Hoeveel houtskool in kamado? Zo heb je altijd genoeg houtskool in je kamado BBQ

Laten we maar gelijk beginnen. Je wil graag antwoord op de vraag “Hoeveel houtskool moet er in mijn kamado?” Het antwoord op die vraag is, altijd zo vol mogelijk, tenzij anders staat aangegeven. Je vult je kamado BBQ tot de vuurring of wanneer er een houtskool mandje aanwezig is, vul je die volledig.

Hoeveel kilo houtskool heb ik nodig?

Deze vraag zal bijna nooit hetzelfde antwoord geven aangezien iedere kamado barbecue verschilt van grootte. Daarom hebben wij een handig tabel gemaakt waarin je kan zien hoeveel kilo houtskool je nodig hebt per type kamado. Wij hebben een aantal van de meest populaire kamado’s op een rijtje gezet en het benodigde aantal kilo houtskool toegevoegd. 

Type Kamado BBQHoeveel houtskool
Big Green Egg Medium2,8 kilo
Kamado Joe Classic III3 kilo
The Bastard Medium2,5 kilo
Big Green Egg Large4 kilo
Kamado Joe Junior2 kilo
Big Green Egg XL5 kilo

Kan ik meer dan 1 keer met houtskool doen?

Het is belangrijk om te weten dat je kwalitatief houtskool vaker dan 1 barbecue sessie kan gebruiken. Het is namelijk zo dat dit houtskool erg lang goed blijft, er komt maar weinig as vrij tijdens het barbecueën. Hetgeen wat overblijft kan je dus weer hergebruiken! Mocht je er nog houtskool bij willen doen, dan kan je er altijd nog extra houtskool aan toevoegen. 

Wat is goed houtskool voor de kamado?

De enige voorwaarde om je houtskool vaker dan 1 te gebruiken is dat je goed houtskool koopt. Maar wat is nou precies goed houtskool? 

De boomsoort waarvan de houtskool is gemaakt, heeft een grote invloed op de smaak. Neem bijvoorbeeld eiken- of acacia houtskool; deze hebben een rijke, ietwat kruidige smaak. Echter, deze specifieke smaak zal in elk gerecht doordringen. Deze video van Smoking Dad BBQ gaat dieper in op de smaak van houtskool.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan houtskool met een neutrale smaak. Wanneer ik extra smaak wil toevoegen, gebruik ik rookhout in combinatie met de houtskool om de ideale smaakbalans te bereiken.

Het brandvermogen van houtskool kan je afleiden uit de dichtheid van het hout en de grootte van de blokken. Een hogere dichtheid betekent een zwaarder blok van dezelfde grootte, wat resulteert in een langere brandtijd en een hogere haalbare temperatuur. 

Vergelijk bijvoorbeeld een blok van 10x10cm van een lichte en een zware boomsoort met elkaar, en je zult een duidelijk verschil ervaren. Dit verschil is ook zichtbaar in de verpakking; 10 kg houtskool van hoge kwaliteit neemt minder ruimte in en zit dus in een kleinere zak in vergelijking met 10 kg van een lichtere kwaliteit.

Grote blokken houtskool zijn aan te raden omdat ze langer branden in je kamado en bijdragen aan een betere temperatuurregeling.

Doorgaans is de houtskool verkrijgbaar bij supermarkten of bouwmarkten van een lagere kwaliteit, aangezien het vaak afkomstig is van lichtere boomsoorten. De blokken zijn kleiner en er is veel gruis aanwezig in de zakken, iets wat je absoluut wilt vermijden.

Hieronder lichten we 3 zakken houtskool uit die zeer geliefd zijn onder kamado liefhebbers!  

Dit is kwaliteits houtskool voor de kamado

Zo hou je meer houtskool over 

Zoals je hebt gelezen in deze blog wordt het aangeraden om je kamado zo vol mogelijk te vullen met houtskool. Let er wel op dat je gebruikmaakt van echt goed houtskool. Je wilt het liefst houtskool dat zo lang mogelijk meegaat en uit grote en kleine brokken bestaat. Hierdoor kan er genoeg zuurstof doorgelaten worden, wat belangrijk is voor de temperatuurregulatie tijdens het barbecueën.

Heb je deze blog gelezen en beschik je over kwaliteit houtskool? Dan is het tijd om de kamado aan te steken. Lees in deze blog hoe je dit het makkelijkst voor elkaar krijgt. Voor alles over de Kamado ga je naar de blog “alles over de kamado BBQ

Bekijk het product op:

toppy.nl (€24,95)
blokker.nl (€31,95)
bol.com (€32,50)
Laatst bijgewerkt op: 17 juli 2024 - 01:03

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.