Hoe grasmaaien? Dit is dé gids naar een perfect gemaaid gazon

In deze complete gids ontdek je hoe en wanneer je moet grasmaaien, welke grasmaaier het beste bij je gazon past, en hoe je jouw maai routine kunt aanpassen aan jouw type gazon. Of je nu kiest voor strak en kort gemaaid gras of voor een gazon met langer gras, met deze tips maak je de juiste keuzes en wordt het gras maaien een eitje.

Wanneer moet je grasmaaien?

Het is over het algemeen aan te raden om gazons wekelijks of om de twee weken te maaien tussen maart en oktober om ze netjes en in goede staat te houden. Regelmatig maaien doet niet alleen wonderen voor het uiterlijk van je gazon, maar helpt ook ongewenste onkruiden te verminderen en stimuleert een dichtere grasmat.

Close-up van een gazon dat gemaaid moet worden
Maai je gazon één of twee keer per week

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Hoe vaak je maait hangt af van het type gazon dat je wilt, de weersomstandigheden en de groeisnelheid van je gras:

In lente en herfst: Voor een strak gemaaid gazon maai je eens in de twee weken of zelfs wekelijks, afhankelijk van de groei. Voor een wat natuurlijker gazon of een wilde bloemenweide is het goed om in het voorjaar niet te maaien. Dit zorgt voor ondersteuning aan bestuivers en geeft jou een welverdiende grasmaai-pauze- zie ook ‘Maai Mei Niet’, hieronder vermeld.

In de zomer: Een standaard gazon maai je gemiddeld eens per week, maar dit kan af en toe verminderen naar eens in de twee weken, of zelfs langer, tijdens droge periodes. Bloemrijke, wildere gazons kun je elke vier tot zes weken maaien. Gazons met langer gras kun je het beste een of twee keer gedurende de zomer maaien, meestal niet voor juni.

In de winter: Maaien is meestal niet nodig, tenzij het weer mild is en het gras nog steeds groeit. Mocht dit het geval zijn, maai dan sporadisch op een hoge stand (liefst de hoogste stand op je grasmaaier). Maai nooit als de grond erg zacht, nat of bevroren is, of tijdens koude, droge periodes.

In droge, schaduwrijke gebieden onder bomen: Het gras heeft wellicht minder vaak een maaibeurt nodig dan plekken in de volle zon met een goed vochtgehalte.

Maai Mei Niet

Als je wilde bloemen in je gazon wilt stimuleren, overweeg dan ‘Maai Mei Niet‘. Zoals de naam al aangeeft, stop je in het begin van mei met maaien. Dit laat de wilde planten in je gazon groeien en bloeien, wat kleur toevoegt en bestuivende insecten en andere dieren aantrekt. Je kunt ervoor kiezen je hele gazon niet te maaien of slechts een gedeelte.

Uitlegvideo over Maai Mei Niet door Omroep Groningen.

Vervolgens kun je in juni weer beginnen met maaien of het gras ongemaaid laten tot augustus om een grotere diversiteit aan planten te bevorderen.

Meer informatie over ‘Maai Mei Niet‘ is te vinden bij de organisator van de campagne.

Maaihoogte bij het grasmaaien

Bijna alle grasmaaiers bieden de mogelijkheid om de maaihoogte aan te passen aan verschillende seizoenen en gazonstijlen. Meestal is dit eenvoudig te regelen door een knop te draaien of een hendel te verzetten. Het is belangrijk om de maaihoogte aan te passen om je gras in optimale conditie te houden. Een hogere maaihoogte zorgt er ook voor dat kleinere wilde bloemen kunnen floreren, wat resulteert in een bloemrijk gazon.

Probeer regelmatig te maaien en slechts een klein stukje gras tegelijkertijd af te snijden – haal nooit meer dan een derde van de grashoogte weg. Lees voor de beste maaihoogtes onze gids over de ideale maaihoogte van jouw gazon.

Een grasmaaier maait hoog gras in een gazon
Door een hogere maaihoogte krijg je een wat wilder gazon

Bij nieuwe gazons is het het beste dat je wacht totdat het gras minstens 5 cm hoog is voordat je gaat grasmaaien, met de grasmaaier op de hoogste stand.

