Ooni Koda 16 Review – Eén van de beste pizza ovens van dit moment

De Ooni Koda 16 pizzaoven voor buiten op gas is snel een van onze top keuzes geworden. Het prachtige aan deze oven is zijn draagbaarheid, wat betekent dat het genot van huisgemaakte steenovenpizza’s nu toegankelijk is, waar het feestje ook mag zijn!

Hoewel we gewend zijn aan het bakken van pizza’s op onze barbecue, was de droom van een authentieke buiten pizzaoven altijd aanwezig. Daarom nemen wij deze pizzaoven eens onder de loep om te kijken of die echt zo goed is. Lees hieronder onze complete review van de Ooni Koda 16 pizza oven.

Welke pizza’s kunnen er in de Ooni Koda 16?

Ooni Koda mobiele gas pizza oven komt in twee varianten. De Ooni Koda 12 maakt pizza’s met een diameter van 30 cm op een pizzasteen van 33 x 33 cm. De Ooni Koda 16, daarentegen, is geschikt voor pizza’s tot 40 cm in diameter op een steen van 42 x 42 cm. 

De opening van de Ooni Koda 12 meet 8,2 cm in hoogte, terwijl de Ooni Koda 16 een opening van 11,1 cm heeft. Voor liefhebbers van grote pizza’s is de Ooni Koda 16 ongetwijfeld de perfecte match.

Ooni Koda 16 diameters

Maar deze Ooni pizzaovens zijn niet alleen beperkt tot het bakken van pizza’s. Mits er genoeg plaats is, kun je ook andere bakwaren zoals brood rechtstreeks op de pizzasteen bakken. Andere heerlijke gerechten zoals sappige steaks en groenten kunnen in een gietijzeren pan worden gebakken die je in de oven plaatst. 

Specificaties van de Ooni Koda 16 Gas Pizza Oven

Type brandstof

De Ooni Koda 16 is een mobiele gaspizzaoven die ontworpen is voor gebruik met aardgas of propaan. Voor aardgas is een aparte ombouwset vereist, die afzonderlijk wordt verkocht.

Wij hebben de pizza oven aangesloten op een grote propaantank. Het enige wat nodig is, is het activeren van de directe gasontsteking, en in ongeveer 20 minuten is de oven opgewarmd en klaar voor gebruik.

Soort brander

De Ooni Koda 16 is uitgerust met een L-vormige brander die langs de linkerzijde en de achterzijde van de oven loopt. Dit zorgt ervoor dat de pizzasteen het warmst zal zijn in de linkerachterhoek, wat betekent dat je de pizza elke 20 seconden ongeveer moet draaien.

Temperatuurregelaar

De temperatuurregelknop biedt een instelbare warmteregeling tijdens het kookproces. Dit is een duidelijk voordeel bij het koken met aardgas of propaan in vergelijking met een houtgestookte oven.

Er waren enkele momenten waarop het lastig was om de Ooni Koda 16 aan te steken en brandend te houden. In onze ervaring was dit meestal te wijten aan een drukopbouw in de gasregelaar die de gasstroom belemmerde.

Gelukkig was de oplossing voor dit probleem vrij eenvoudig. We hoefden alleen maar de gasregelaar van de propaan tank te verwijderen om deze “te resetten”. Laat het ongeveer 30 seconden los voordat je het weer op de propaantank schroeft, en dan zou het weer moeten werken. Als je de gasregelaar tussen de kookbeurten door van je propaantank haalt, zul je waarschijnlijk geen problemen ondervinden.

Wat Beviel Ons Aan de Ooni Koda 16

Minder Rommel

Het koken op gas in de buitenlucht leidt gewoon tot minder rommel dan koken op hout of houtskool. Er is geen as om na het koken op te ruimen. Schakel gewoon de brander en de gastoevoer uit en je bent klaar. Er blijft wel wat verbrand meel en af en toe een mislukte pizza lancering over om op te ruimen, maar 1 ding wat je niet gaat vinden is as van verbrand hout.

voorbeeld van hoe makkelijk de Ooni Koda 16 is

Gemak

Het is onmiskenbaar dat koken op gas handiger is dan koken op hout of kolen. Met een simpele draai aan de ingebouwde gasontsteker is de Ooni Koda 16 binnen 20 minuten klaar om je pizza te bakken. Precies genoeg tijd om je ingrediënten en benodigdheden klaar te maken voor je eerste pizza.

Draagbaarheid

De Ooni Koda 16 is draagbaar. Hoewel hij twee keer zo zwaar is als de kleinere Ooni Koda 12, is 18 kilogram nog steeds een redelijk gewicht om deze oven te verplaatsen. Tijdens het verplaatsen van de Ooni koda 16 tijdens onze review merkte wij dat dit goed te doen was voor 1 persoon, makkelijker is het wel als je het met twee mensen kan dragen. Draagbaarheid betekent dus dat je ook onderweg kunt genieten van geweldige pizza’s.

