Ooni Karu 16 pizza oven review

Buiten pizzaovens waren waarschijnlijk al in opkomst vóór 2020, maar de pandemie leek echt brandstof toe te voegen aan deze trend. Doordat iedereen veel meer tijd thuis doorbracht, is buiten koken in het algemeen veel gebruikelijker geworden en mensen zoeken naar meer manieren om hun gerechten buiten te bereiden.

We hadden al de op propaan gestookte Ooni Koda 16 getest en waren erg benieuwd hoe de Ooni Karu 16 multi-fuel pizzaoven zou vergelijken.

De website van Ooni claimt immers dat deze pizzaoven “de eerste en enige pizzaoven is die aanbevolen voor huishoudelijk gebruik is door de Associazione Verace Pizza Napoletana, de gerenommeerde internationale autoriteit op het gebied van echte Napolitaanse pizza.” Dat klinkt als een hele eer!

Ooni Karu 16 pizzaoven
Bekijk de laagste prijs
fonq.nl (€720,00)
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024 - 01:40

Welke pizza’s kunnen er in de Ooni Karu 16?

De Ooni Karu buitenpizzaoven is verkrijgbaar in 2 verschillende maten. De originele Ooni Karu 12 maakt 12-inch pizza’s op een 33 cm x 33 cm Cordierietsteen. De Ooni Karu 16 maakt pizza’s tot 16-inch op een 43 cm x 43 cm pizzasteen. De Karu 12 heeft een opening van 10 cm terwijl de Ooni Karu 16 een opening van 14,5 cm heeft.

Ooni pizzaovens kunnen echter meer dan alleen pizza’s bakken! Stel je een vers gebakken brood voor in je eigen achtertuin. En met de apart verkochte gietijzeren grizzlerpan kun je gemakkelijk geroosterd vlees, vlamgekookte steaks en gegrilde groenten bereiden.

De Ooni Karu 16 van binnen

Specificaties en Materialen

De totale grootte van de Karu 16 is 50cm B x 81.5cm D x 83.7cm H. Het uitgepakte gewicht is 28.4 kg. De voetafdruk (beenafstand & pizzaoven dekking voor een tafel) is 63,5 cm van de voorpoten naar de achterpoot en 48 cm van de buitenkant van de voorpoten.

De behuizing is gemaakt van gepoedercoat koolstofstaal en roestvrijstaal, en de pizzaoven kan worden gestookt met 2 verschillende brandstoftypes: hout en houtskool. Er is een propaanbrander add-on die apart verkocht wordt voor rond de €119 euro.

Onderhoud en Gebruik

De 1,5 cm dikke cordierietsteen bestaat uit twee stukken, 1 stuk voor onder de vuurbak en het andere voor de bodem van de pizzaoven waar je de pizza’s zult bakken. De steen is zeer onderhoudsarm en Ooni adviseert deze simpelweg “schoon te maken” door hem op volle hitte te stoken en af en toe de steen om te draaien. Een goede staalborstel is ook handig om as en kruimels tussen de kooksessies weg te borstelen.

De Ooni Karu 16 multi-brandstof pizzaoven heeft een volledige glazen ovendeur die zorgt voor betere isolatie en een betere temperatuurregeling. Net onder de opening bevindt zich een gemonteerde digitale thermometer die de interne temperatuur van de Ooni pizzaoven meet in Celsius of Fahrenheit, ideaal vinden wij. 

De Ooni Karu 16 multi-brandstof pizzaoven heeft een afneembare schoorsteen van 48 cm samen met een schoorsteendop om de binnenkant van de oven te beschermen tegen regen.

Al deze functies werken samen om geweldige hout- en houtskool gestookte zelfgemaakte pizza’s te maken in jouw buitenruimte.

Welk hout wordt gebruikt voor Ooni Karu 16?

Gebruik altijd gedroogd hardhout voor de beste resultaten in je houtgestookte Ooni Karu 16. Wij zijn erg tevreden over het assortiment dat Ooni heeft. Je wilt kleine stukken van ongeveer 15 cm lang.