Een gazon maaien met strepen

Een gazon met strepen ziet er altijd indrukwekkend uit en is niet zo moeilijk te realiseren als je grasmaaier een rol heeft. Grasmaaiers op wielen (zonder rol) geven geen duidelijke strepen. Vierkante gazons zijn makkelijker te voorzien van strepen dan onregelmatig gevormde gazons, maar met wat ervaring en genoeg kun je elk gazon strepen geven:

 • Begin met het maaien rond de rand van het gazon.
 • Voor vierkante of rechthoekige gazons, begin aan de linkerkant en maai op en neer, waarbij je de rechte gazonrand als richtlijn gebruikt voor een rechte lijn.
 • Voor ronde of onregelmatig gevormde gazons, lijn je de grasmaaier uit met een focuspunt om een eerste rechte lijn te krijgen over het breedste punt. Deze eerste lijn kan dan als richtlijn dienen voor de volgende strepen.
 • Bij elke draai, lijn je de grasmaaier zo uit dat de volgende maaistrook de vorige licht overlapt.
 • Leeg de opvangbak regelmatig – een volle bak kan hoopjes maaisel op het gazon achterlaten, wat de afwerking verstoort en de maaier kan verstoppen.
 • De hoeken van het gazon moeten mogelijk apart worden geknipt met een graskantschaar of een trimmer als ze te smal of ingesloten zijn voor de maaier.
Een gestreept gazon krijg je door een grasmaaier met rol te gebruiken

Het is aan te raden om regelmatig de maairichting te variëren, afwisselend rechte met diagonale strepen, zodat er geen sporen in het gazon ontstaan door te vaak in dezelfde richting heen en weer te gaan.

Onderhoud en veiligheid van je grasmaaier

We hebben de belangrijkste punten voor je opgesomd als het aankomt op onderhoud en veiligheid bij het gebruik van een grasmaaier. Door deze punten te volgen, zorg je ervoor dat je gazon in topconditie is gedurende het maaiseizoen en de jaren erna.

 • Schone, scherpe grasmaaier messen zorgen voor de beste snede. Je kunt een grasmaaier mes zelf slijpen, maar zorg er voor dat de maaier uitgeschakeld en uit het stopcontact is voordat je in de buurt van het mes komt. Lees onze blog over het slijpen van je grasmaaier mes, waarin we een eenvoudige stap-voor-stap uitleg geven.
 • Niet zeker of je botte mes nog te redden is? Vervang dan je grasmaaier mes.
 • Geef je grasmaaier na gebruik een snelle schoonmaakbeurt en een grondige reiniging voordat je hem wegbergt voor de winter. Dit helpt reparaties te minimaliseren en zorgt ervoor dat je maaier jarenlang goed blijft werken.
 • Bij het gebruik van een elektrische grasmaaier is het belangrijk om een geaard stopcontact te gebruiken, zodat de maaier stopt als het snoer per ongeluk wordt doorgesneden tijdens het grasmaaien.
 • Bewaar bij benzine grasmaaiers de reservebenzine altijd veilig en wees extra voorzichtig bij het bijvullen.
 • Controleer regelmatig of de dodemansknop of noodknop (als je grasmaaier die heeft) goed werkt, zodat de grasmaaier direct stopt als je deze loslaat.
 • Draag altijd stevige schoenen tijdens het maaien, ongeacht hoe warm het weer is.
 • Bij het maaien van lang gras of als er mogelijk grind, stenen of ander afval op het gazon ligt, is het verstandig om een goede oogbescherming te dragen. Je hebt kans dat dit alle kanten op vliegt tijdens het grasmaaien.
Het jaarlijkse onderhoud van een benzine grasmaaier is uitgebreider dan een elektrische grasmaaier

Een nieuwe grasmaaier kopen

Als je denkt aan een nieuwe grasmaaier, zijn er tal van opties. Ze kunnen op verschillende manieren worden aangedreven en hebben diverse manieren van maaien, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Omdat je deze grasmaaier waarschijnlijk vaak gaat gebruiken en het een behoorlijke uitgave kan zijn, is het goed om het type te kiezen dat het beste bij je past.

