Grasmaaier start niet? Zo fix het eenvoudig zelf! (incl. stappenplan)

Ah, de zon schijnt, de vogels fluiten, maar je grasmaaier denkt: vandaag even niet. Super frustrerend, toch? Voordat je meteen naar de winkel rent voor een nieuwe, is het slim om eerst even te kijken wat er nou eigenlijk aan de hand is en waarom je grasmaaier niet start. Geloof me, vaak is het iets kleins en makkelijk op te lossen.

Waarom start grasmaaier niet?

Ongeacht het type grasmaaier dat je hebt, is het laatste wat je wilt als de winter eindelijk voorbij is en de lente aanbreekt, een grasmaaier die niet wil starten. Waarom je grasmaaier niet wilt starten, is moeilijk te zeggen. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Daarom hebben we een lijst gemaakt met oorzaken en oplossingen om je grasmaaier weer aan de praat te krijgen. We hebben ’t zelfs per type grasmaaier opgesplitst, zodat je meteen weet waar je moet beginnen en ervoor kunt zorgen dat jouw grasmaaier weer start.

Benzine grasmaaier start niet

Heb je je benzine grasmaaier netjes winterklaar gemaakt en start ‘ie nu nog steeds niet? Echt balen, maar je bent niet de enige. Zelfs met de beste voorbereidingen voor de winter kun je nog steeds pech hebben. Het is dus belangrijk om te weten waarom je grasmaaier niet start en hoe je dit kunt verhelpen.

Oorzaken & oplossingen

 1. Oorzaak: Lege brandstoftank
  Oplossing: Het kan simpelweg zijn dat er geen benzine meer in de tank zit. Vergeet ook niet dat benzine die langer dan een maand in de tank heeft gezeten, problemen kan veroorzaken. Vul de tank met verse benzine en tap oude benzine af als deze langer dan een maand in de tank heeft gezeten.
 2. Oorzaak: Bougieproblemen
  Oplossing: Zorg dat de bougiekabel en bougie goed zijn aangesloten en reinig of vervang deze indien hij nat of vuil is.
 3. Oorzaak: Verstopt maaidek
  Oplossing: Zet de grasmaaier uit, kantel deze om (let erop dat er geen olie in het luchtfilter loopt) en verwijder alle grasresten die het maaidek blokkeren.
 4. Oorzaak: Vervuilde luchtfilter
  Oplossing: Een vieze luchtfilter kan de brandstof-luchtverhouding verstoren. Verwijder de luchtfilter, maak deze schoon of vervang hem om een optimale lucht-brandstofmengsel te garanderen
 5. Oorzaak: Carburateurproblemem
  Oplossing: Een vieze of verstopte carburateur kan ook startproblemen opleveren en moet mogelijk schoongemaakt of vervangen worden. Maak de carburateur schoon met een speciale reiniger of vervang deze als er tekenen van corrosie zijn.
 6. Oorzaak: Verstopt brandstoffilter
  Oplossing: Niet alle grasmaaiers hebben een brandstoffilter, maar als dat wel zo is, kan een verstopt filter ook startproblemen veroorzaken. Vind het brandstoffilter met behulp van de handleiding en vervang het indien verstopt of vuil.

Een bougieprobleem kan ervoor zorgen dat je benzine grasmaaier niet start

Elektrische grasmaaier start niet

Heb je een elektrische grasmaaier die niet wil starten? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen die een elektrische grasmaaier hebben, krijgen vroeg of laat met dit probleem te maken, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn.

Het goede nieuws is: meestal is er wel een simpele verklaring en oplossing voor. Je kunt vaak zelf een beetje speurwerk doen om erachter te komen wat er aan de hand is. Dus voordat je de moed opgeeft, check even een paar dingen. Je zou zomaar eens zelf het probleem kunnen fixen!

Oorzaken & oplossingen

 1. Oorzaak: Stroomvoorziening niet aangesloten
  Oplossing: Controleer de stroomkabel en sluit deze aan op een werkend stopcontact. Probeer een ander stopcontact als het eerste niet werkt.
 2. Oorzaak: Defecte zekeringen of schakelaars
  Oplossing: Test het stopcontact met een ander apparaat. Vervang of reset de defecte zekering of stroomonderbreker indien nodig.
 3. Oorzaak: Volle opvangzak
  Oplossing: Leeg de opvangzak en zorg ervoor dat de sensor die de volheid detecteert goed functioneert.
 4. Oorzaak: Beveiligingsmechanisme geactiveerd
  Oplossing: Lees de handleiding om het beveiligingsmechanisme uit te schakelen en houd de benodigde knop of hendel ingedrukt tijdens het starten.
 5. Oorzaak: Mes wordt geblokkeerd
  Oplossing: Koppel de grasmaaier los van het stroomnet en verwijder alle obstakels zoals gras, takken of bladeren die de messen blokkeren.

Controleer of gras en takken het mes van je grasmaaier niet blokkeren

Accu grasmaaier start niet

Ook al zijn accu grasmaaiers super handig, ze zijn niet altijd probleemloos. Krijg je ‘m niet aan de praat? Check eerst even of de batterij wel goed opgeladen is. Soms is het iets simpels als een batterij die niet goed contact maakt. Even loshalen en opnieuw erin doen kan al wonderen doen.

