Hoe lang gaat een robotmaaier mee?

“Hoe lang gaat een robotmaaier mee?” Dit is een vraag die veel tuinliefhebbers stellen. Met jaarlijks onderhoud kan een robotmaaier wel meer dan tien jaar meegaan. Belangrijk is wel om te onthouden dat bepaalde onderdelen regelmatig vervangen moeten worden. Neem bijvoorbeeld de maaimessen, die je meestal elke 1 tot 3 maanden moet vervangen. Ook de batterij, meestal een lithium-ion type, heeft ongeveer elke 2 tot 6 jaar een vervanging nodig.

Dit zijn allemaal schattingen en de werkelijke getallen kunnen variëren. Factoren zoals de grootte van je gazon, de frequentie van maaien, het type gras, de omgevingstemperatuur en de kwaliteit van de onderdelen spelen hierbij een rol.

Hoe verleng je de levensduur van je robotmaaier?

En hoe zorg je ervoor dat je robotmaaier zo lang mogelijk meegaat? Hier zijn enkele algemene tips. Deze zijn handig om te weten, maar zie ze niet als strikte regels. Het zijn meer richtlijnen die logisch worden zodra je ze kent. 

Ik laat de voor de hand liggende zaken, zoals regelmatig schoonmaken, buiten beschouwing.

1. Laad de robotmaaier batterij op voordat je ‘m opbergt

Wanneer je jouw robotmaaier voor een langere periode, zoals in de winter, niet gaat gebruiken, zorg er dan voor dat hij half opgeladen is voordat je hem opbergt. Een te lage batterijstand is niet ideaal en zorgt ervoor dat de batterij van de robotmaaier minder lang mee gaat

Dit is belangrijk omdat batterijen de neiging hebben om zichzelf te ontladen als ze worden opgeborgen en niet gebruikt. Wanneer een batterij zo ver ontladen raakt dat de chemische processen in de batterij niet volledig omkeerbaar zijn door op te laden, kan de batterij beschadigd raken. 

In deze tabel zie je de levensduur van een Li-ion-accu.

BewaartemperatuurCapaciteitsverlies na 1 jaar (half-opgeladen batterij)Capaciteitsverlies na 1 jaar (volledig opgeladen batterij)
0 °C2%6%
25 °C4%20%
40 °C15%35%
60 °C25%40% (na 3 maanden)

De meeste robotmaaiers gebruiken een oplaadbare lithium-ion batterij, die verschillende voordelen heeft ten opzichte van andere soorten batterijen. Maar ook lithium-ion batterijen kunnen beschadigd raken als ze volledig ontladen zijn. De schade bij lithium-ion omvat meestal verminderde effectiviteit en een kortere levensduur, in plaats van dat de accu het compleet opgeeft.

2. Plaats het laadstation in de schaduw

Hoewel robotmaaiers tot op zekere hoogte waterbestendig zijn en prima tegen regen kunnen, kan te veel vocht toch schade toebrengen aan de gevoelige elektronica van je robotmaaier.

Sommige robotmaaiers zijn al uitgerust met sensoren die de luchtvochtigheid meten. Naarmate de tijd vordert, zullen steeds meer robotmaaiers hiermee uitgerust worden. Als de luchtvochtigheid boven een bepaalde drempel uitkomt, keert de robotmaaier terug naar het oplaadstation. En aangezien je het oplaadstation in een schaduwrijk gebied hebt geplaatst, is alles in orde. 

Een andere reden om het oplaadstation in de schaduw te plaatsen, is om je robotmaaier te beschermen tegen de zon. Direct zonlicht kan de kleuren van de robotmaaier doen vervagen. Als het echt warm is buiten, kan de extra hitte die door direct zonlicht wordt gegenereerd, belangrijke verbindingen of hele onderdelen in de robotmaaier zelf doen smelten, waardoor de prestaties en mogelijk ook de levensduur afnemen.

Je kunt eventueel een ‘garage’ kopen voor je robotmaaier. Zo is ie altijd beschermd tegen de zon.

Meer tips voor robotmaaiers

Heb je al een robotmaaier of wil je graag een robotmaaier kopen? Lees dan ook eens een van onze andere blogs over dit onderwerp! Zo weet je alles over de beste robotmaaiers en onderhoudstips.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.