Aandrijving van je grasmaaier

 • Handmaaiers zijn geschikt voor kleine stukken gras. Ze maken weinig lawaai, kosten niks in gebruik, je krijgt er wat beweging van en ze zijn goed voor het milieu. Ze zijn ook één van de goedkoopste opties, maar kunnen vermoeiend zijn voor grotere gazons.
 • Elektrische grasmaaiers zijn vaak wat goedkoper, licht en perfect voor een klein gazon dichtbij een stopcontact. Ze zijn niet zo krachtig als benzine grasmaaiers en het snoer kan een beperking zijn in grotere tuinen.
 • Accu grasmaaiers worden steeds gewoner. De accu’s gaan steeds langer mee en zijn krachtiger geworden. Als je kiest voor tuingereedschap met dezelfde accu’s, bespaar je opbergruimte en geld. Ze zijn stiller en milieuvriendelijk. Na het grasmaaien kun je de accu het beste op een droge, vorstvrije plek bewaren. Het is handig om meerdere accu’s te hebben als je de hele dag verschillende gereedschappen wilt gebruiken.
 • Robotmaaiers zijn een steeds vaker voorkomende grasmaaier in de Nederlandse tuin. Deze automatische grasmaaiers zorgen ervoor dat je gazon strak gemaaid wordt, zonder dat je er omkijken naar hebt. De aanschafprijs is vaak iets hoger dan elektrische- en accu grasmaaiers, maar je kunt deze tuinhulp rustig zijn eigen gang laten gaan.
 • Benzine grasmaaiers hebben geen stroom nodig, maar je moet niet vergeten om benzine te halen. Ze kunnen wat duurder zijn in gebruik, afhankelijk van de benzineprijs. Ook maken ze meer lawaai en stoten ze uitlaatgassen uit.
Robotmaaiers zijn tegenwoordig een goede keuze als het aankomt op grasmaaien

Soorten grasmaaiers

Er zijn vier hoofdtypen grasmaaiers die op verschillende manieren maaien: cilinder, roterend, zwevend en zitmaaiers. Daarnaast zijn er ook variaties zoals robotmaaiers en mulchmaaiers. Voor langer gras zijn er grastrimmers en zeisen.

Verschillende maaiers bieden verschillende afwerkingskwaliteiten, hebben uiteenlopende milieuprestaties en zijn geschikt voor diverse gazongroottes en -types. De belangrijkste keuzes zijn:

 • Cilindermaaiers geven de hoogste kwaliteit van maaien, geschikt voor strak gemaaide gazons en sportvelden. De messen zijn op een cilinder gerangschikt en knippen met een schaarachtige beweging. Dit geeft een zeer fijne snit en een gestreepte afwerking en kan een zeer laag gemaaid gazon behalen.
 • Roterende grasmaaiers zijn geschikt voor de meeste gazons. Ze hebben een horizontaal draaiend mes. Ze maaien niet zo extreem laag als cilindermaaiers, maar ze maaien langer gras en gaan beter om met oneffen oppervlakken dan cilinders.
 • Zweefmaaiers zijn een type roterende maaier, maar ze zitten op een luchtkussen in plaats van wielen. Er zijn geen zelfrijdende versies, maar ze zijn relatief licht te hanteren en glijden over het gras. Ze kunnen redelijk ruw gras en enkele oneffenheden aan en geven een gladdere afwerking bij regelmatig gebruik.
 • Mulchmaaiers zijn een ander type roterende grasmaaier. Terwijl de meeste grasmaaiers een opvangbak hebben, hakken deze de snippers heel fijn en laten ze weer op het gazon vallen. Dit brengt enkele van de verloren voedingsstoffen terug naar de wortelzone en kan helpen om vocht in de grond vast te houden.
 • Robotmaaiers waren ooit een dure investering en zaten nog vol met fouten. Inmiddels zijn ze breed beschikbaar om je gazon moeiteloos bij te houden. Ze kunnen wel duurder zijn dan andere grasmaaiers en de installatie kan wat lastig zijn, maar eenmaal geïnstalleerd werken ze systematisch hun toegewezen gebied af.
 • Zitmaaiers zijn eigenlijk alleen voor zeer grote gazons. Ze kunnen cilinder- of roterende messen hebben en kunnen op benzine of batterij werken. Hoewel ze aan de prijzige kant zijn, verkorten ze de maaitijd flink.