Nog steeds niets? Blijf lezen, want er kunnen natuurlijk nog meer redenen zijn waarom je accu grasmaaier niet wil meewerken.

Oorzaken & oplossingen

 1. Oorzaak: Onvoldoende accuvermogen
  Oplossing: Laad de accu volledig op of vervang deze door een volledig opgeladen exemplaar.
 2. Oorzaak: Onjuiste installatie van de accu
  Oplossing: Controleer of de accu correct is geïnstalleerd en stevig is bevestigd.
 3. Oorzaak: Slechte verbinding met de oplaadpoort, acculader of stopcontact.
  Oplossing: Zorg voor een goede verbinding tussen de oplader en het stopcontact, en zorg ervoor dat de accu correct is geplaatst in de oplader.
 4. Oorzaak: Oververhitte accu
  Oplossing: Laat de accu afkoelen voordat u opnieuw probeert te starten.
 5. Oorzaak: Kapotte accu
  Oplossing: Vervang een kapotte accu door een nieuwe die goed kan worden opgeladen.
 6. Oorzaak: Onjuiste opstartprocedure
  Oplossing: Volg de startinstructies van de fabrikant nauwkeurig op.
 7. Oorzaak: Mes wordt geblokkeerd
  Oplossing: Reinig het maaidek om eventuele blokkades voor het grasmaaier mes te verwijderen.

Controleer de accu van je accu grasmaaier om zaken uit te sluiten

Grasmaaier start maar valt stil

Start je grasmaaier wel, maar valt ie vervolgens uit zodra je eindelijk begint met maaien? Loop dan de bovenstaande oorzaken en oplossingen door voor jouw type grasmaaier. Grote kans dat de oplossing hier al tussen staat. Is dit toch niet het geval? Check dan nog even deze korte checklist van oorzaken waarom je grasmaaier start, maar stil valt:

 • Controleer of het luchtfilter vervuild is. Reinig het filter of vervang het indien nodig.
 • Maai je hoog gras? Overweeg om de maaihoogte wat hoger in te stellen.
 • Bekijk het maaidek en verwijder eventuele grasophopingen. Koppel eerst de bougie los voor veiligheid.
 • Controleer het mes of het nog scherp is en goed gebalanceerd is. Slijp het mes indien nodig of vervang het als het bot, gebogen of los zit.

Grasmaaier loopt onregelmatig

Als je grasmaaier onregelmatig loopt, is de kans groot dat je je benzine grasmaaier even goed zal moeten bekijken. Check eerst even de tips die ik je eerder gaf voor het oplossen van benzineproblemen. Helpt dat niet? Neem dan contact op met een grasmaaier-expert in de buurt. Als die het ook niet kan fixen, tja, dan wordt het misschien tijd om naar een nieuwe benzine grasmaaier te gaan kijken.

Laat je grasmaaier bij een expert schoonmaken

Grasmaaier starten na winter

Startproblemen met je grasmaaier na de winter? Je bent niet de enige. Als je je grasmaaier na een lange winterslaap weer wilt gebruiken en ‘ie start niet, dan is de brandstof waarschijnlijk ‘oud’ geworden. In de winter heeft die brandstof alle tijd gehad om minder goed te worden.

Wat gebeurt er dan precies met die brandstof? Nou, na een tijdje wordt het bruin en soms zelfs een beetje plakkerig. Dat spul wil dan niet meer zo makkelijk ontbranden, en daardoor krijg je de benzine grasmaaier dus niet aan de praat.

Vervang de benzine van je grasmaaier na de winter

Zo start je je grasmaaier correct na de winter

Allereerst, wees voorzichtig. Je gaat met brandbare spullen aan de slag. Gooi de oude brandstof uit de tank van je grasmaaier. Voer dit op correcte wijze af bij een innamepunt van de gemeente.

Daarna vul je ‘m met verse benzine. Heb je nog een jerrycan van vorig jaar? Niet gebruiken, die is waarschijnlijk net zo slecht geworden. Haal liever wat nieuwe benzine bij het tankstation of je lokale tuincentrum.

Stel dat je grasmaaier nog steeds niet wilt starten, zelfs met die nieuwe brandstof, dan kan er nog oude brandstof in de carburateur zitten. Dat maakt het starten nog steeds lastig. In zo’n geval kun je het beste even langs gaan bij een lokale tuinmachinewinkel of een andere expert. Misschien moet je carburateur wel professioneel schoongemaakt worden.

Nieuwe benzine in een benzine grasmaaier

Conclusie

Of je nou een benzine-, elektrische, of accu grasmaaier hebt, de kans is groot dat je met deze tips je tuinhulpje weer aan de praat krijgt. Mocht het echt niet lukken en blijft je grasmaaier kuren vertonen, dan kan het misschien toch tijd zijn voor een nieuwe grasmaaier. Maar laten we hopen dat je met deze blog gewapend bent om de meest voorkomende problemen zelf op te lossen.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.