Fantastische Buiten Kookervaring

Wanneer je een Ooni pizzaoven in je buitenkeuken hebt staan, krijgt het begrip ‘pizzaparty’ een hele nieuwe dimensie. Je gasten komen niet alleen meer over de vloer om pizza te eten, maar voor de totale beleving. 

De waterval effecten van de innovatieve L-vormige vlam zijn een lust voor het oog, en deze ovens bakken heerlijke pizza’s in slechts 60 tot 90 seconden. “Best snel” is nog zacht uitgedrukt.

Eenvoudige Installatie

Ik kan me niet voorstellen hoe de installatie van deze gasgestookte buiten pizzaoven nog eenvoudiger kan. Het is kinderlijk simpel. Vouw de poten uit, leg de pizzasteen op zijn plek, sluit hem aan op je propaantank en je kunt aan de slag. Het kan gewoon niet simpeler.

Gegarandeerd Geweldige Pizza

Ooni biedt een 60-dagen garantie op hun website. Als je binnen die periode niet tevreden bent, kopen ze je pizzaoven terug. Dus probeer hem zoveel mogelijk uit in twee maanden en als het je niet lukt om fantastische pizza’s te maken, staat Ooni voor je klaar.

Wat We Minder Vonden

Oefening Baart Kunst

In onze review van de Koda 16 is het al vaker naar voren gekomen, maar de kans is groot dat je eerste poging niet meteen een succes gaat zijn. Dat kan ontmoedigend zijn na zo’n financiële investering. Maar geef de moed niet snel op! Het gaat de eerste paar keren gewoon last worden. Maar daar heeft Ooni een oplossing voor:

Deze video van Ooni legt duidelijk uit hoe je de perfecte pizza maakt met de Koda 16.

Slechts Één Brandstoftype

De Ooni Koda is een gasgestookte buiten pizzaoven en alleen op gas. Er zijn geen andere opties om deze oven te stoken. Dus als je zonder propaan zit, wordt er niet gekookt. Zelfs voor aardgas heb je een extra ombouwset nodig.

Onregelmatige Warmteverdeling

Vergeleken met de Ooni Karu 16, laat de warmteverdeling van de Ooni Koda 16 wat te wensen over. Met de L-vormige brander aan de linker- en achterkant, zal de ene helft van je pizza veel sneller koken dan de andere helft. Je moet echt alert zijn op het draaien van je pizza, anders eindig je vrij snel met een verbrande pizza.

Alleen Voor Buiten

Misschien spreekt dit voor zich, maar voor sommigen moet het wellicht nog gezegd worden. Deze gasgestookte buiten pizzaoven is uitsluitend bedoeld voor buitengebruik. Geen uitzonderingen. Zelfs als het vriest dat het kraakt en je het eigenlijk te koud vindt om buiten te koken, is het nog steeds onveilig om de oven binnen te gebruiken. Doe het niet.

Uitsluitend de Koda 16 gebruiken voor buiten

Conclusie

De Ooni Koda 16 pizzaoven heeft zich snel opgewerkt tot een van onze favoriete keuzes, vooral dankzij zijn portabiliteit die het mogelijk maakt om het genot van authentieke steenovenpizza’s te ervaren, ongeacht waar het feestje plaatsvindt. 

Met een capaciteit om grote pizza’s tot 40 cm in diameter te accommoderen, gaat deze oven verder dan alleen pizza’s bakken – het biedt ook de mogelijkheid om andere bakwaren en heerlijke gerechten zoals steaks en groenten te bereiden.

 Zijn mobiele gasontwerp, uitgerust met een L-vormige brander en een instelbare temperatuurregelaar, maakt het kookproces handig en efficiënt, hoewel het aansteken en behouden van de vlam soms wat uitdagend kan zijn. 

De eenvoudige installatie en de belofte van geweldige pizza’s, ondersteund door Ooni’s 60-dagen garantie, maken het een aantrekkelijke investering voor buitenkookliefhebbers. 

Het enige nadeel is dat oefening vereist is om de perfecte pizza te bereiken, en de onregelmatige warmteverdeling vraagt ​​om een waakzaam oog om te voorkomen dat je pizza verbrandt. Bovendien, aangezien het een buitenoven is, is het alleen geschikt voor buitengebruik, ongeacht de weersomstandigheden. 

Over het algemeen belooft de Ooni Koda 16 een fantastische buiten kookervaring, waarmee je in slechts 60 tot 90 seconden heerlijke pizza’s op tafel zet, terwijl je geniet van de gezelligheid van een buiten pizzaparty met een vleugje authenticiteit en gemak.

Benieuwd geworden naar nog meer super pizza ovens? Bekijk dan onze blog over de 5 beste pizza ovens van dit moment! Of onze review van de Karu 12, ook een topper van Ooni.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.