin te verfraaien en je buiten koken kunsten te perfectioneren? Duik in onze selectie van artikelen. Waar jij groen denkt, denken wij mee.

Bekijk het product op:

allesvoorbbq.nl (€41,95)
barbecueshop.nl (€49,99)
bol.com (€60,95)
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024 - 03:01

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.