Bougie grasmaaier onderhoud: een stap-voor-stap gids (7 stappen)

Een bougie is een klein, maar essentieel onderdeel van de motor van je grasmaaier. Het is een onderdeel dat verantwoordelijk is voor het tot ontbranding brengen van het lucht-brandstofmengsel in de verbrandingskamer van de motor. Met andere woorden, de bougie zorgt ervoor dat je grasmaaier start en blijft draaien. In deze blog leggen we je uit hoe je jouw grasmaaier bougie controleert, schoonmaakt en vervangt.

Hoe werkt een grasmaaier bougie?

Wanneer je aan het startkoord trekt of de elektrische starter gebruikt, begint de motor te draaien. Tijdens dit proces wordt er lucht en brandstof naar de verbrandingskamer van de motor gezogen. Hier komt de bougie in het spel.

De bougie genereert een elektrische vonk die wordt overgebracht naar de elektroden van de bougie. Deze vonk ontsteekt het lucht-brandstofmengsel, waardoor er een kleine explosie ontstaat. Deze explosie zorgt voor de kracht die de zuiger aandrijft en de motor laat draaien.

Waar zit de bougie van een grasmaaier?

De bougie van je grasmaaier zit meestal aan de zijkant van de motor. Zoek naar een dikke rubberen kabel; die zit vast aan de bougie en wordt de bougiekabel genoemd. Deze kabel is vrij opvallend, dus je kunt ‘m meestal niet missen. Als de motor van je grasmaaier een kap heeft, moet je die misschien eerst even verwijderen om er goed bij te kunnen.

De bougiekabel van een grasmaaier geeft aan waar de bougie zit

De bougie van je grasmaaier controleren

Voordat je de bougie zelf kunt inspecteren, moet je eerst de bougiekabel veilig verwijderen. Zet voordat je dit doet, de motor van je grasmaaier uit en zorg ervoor dat deze is afgekoeld.

Om de bougie uit je grasmaaier te halen, maak je gebruik van een bougiesleutel. Draai tegen de klok in om ‘m los te draaien.

Maak een bougie van een grasmaaier los met een bougiesleutel

Let op de volgende zaken:

 • Algemene toestand: Kijk of de bougie er schoon en roestvrij uitziet. Zo niet, maak hem dan even schoon. Lees verderop in de blog hoe je dit het best kunt doen.
 • Elektroden: Controleer op slijtage of schade aan de elektroden.
 • Kleur: Let op de kleur. Een ongelijkmatige of zwarte kleur is meestal geen goed teken.

Als een van deze punten niet in orde is, is het waarschijnlijk tijd om de bougie te vervangen of schoon te maken.

Een close-up van een zwarte grasmaaier bougie

Hoe maak je een bougie van een grasmaaier schoon?

Ziet je bougie er vies uit? Maak deze dan eerst schoon. Vuile bougies kunnen leiden tot startproblemen en verminderde prestaties van je grasmaaier. Door regelmatig schoon te maken, verwijder je koolstofafzettingen en verbeter je de ontsteking, wat zorgt voor een soepelere werking van de motor.

Zo maak je de bougie van je grasmaaier schoon:

 1. Gebruik een zachte draadborstel: Kies een zachte draadborstel om de bougie voorzichtig schoon te maken. Hiermee verwijder je vuil en koolstof zonder het porselein te beschadigen.
 2. Borstel de buitenkant: Begin met het borstelen van de buitenkant van de bougie. Draai de bougie terwijl je borstelt om alle oppervlakken gelijkmatig te reinigen.
 3. Controleer de elektroden: Besteed extra aandacht aan de elektroden (de punten aan het uiteinde van de bougie). Zorg ervoor dat ze schoon en vrij van roet zijn.
 4. Herhaal indien nodig: Als de bougie nog steeds vuil is, herhaal dan de borstelprocedure totdat deze er schoon uitziet.

Wanneer bougie van een grasmaaier vervangen?

Heb je je bougie schoongemaakt, maar werkt je grasmaaier nog steeds niet? Dan is het tijd om de bougie te vervangen. Check voor de zekerheid nog even de volgende zaken om 100% zeker te zijn dat je de bougie van je grasmaaier moet vervangen:

 • De bougie is beschadigd, gebarsten of versleten
 • De grasmaaier start moeilijk, zelfs na het schoonmaken van de bougie
 • De elektroden van de bougie zijn te ver afgesleten

Om echt zeker te zijn van je zaak, kun je je oude bougie naast een nieuwe houden.

Controleer je grasmaaier bougie door een nieuwe er naast te houden

Bougie grasmaaier vervangen: een stappenplan

Is het tijd om de bougie van je grasmaaier te vervangen? Volg dan deze stappen om de bougie correct en veilig te vervangen:

 1. Kies de juiste vervangende bougie voor je grasmaaier
 2. Controleer de elektrodeafstand van de nieuwe bougie met behulp van een hulpmiddel, zoals een afstandsmeter munt. Pas de afstand aan als deze niet overeenkomt met de specificaties in je handleiding. In de handleiding van je grasmaaier kun je terugvinden hoe je deze afstand kunt afstellen.
 3. Plaats de nieuwe bougie in je grasmaaier
 4. Draai deze met de hand in de bougieopening totdat deze vastzit
 5. Gebruik de bougiesleutel om de bougie voorzichtig aan te draaien, maar niet te strak
 6. Zorg ervoor dat je de schroefdraden niet beschadigt
 7. Bevestig de bougiekabel stevig op de nieuwe bougie

Een bougie stel je af met behulp van bijvoorbeeld een afstandsmeter munt

Welke bougie heb je nodig?

Om te weten welke bougie je nodig hebt voor je grasmaaier, zal je altijd de handleiding van je grasmaaier moeten raadplegen. Hierin staat dit beschreven en weet je welke jij nodig hebt voor jouw grasmaaier.

Conclusie

Nu weet je precies hoe belangrijk regelmatige inspectie en onderhoud van je grasmaaier bougie is, zoals het schoonmaken of vervangen wanneer dat nodig is, om ervoor te zorgen dat je grasmaaier soepel blijft draaien. Raadpleeg altijd de handleiding van je grasmaaier om de juiste bougie te vinden en volg de gegeven stappen voor een veilige en effectieve vervanging. Zo zorg je voor een langere levensduur en betere prestaties van je grasmaaier.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.