Zalm op de bbq

Het BBQ seizoen is het perfecte moment om te genieten van de rijke en verrukkelijke smaak van zalm. In dit blogartikel, duiken we in de kunst van het bereiden van de perfecte zalm op de BBQ. Van de voorbereiding tot de kooktijd en een onweerstaanbaar zalm recept, we hebben alles voor je klaarstaan!

Hoe bereid je zalm op de BBQ?

Het bereiden van zalm op de BBQ kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit zijn de drie meest voorkomende:

Direct op de grillplaat

Je kan de zalm direct op de grill leggen, Dit is een snelle manier van grillen en zorgt voor een knapperige buitenlaag. Plaats de zalm voorzichtig op de barbecue en draai na 3 minuten de zalm om. Na ongeveer 6 minuten is de zalm gaar en kan je genieten van een zalm met een krokante buitenkant.

In folie gewikkeld

De populairste manier om zalm te bereiden is om de zalm in aluminiumfolie te wikkelen en op de bbq te leggen. Leg de ingewikkelde zalm 10 minuten op de bbq en geniet van een heerlijk bereide zalm. Het voordeel van deze manier van bereiden is dat de zalm zacht blijft en het vocht in het aluminiumfolie blijft zitten. In het aluminiumfolie kun je naast de zalm ook citroen en dille toevoegen, dit voegt een heerlijke smaak toe aan je zalm, meer hierover vind je verder in de blog bij het kopje “Beste zalm recept”.

Dit is een voorbeeld foto van zalm dat op alumiumfolie ligt.

Zalm roken

Een andere manier is om de zalm rustig te roken in de bbq op een speciale rookplank. Deze bereidingswijze vergt iets meer geduld aangezien de zalm gemiddeld 25 minuten op de bbq moet liggen. Het roken van een zalm geeft extra rooksmaak en aroma toe aan de zalm. Maak de rookplank van tevoren nat om de zalm heerlijk zacht en sappig te houden. Een Kamado BBQ leent zich uitstekend voor deze bereidingswijze aangezien de temperatuur van dit type barbecue gemakkelijk te reguleren is.

Hoelang zalm op de bbq?

Hoelang zalm op de bbq moet is afhankelijk van welke bereidingswijze je hanteert en op welke temperatuur de barbecue staat. Hieronder een overzicht van hoelang en op welke temperatuur zalm op de bbq moet:

Bereidingswijze: Zalm in aluminiumfolie
Tijd op de bbq: 10 minuten
Optimale temperatuur bbq: 180 graden

Bereidingswijze: Zalm direct op de grill
Tijd op de bbq: 3 a 4 minuten per kant
Optimale temperatuur bbq: 180 graden

Bereidingswijze: Zalm op een rookplank
Tijd op de bbq: 25 minuten
Optimale temperatuur bbq: 100 graden

Beste zalm recept voor de bbq

Tijdens een barbecue sessie mag er 1 ding niet ontbreken: een heerlijk stuk zalm. Maar wat is nou het beste zalm recept voor op de bbq? Wat ons betreft is de zalm met citroen en verse dille een perfecte combinatie, bekijk hieronder hoe je dit recept gemakkelijk en snel kan bereiden.

Zalm met citroen en dille

Dit gerecht is zeer eenvoudig te bereiden. Alles wat je nodig hebt, zijn enkele basisbenodigdheden zoals aluminiumfolie, een hele citroen, verse dille en een kwalitatief stuk zalm.

Ingrediënten:

  • Zalm
  • Verse dille
  • Citroen
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Leg de zalm in aluminiumfolie
  2. Bestrooi de zalm met een beetje zout en peper
  3. Besprenkel met olijfolie en top de zalm met citroenschijfjes en verse dille
  4. Plaats de zalm op de barbecue en laat het in 10 minuten gaar worden
  5. Check voor de zekerheid de interne tempratuur, als deze boven de 60 graden is, is de zalm gaar

Benieuwd naar nog meer zalm recepten voor op de bbq? Bekijk dan de recepten van de Albert Heijn.

Veelgestelde vragen over zalm op de bbq

Moet zalm op kamertemperatuur komen?

Het wordt doorgaans aanbevolen om de zalm eerst op kamertemperatuur te laten komen, ongeveer 15-20 minuten voor je begint met koken. Dit zorgt ervoor dat de zalm gelijkmatiger gaart, omdat het temperatuurverschil tussen het midden en de buitenkant van de zalm wordt verminderd. Het helpt ook om de optimale textuur en vochtigheid van de vis te behouden.

Wanneer is een zalm gaar?

De zalm is klaar wanneer deze een kerntemperatuur van 60-62°C heeft bereikt, wat je kunt controleren met een vleesthermometer. Visueel gezien moet de zalm van binnen roze en licht doorschijnend zijn, maar niet rauw. Het vlees moet makkelijk uit elkaar vallen als je er met een vork in prikt, maar het moet nog steeds sappig zijn, niet droog.

Wat is de perfecte bbq temperatuur voor met bereiden van zalm?

Voor een perfecte barbecue-ervaring, streef naar een temperatuur van rond de 180-200°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de zalm grondig gaart zonder te verbranden, en helpt bij het behouden van de sappigheid binnenin. Het geeft je ook de ruimte om de zalm een knapperige korst te geven als je dat wilt, terwijl de binnenkant nog steeds vochtig en zacht blijft.

Moet iedere zalmfilet in een eigen aluminiumfolie?

Het wordt aangeraden om iedere zalmfilet in een eigen stuk aluminiumfolie te verpakken, vooral als je verschillende smaken of marinades gebruikt. Dit zorgt niet alleen voor een gelijkmatige garing, maar helpt ook om de individuele smaken en sappen van elke filet te behouden. Het verpakken in folie creëert eigenlijk een 'mini-oven' die de hitte rond de zalm circuleert, waardoor het van alle kanten gelijkmatig gaart en de natuurlijke sappen en smaken behouden blijven.

Ben jij na het lezen van deze blog helemaal in de mood gekomen om een heerlijk stuk zalm op de bbq te bereiden, maar heb je nog geen goede bbq? Bekijk dan snel onze blog over de beste barbecues van dit moment! Wij raden een Kamado BBQ aan, dit type barbecue heeft namelijk een uitstekende hitte regulatie systeem, perfect voor het roken van zalm.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.