Kun je houtpellets gebruiken met Ooni Karu 16?

De Ooni Karu 16 kan op pellets werken. Het is niet specifiek ontworpen om op pellets te werken, maar zolang je een vuur hebt waaraan je pellets kunt toevoegen, zal het werken op pellets omdat een pellet gewoonweg samengeperst hout is.

Hoe start je een vuur in de Ooni Karu 16

Je start de multifuel pizzaoven idealiter op met zowel houtskool als hout.

zo doe je hout in de karu 16 pizza oven

Je begint met het toevoegen van een basislaag houtskool terwijl er genoeg ruimte overblijft voor hout en vuurstarters. Het doel hierbij is dat je de levensduur van houtskool wilt benutten om een sterk kolenbed te behouden, terwijl hout gebruikt wordt voor de onmiddellijke verbranding en vuurboog over de bovenkant van de pizzaoven om te helpen bij het bruinen van de pizza’s.

Een brandstofefficiënte luchtstroom is belangrijk bij het aansteken van deze pizzaoven, dus je moet het niet zomaar vol vullen met brandstof om te beginnen. Er moet wat ruimte overgelaten worden, aangezien je brandstof toevoegt naarmate je verdergaat.

In het debat tussen houtskool versus hout als brandstof, is het fijn dat je beide kan gebruiken met de Ooni Karu 16. Wanneer je kookt rond de 430-540° Celsius, is er niet echt een smaakvoordeel bij het kiezen van een bepaald type brandstof, en dat is een mythe die wij graag ontkrachten. 

Als je zo heet kookt, gaat het veel meer om hoe de brandstof zich gedraagt in de pizzaoven in plaats van de smaak die je denkt dat het zou kunnen toevoegen aan het koken.

Als je voedsel rookt op een offsetroker of kookt op een houtskoolgrill, doen smaken ertoe en kan het type brandstof de kookbeurt drastisch beïnvloeden. In een pizzaoven bij deze temperaturen is het belangrijk om te weten dat houtskool een sterk kolenbed geeft om het vuur gaande te houden tussen pizza’s door. 

Hout zorgt voor onmiddellijke verbranding en verhoogt de temperatuur van het vuur telkens als het begint te dalen. Hout ontbrandt in een oogwenk als je een goed heet kolenbed hebt, en dat is hoe je het idealiter instelt.

Wat we goed vinden aan de Ooni Karu 16

Ooni Karu 16 pizzaoven
Bekijk de laagste prijs
fonq.nl (€720,00)
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024 - 01:40

Brandstofluikhaak

de brandstof haak van de karu 16

Wanneer je het luik opent om meer hout toe te voegen, kun je de luikdeur daadwerkelijk ophangen aan een roestvrijstalen haak die aan de achterkant van de pizzaoven is bevestigd. 

Dit is geweldig. Je wilt het niet neerzetten omdat het gloeiend heet is, maar soms is het fijn om beide handen vrij te hebben bij het toevoegen van brandstof aan het vuur.

Garantie & Zekerheid

Als je je pizzaoven registreert op de website van Ooni, bieden ze een gratis garantie van 3 jaar op dit product. Daarnaast hebben ze een geld-terug-garantie van 60 dagen. 

Als je je Ooni pizzaoven koopt en binnen 60 dagen niet tevreden bent met je pizza’s, kun je je pizzaoven retourneren voor een volledige terugbetaling. 

Scharnierend Oven Deur

De Ooni Karu 16 multi-fuel pizzaoven heeft een volledig glazen ovendeur, die voor verbeterde isolatie en maximale warmtebehoud zorgt. 

Normaal gesproken sluiten we de deur slechts ongeveer 25 seconden na het lanceren van een pizza, maar daarna blijft hij open voor de rest van het koken, aangezien het draaien van de pizza elke paar seconden gebeurt. Echter, de deur sluit weer na het verwijderen van de pizza om deze een betere kans te geven om op te warmen en klaar te zijn voor de volgende pizza.