Trimmers of motorzeisen zijn beter dan gewone grasmaaiers voor het maaien van gras dat extreem lang is geworden.

Close-up van mulch na het grasmaaien met een mulchmaaier
Een mulchmaaier laat ‘mulch‘ achter op het gazon: een beschermende laag

Extra tips voor het maaien van gras

Type gazon: kies een grasmaaier die past bij jouw soort gazon. Als je een extreem strak en laag gemaaid gazon wilt, overweeg dan een cilindermaaier (handmaaier). Deze maait een stuk korter en creëert strepen (mits je handmaaier over een rol beschikt). Voor een standaard gazon is een roterende of zweefmaaier meestal ideaal.

Grootte van het gazon: het grasmaaien van een groot gazon kan meer dan een uur duren, maar door een model te gebruiken met een brede maaibreedte kun je je maaitijd verkorten. Let hier goed op bij het kopen van je nieuwe grasmaaier.

Een groot gazon met duidelijk zichtbare strepen als gevolg van grasmaaien.

Veelgestelde vragen over grasmaaien

Hoe vaak moet je grasmaaien?

Tijdens de periodes waarin je gazon minder actief groeit, is één keer per twee weken maaien meestal genoeg. Gedurende de warmere zomerperiodes is het ideaal om wekelijks te grasmaaien. Overweeg bij een snelgroeiend gazon om het twee maal per week te maaien voor een optimale verzorging. Tijdens de kille wintermaanden kun je het grasmaaien overslaan.

Vanaf wanneer begin je met grasmaaien?

Het moment waarop je begint met grasmaaien is het moment waarop je gras constant groeit. Gras begint te groeien bij een temperatuur van 8 graden. Meestal begint het maaiseizoen rond half maart tot begin april. Wil je weten wat het beste moment is om te beginnen met grasmaaien? Lees hier wanneer je je grasmaaier het beste tevoorschijn kunt halen.

Wanneer stop je met grasmaaien?

Je maait je gazon meestal van maart tot eind oktober. In de winter groeit je gras bijna niet. Maai je gras de laatste keer niet te kort, ongeveer 5 centimeter is goed. Dit beschermt je gras in de winter. Wil je meer weten? Lees dan onze blog waarin we alles uitleggen over het beste moment waarop je kunt stoppen met grasmaaien.

Kun je nat gras maaien?

Heb je te maken gehad met regen en wil je maaien? Wacht dan even tot het gras droog is. Nat gras maaien brengt je gazon meer schade toe dan dat het goed doet. Meer tips over nat gras maaien? We leggen je hier uit waarom nat gras maaien niet handig is.

Kun je gras maaien in de zon?

Gras maaien in de felle zon is geen verstandige keuze. Je hebt kans op uitdroging en brandplekken in het gazon. Vermijd grasmaaien in de zon en kies een later tijdstip uit, wanneer de zon minder fel op het gazon schijnt.

Wat is de beste maaihoogte?

De beste maaihoogte verschilt per gazon. Hanteer bij iedere keer grasmaaien de vuistregel om maximaal ⅓ van het gras te maaien. Zo blijft je gazon in topconditie. De ideale maaihoogtes per gazon vind je hier.

Hoe moet je nieuw gras maaien?

Een nieuw aangelegd gazon, met behulp van graszoden, kun je het beste wat tijd gunnen. Wacht totdat het nieuwe gras geworteld is en ongeveer 8 centimeter lang is. Dit kan grofweg 2 weken duren. Zodra het gras lang genoeg is, doe je er goed aan om maximaal ⅓ van het gras te maaien.

Kun je gras maaien in de winter?

In de winter kun je de grasmaaier beter binnen laten staan. Als de temperatuur nu écht hoog genoeg is en het gras groeit, maai dan je gazon op de allerhoogste maaihoogte van je grasmaaier. Wil je weten wanneer je voor het eerst moet grasmaaien na de winter? Ontdek het hier.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.