Zo regel je de temperatuur van een kamado BBQ 

Een groot voordeel van de Kamado BBQ is dat je de temperatuur van deze barbecue erg goed kan reguleren. Maar hoe werkt dat precies? En wat zijn tips en tricks om dit zo goed mogelijk te doen?

In dit artikel leggen wij eenvoudig uit hoe je de temperatuur van je kamado BBQ regelt, wat de stand van de schuifjes zeggen en geven we je waardevolle tips en tricks, lees snel verder!

Hoe regel je de temperatuur van de Kamado BBQ?

Het maakt niet uit of je een Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard of een Kamado hebt van een ander merk, in de basis werken ze allemaal hetzelfde: met schuifjes aan de onder- en bovenkant van de BBQ. Deze zorgen voor de luchttoevoer naar en uit de barbecue.

Een vuistregel voor de temperatuurregulatie van een Kamado is: open schuifjes zorgen voor meer zuurstof wat resulteert in een hogere temperatuur en dichte schuifjes zorgen voor minder zuurstof en dus een lagere temperatuur. De wisselwerking hiertussen maakt de temperatuur zeer nauwkeurig te regelen.

De schuiven

Een kamado barbecue bevat altijd twee schuiven. 1 onderin en 1 op de deksel. 

De onderste schuif bepaalt de maximale temperatuur van de kamado. Staat de schuif helemaal open? Dan zal de kamado op een gegeven moment zijn maximale temperatuur bereiken van meer dan 400 graden. 

Staat de schuif op een kiertje? Dan kan je temperaturen van rond de 100 graden verwachten. Perfect voor het langzaam garen van grote stukken vlees.

Onderstaande tabel geeft houvast voor de stand van de schuifjes en de bijbehorende temperatuur. Iedere kamado is anders dus gebruik onderstaande tabel uitsluitend voor houvast en indicatie.

Stand onderste schuifStand bovenste schuifGemiddelde temperatuurManier van koken
Op een kierOp een kier100 gradenSlow cooking
Op de helftOp de helft200 gradenGrillen
Volledig open3/4 open400 gradenPizza bakken

Tips en Tricks

Om de temperatuur zo constant mogelijk te houden en de temperatuur goed te kunnen regelen van de kamado. Hebben wij onderstaande tips & tricks gemaakt om het voor jou een stuk makkelijker te maken.

Probeer de deksel niet te vaak open te doen

Het is raadzaam om het deksel van de kamado zo veel mogelijk dicht te houden om een constante temperatuur te waarborgen. Door dit te doen, behoud je een stabiele luchtstroom binnen de kamado. 

Elke keer dat je het deksel opent, komt er een nieuwe lading zuurstof binnen, wat de temperatuur doet stijgen. Het minimaliseren van het aantal keren dat je het deksel opent en sluit helpt om ongewenste temperatuurverhogingen te voorkomen.

Doe de deksel niet te snel open

Wees voorzichtig met backdraft wanneer je je kamado opent. Een snelle opening kan door de plotselinge toestroom van zuurstof een steekvlam veroorzaken. Open het deksel altijd langzaam en positioneer jezelf naast je barbecue terwijl je dit doet.

Laat de Kamado BBQ eerst opwarmen

Alvorens je begint met het aanpassen van de temperatuur, is het cruciaal om je kamado geleidelijk op gang te brengen. Neem voldoende tijd om de kolen adequaat aan te steken en wacht tot de kamado de juiste temperatuur bereikt. 

Kamado BBQ aansteken? Lees eerst deze Kamado BBQ aansteken-gids.

Sluit het deksel en kijk hoe de temperatuur toeneemt. Zodra de gewenste temperatuur binnen bereik komt, kun je beginnen met het nauwkeurig afstellen van de schuiven.

Houd rekening met de wind

Kijk altijd even hoe hard het waait, wanneer er meer wind staat zal er meer lucht door je Kamado BBQ stromen waardoor je sneller hogere temperaturen bereikt. Hierdoor hoef je bij meer wind de schuifjes minder open te zetten.

Hoe laat je de temperatuur van de Kamado BBQ verlagen?

Wil jij de temperatuur van je kamado verlagen? Dit doe je simpelweg door de schuifjes iets meer dicht te zetten waardoor er minder zuurstof binnenkomt, wat resulteert in een lagere temperatuur.

Hoe laat je de temperatuur van de Kamado BBQ verhogen?

Wil je de temperatuur van je kamado verhogen? Dit doe je gemakkelijk door de schuiven verder open te zetten. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof binnenkomt, hierdoor wordt de BBQ warmer en krijg je dus een hogere temperatuur.

Hoe zorg je voor een constante temperatuur in de kamado?

Je houdt de temperatuur van een kamado barbecue constant door zo weinig mogelijk de deksel te openen en goed om te gaan met de ventilatie schijven aan de onder- en bovenkant van de BBQ. Probeer de schijven met hele kleine stapjes te verstellen. Hierdoor is de kans op plotselinge temperatuurstijgingen minimaal.

Deze video van BBQ Experience Center helpt je ook bij het reguleren van de temperatuur!

Nu je weet hoe je de temperatuur van je kamado bbq zo goed mogelijk kan reguleren is het tijd om te ontdekken hoeveel houtskool je precies in jouw kamado moet doen. Wil je nog meer te weten komen over kamado barbecues? Ga dan naar onze blog: Alles over de Kamado BBQ.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.