Hoe steek je een bbq aan?

Het is zomer en de zon straalt, wat betekent dat het perfecte moment is aangebroken om de barbecue aan te steken en te genieten van het gezellig samenzijn met vrienden en familie.

Maar voor veel mensen is het aansteken van een barbecue niet zo eenvoudig is als het lijkt. Je hebt de juiste tools, kennis en een beetje geduld nodig. In deze blogpost gaan we je middels 6 simpele stappen door dit proces begeleiden, zodat ook jij een BBQ meester wordt in een handomdraai!

Wat is er nodig om een barbecue aan te steken?

Voordat we beginnen, laten we de benodigde bbq spullen opsommen:

Een barbecue…uiteraard
Er zijn vele soorten en maten beschikbaar, maar voor deze uitleg gebruiken we een traditionele houtskool barbecue, aangezien deze het moeilijkst aan te steken zijn. Een elektrische of gas bbq vergt minder kennis en ervaring. (en is stiekem toch niet ECHT bbq’en)

Brandstof
Houtskool of briketten. Houtskool brandt beter en sneller, terwijl briketten langer meegaan.

Aanmaakblokjes
Deze zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk te ontbranden en je houtskool of briketten op gang te helpen.

Lange lucifers of aansteker
Je wilt je handen niet te dicht bij het vuur hebben, dus een lange lucifer of een BBQ aansteker is ideaal.

Barbecue gereedschap
Een goede tang en spatel zijn essentieel om je voedsel te kunnen draaien. Optioneel kun je een houtskoolstarter gebruiken om het verwarmingsproces te versnellen.

Stap voor stap instructie voor het aansteken van een bbq

Stap 1: Veiligheid eerst
Zorg ervoor dat je barbecue stabiel staat op een vlakke, stevige ondergrond. Plaats het op een veilige afstand van je huis, tuinmeubilair en andere brandbare materialen. Houd ook een emmer water bij de hand voor het geval dat. Zeker als het je eerste keer is.

Stap 2: Voorbereiding van de barbecue
Verwijder eventuele oude as uit de barbecue als die er nog is. Vul de barbecue tot ongeveer een derde met je gekozen brandstof (houtskool of briketten). Schik ze in een piramidevorm, dit helpt de luchtstroom en zal het vuur helpen verspreiden.

Stap 3: Aanmaakblokjes
Plaats nu enkele aanmaakblokjes rond en binnen de piramide van houtskool. Deze blokjes zullen fungeren als kickstarter voor je kolen of briketten.

Stap 4: Aansteken
Gebruik je lange lucifers of aansteker om de aanmaakblokjes aan te steken. Zodra de blokjes branden, zullen ze op hun beurt de kolen aansteken.

Stap 5: Even geduld
Wacht nu geduldig tot de kolen beginnen te gloeien en bedekt zijn met witte as. Dit duurt doorgaans ongeveer 20-30 minuten.

Stap 6: Verspreidt de kolen
Wanneer de kolen klaar zijn, gebruik dan je barbecue gereedschap om ze gelijkmatig over de barbecue te verspreiden. Je barbecue is er nu helemaal klaar voor om jou van heerlijk eten te voorzien. Hieronder lees je nog wat veel gemaakte fouten die je moet voorkomen te maken.

Veelgemaakte fouten bij het aansteken van een BBQ

Fout 1: Ongeduldig zijn
Het is begrijpelijk dat je zo snel mogelijk wilt beginnen met grillen, maar voor een goede barbecue sessie moet je echt zorgen dat je de kolen goed op temperatuur laat komen. Door het proces te overhaasten, riskeer je dat de kolen niet volledig ontbranden en je eten ongelijkmatig wordt gekookt. De juiste manier? Geduld, zoals ieder ouder zou zeggen tegen zijn kind. Wacht tot de kolen goed gloeien en bedekt zijn met witte as voordat je begint te grillen.

Fout 2: Verkeerde hoeveelheid kolen gebruiken
Te veel kolen kunnen te veel hitte genereren, terwijl te weinig kolen onvoldoende warmte genereren. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden. Een goede richtlijn is om de barbecue tot een derde te vullen met kolen. Je kunt altijd meer toevoegen als je merkt dat de hitte afneemt.

Fout 3: Gebruik van Spiritus of andere brandbare vloeistoffen
Hoewel het verleidelijk kan zijn om aanstekervloeistof te gebruiken om het proces te versnellen, kan dit de smaak van je eten beïnvloeden en is het minder veilig. Aanmaakblokjes zijn een veiliger en smaakvriendelijker alternatief. Ze zijn gemakkelijk aan te steken en zullen de kolen effectief ontbranden zonder de smaak van je eten te beïnvloeden.

Door deze stappen en tips te volgen, zul je in staat zijn om met vertrouwen je barbecue aan te steken en te genieten van een succesvolle BBQ-sessie, Succes!

Wil je de beste bbq ontdekken? Zoek je daarnaast naar handige tips, adviezen en koopgidsen om je tuin te optimaliseren en je buiten koken vaardigheden te verbeteren? Vergeet dan niet onze aanvullende artikelen te lezen! Wij delen jouw liefde voor de tuin.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.