Carbonstalen Schaal

In tegenstelling tot de Ooni Karu 12 multi-fuel pizzaoven, die gemaakt is van roestvrij staal, is de Ooni Karu 16 omhuld in gepoedercoat carbonstaal, wat voor ultieme weersbestendigheid zorgt.

Digitale Thermometer

De Ooni Karu 16 multi-fuel pizzaoven is de eerste van de Ooni pizzaovens met een gemonteerde digitale thermometer die de interne temperatuur van de oven weergeeft. 

Met goed vuurbeheer kun je zien hoe je Ooni Karu 16 pizzaoven binnen ongeveer 15 minuten oploopt tot meer dan 450 graden. (Het is belangrijk op te merken dat, hoewel de luchttemperatuur van de oven 450+ kan zijn, de steen mogelijk nog niet heet genoeg is om de korst goed te koken, dus het is goed om ook een infraroodthermometer aan te schaffen om de oppervlaktetemperatuur te meten.)

Geschikt voor Gas

Voor betere temperatuurregeling is de Ooni-gasbrander een optionele upgrade. Het is altijd fijn om opties te hebben, nietwaar? Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van hout- en houtskoolgestookte pizza’s omdat het soort van leuk is om met vuur te spelen, maar ik weet dat veel andere mensen het gemak van koken met gas echt waarderen.

Ooni Karu 16 pizzaoven
Bekijk de laagste prijs
fonq.nl (€720,00)
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024 - 01:40

Wat we minder leuk vinden

Lastig

Het kost veel oefening en een behoorlijk aantal “mislukte” pizza’s voordat je het goed onder de knie hebt. En wanneer je zoveel geld investeert in een buitenpizzaoven zoals deze, kan dat behoorlijk ontmoedigend zijn. Bekijk daarom de video van Tom, hij geeft waardevolle tips om jouw pizza kunsten tot uiting te laten komen.

Romelig

Elke keer als je kookt met hout of houtskool in plaats van gas, kun je er vrijwel zeker van zijn dat er meer rommel op te ruimen zal zijn.

Wat ik niet had verwacht, waren de occasionele knallen van het vuur die kleine stukjes brandende kolen op mijn pizza lanceerden. Het gebeurt niet altijd, maar het is vrij pijnlijk als het gebeurt, dus let daar op.

Is de Ooni Karu 16 het waard?

We hebben enorm genoten van het buiten koken in onze Ooni Karu 16 houtgestookte pizzaoven. Het is zo’n leuke en heerlijke manier om te genieten van vers bereide pizza op vlam. Het heeft alle kracht van een grote pizzaoven in een kleinere, meer draagbare grootte.

Dat gezegd hebbende, zijn er vaardigheden die je moet ontwikkelen zodra je een Ooni pizzaoven bezit. En eerlijk gezegd, dat is deel van de lol van de hele ervaring.

Is de Ooni Karu 16 multi-fuel oven het waard? Naar mijn mening is het niet zomaar een apparaat waarin mijn pizza zal worden gekookt. Het is de hele ervaring met een achtertuin vol vrienden die samen van heerlijke pizza’s genieten. 

Het is het leren, ontwikkelen en verbeteren van nieuwe vaardigheden en het is de behoefte voelen om je eigen basilicumplant te kweken zodat je altijd verse basilicum hebt om op je pizza te doen.

Een buiten pizzaoven hebben gaat zeker niet alleen over de smaak, maar ook over de ervaring. En de ervaring wordt nog groter wanneer je kookt in een multi-fuel pizzaoven zoals de Karu 16. Wanneer je het vuur moet maken, in plaats van het gewoon aan te zetten, draagt dat op een goede manier bij aan de ervaring.

Ooni Karu 16 pizzaoven
Bekijk de laagste prijs
fonq.nl (€720,00)
Laatst bijgewerkt op: 16 juli 2024 - 01:40

Nog meer over pizza ovens:
De beste pizza ovens van dit moment

Bekijk het product op:

bol.com (€113,00)
blokker.nl (€119,00)
Laatst bijgewerkt op: 17 juli 2024 - 00:57

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.