Kamado BBQ aansteken – De complete gids om het niet fout te doen

Het aansteken van een kamado BBQ is toch weer net wat anders dan het aansteken van een traditionele BBQ. In dit artikel helpen wij iedereen die een Green Egg, Bastard, Kamado Joe of ander merk Kamado BBQ heeft gekocht maar nog niet precies weet hoe die deze moet aansteken. 

Weet jij al hoe je een kamado moet aansteken maar nog niet hoe je de temperatuur constant houdt? Lees dan onze blog: “Kamado BBQ temperatuur regelen tips

Dit moet je vermijden als je een kamado bbq gaat aansteken

Voordat we het gaan hebben over hoe je een kamado bbq op een juiste manier moet aansteken, moeten we eerst de no go’s bespreken. Je wilt natuurlijk niet je gloednieuwe Kamado schade aandoen.

Gebruik geen briketten

Briketten vinden hun oorsprong in de restanten die voortkomen uit de productie van reguliere houtskool. Het residu, dat overblijft, bestaat uit fijne deeltjes die niet direct bruikbaar zijn voor verbranding. 

Om deze fijne deeltjes om te zetten in een functioneel product, worden ze gebonden en samengeperst. De binding kan worden bereikt met behulp van verschillende materialen, deze materialen zijn schadelijk voor je Kamado BBQ.

Hiernaast kan houtskool een warmere temperatuur bereiken en ontwikkelt het minder rook. Dus onthoud, gebruik alleen puur houtskool.

Ontdek nog meer verschillen tussen de twee in onze uitleg over het verschil tussen houtskool en briketten.

Gebruik geen aanmaak vloeistoffen

Aanmaak vloeistoffen, zoals terpentine en spiritus, kunnen gevaarlijk zijn en een ongewenste smaak aan je eten geven. 

De chemicaliën in deze vloeistoffen kunnen in de keramische wanden van de kamado trekken en later een onaangename smaak aan je voedsel geven. Bovendien kunnen deze vloeistoffen een onvoorspelbare vlam creëren die gevaarlijk kan zijn, lekker vanaf blijven dus! 

Gebruik geen BBQ starter

Een BBQ starter is bedoeld om snel een hoge temperatuur te bereiken. Dit is niet goed voor het keramiek van de kamado bbq, dit kan resulteren in barsten en scheuren. Je wilt altijd een kamado bbq geleidelijk op temperatuur brengen.

Wat heb je nodig voor het aansteken van een kamado bbq?

Voordat je gaat beginnen met het grillen heb je een aantal dingen nodig, hieronder lees je wat je nodig hebt.

Een kamado barbecue: Het zal je niet verbazen maar je hebt uiteraard wel een kamado bbq nodig. Dit zijn de 5 beste van dit moment.

Kwaliteits houtskool: Zoals je net hebt kunnen lezen is het belangrijk om uitsluitend gebruik te maken van houtskool en dan het liefst van top kwaliteit.

Optioneel: BBQ handschoenen en een BBQ aansteker: Om het aansteken van een kamado BBQ makkelijker en veiliger te maken kan je gebruikmaken van speciale BBQ handschoenen en een BBQ aansteker. Klik op de links hieronder voor de beste BBQ handschoenen en aanstekers.

Dit zijn de 4 beste BBQ handschoenen

Dit zijn de beste BBQ aanstekers

Vergeet je kamado niet in te branden

Heb je een nieuwe kamado bbq of wil je hem na een lange winterperiode weer gebruiken? Dan is het belangrijk dat je de Kamado laat inbranden, dit is niet moeilijk maar vergt wel wat geduld. 

Zo brand je je kamado bbq in

Stap 1

Steek jouw kamado barbecue aan met uitsluitend houtskool. Lees hieronder hoe je je kamado bbq aansteekt.

Stap 2

Houdt de temperatuur goed in de gaten, laat de kamado niet warmer worden dan 200 graden, zo kan het keramiek wennen aan de temperatuur.

Stap 3

Zorg er nu voor dat de temperatuur tussen de 200 a 250 graden blijft en houdt dit voor een aantal uur aan. Door aan de luchtregulatie ventielen te schuiven kan je de temperatuur beïnvloeden.

Stap 4

Doe dit vervolgens 3 keer en je kamado is klaar voor het echte werk! Grillen maar.  

Je kamado barbecue aansteken

Het echte werk gaat dan eindelijk beginnen, je hebt je kamado inclusief houtskool bij de hand en je hebt je bbq ingebrand voordat je gaat beginnen met het grillen van heerlijke vleesgerechten.

Stap 1

Zorg ervoor dat je kamado schoon is van oude asresten. Dit zal de luchtstroom verbeteren en zorgen voor een betere temperatuurregeling.

Stap 2

Zet de onderste luchtschuif volledig open om voor een maximale luchttoevoer te zorgen. Laat ook het deksel van de kamado open staan.

Stap 3

Vul je kamado tot de vuurring met kwalitatieve houtskool brokken. Als je een kamado met een houtskool mandje hebt, vul deze dan tot aan de rand. Ongeacht wat je gaat barbecueën, vul altijd met dezelfde hoeveelheid houtskool; ongebruikte houtskool kan later hergebruikt worden.

Ontdek meer over hoeveel houtskool je in de kamado moet doen

Stap 4

Maak een diepe kuil in het midden van het houtskool, in deze kuil leg je een aantal aanmaak wokkels die je een klein beetje uit elkaar hebt getrokken. 

Stap 5

Bouw hierna met grote stukken houtskool een luchtige piramide over de kuil. Een luchtige opbouw van het houtskool is gewenst om zo de aanmaakwokkels voldoende zuurstof te geven en rookontwikkeling te minimaliseren.

Stap 6

Steek de wokkels aan met een BBQ-aansteker of een keuken aansteker en laat ze volledig opbranden met het deksel open voor ongeveer 7 à 10 minuten, tot het houtskool gloeiend heet is.

Stap 7

Plaats nu het rooster in de kamado zodat het rooster op temperatuur kan komen.

Stap 8

Sluit het deksel van de kamado en laat de bovenste luchtschuif volledig open. De hitte zal nu de lucht aanzuigen via de onderste luchtschuif, wat de temperatuur snel verder doet oplopen. Na ongeveer 8 minuten zou je een temperatuur van rond de 200 graden moeten bereiken.

Stap 9 

Aan de hand van het gerecht dat je gaat bereiden, pas je nu de luchtschuiven aan om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Klik hier: Om alles te weten over het reguleren van de temperatuur van je Kamado.

Stap 10

Na het grillen sluit je de luchtschuiven boven en onder om de kolen te doven. Laat de kamado afkoelen alvorens deze schoon te maken voor het volgende gebruik. 

Na het lezen van dit 10 stappenplan kan het niet meer fout gaan! Heel veel plezier met het grillen op je kamado bbq. 

Mocht je er onverhoopt niet uitkomen dan raden wij aan om de video van MEAT op Youtube eens te bekijken, deze video loopt je stap voor stap door het proces van het aansteken van een Kamado BBQ. 

Meer weten over kamado barbecues zoals de geschiedenis ervan? Lees dan zeker onze blog “Alles over Kamado BBQ’s” Wil je een kamado barbecue kopen? Dit zijn de 5 beste Kamado’s van dit moment.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.