Grastrimmer draad breekt! Hoe kun je dit voorkomen?

Een veelvoorkomend probleem: je grastrimmer draad breekt iedere keer weer. Het komt vaak voor en heeft een aantal oorzaken. Daarnaast zijn er een aantal mogelijke oplossingen die je vrij eenvoudig kunt proberen.

Lees verder en ontdek wat je kunt doen tegen het breken van het draad van je grastrimmer.

Dit lees je in deze uitleg:

Waarom breekt grastrimmer draad?

Er zijn verschillende oorzaken van het breken van het grastrimmer draad. Natuurlijk weten we niet precies hoe je op dit moment je grastrimmer gebruikt. Als je de grastrimmer gebruikt op de volgende manieren, kan dit de oorzaak van het breken zijn.

1. Verkeerd gebruik van grastrimmer

Als je je grastrimmer niet goed gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat de grastrimmer draad sneller slijt of breekt. Oefen niet al te veel druk uit met je grastrimmer, maar hou enige afstand van hetgeen dat je wilt trimmen. Zo vind het draad zelf zijn weg en kan het ongeforceerd ronddraaien. Weten hoe een grastrimmer precies werkt? Lees onze startersgids over het juiste gebruik van grastrimmers.

2. Kwaliteit van het draad en onderhoud

Na verloop van tijd kan de draad die je in je grastrimmer gebruikt, broos en zwak worden. Dit komt vooral door blootstelling aan zonlicht en luchtvochtigheid als je de draad bijvoorbeeld in een schuur bewaart. Als de draad te oud is, breekt hij veel sneller tijdens het trimmen.

3. Teveel rondom harde objecten trimmen

Gebruik je je trimmer veel om bijvoorbeeld langs stenen te trimmen, dan kan dit ervoor zorgen dat je trimmerdraad sneller afbreekt. Zo wordt een grastrimmers soms weleens gebruikt om onkruid tussen stenen weg te trimmen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de slijtage van je trimmerdraad veel sneller gaat.

Let dus op dat je de trimmerdraad niet teveel in contact komt met allerlei harde objecten, maar dat je hier enige afstand van houdt.

4. Verkeerde draad gebruiken

Elke grastrimmer is ontworpen om met een bepaalde dikte en soort draad te werken. Als je een draad gebruikt die te dun is, zal deze sneller breken omdat hij niet sterk genoeg is om het werk aan te kunnen.

Aan de andere kant kan een te dikke draad je trimmer overbelasten. Dit betekent dat de motor van de trimmer harder moet werken dan nodig, wat kan leiden tot slijtage of zelfs schade aan je trimmer.

Oplossingen voor breken grastrimmer draad

Nu je weet waarom je grastrimmer draad iedere keer breekt, ben je natuurlijk ook op zoek naar een oplossing. We hebben de oplossingen met het meeste succes voor je op een rij gezet. Lees hieronder wat je kunt doen om te voorkomen dat je grastrimmer draad breekt.

Oplossing 1: Bewaar de draad in water

Een handige truc om de draad soepel en sterk te houden, is door deze in een emmer water te bewaren. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het helpt echt! Door de draad in water te bewaren, blijft hij flexibel en minder vatbaar voor breken.

grastrimmer draad in emmer water
Afbeelding van: Jelleeley (Reddit)

Oplossing 2: Het juiste draad gebruiken voor je grastrimmer

Om er zeker van te zijn dat je de juiste draad gebruikt, is het een goed idee om de handleiding van je grastrimmer te raadplegen. In de handleiding staat precies welke dikte en soort draad het beste werkt voor jouw specifieke model. Vervang het draad van je grastrimmer als deze op dit moment niet geschikt is.

Heb je je handleiding niet meer? Google dan eens op de naam van je grastrimmer en voeg hier ‘handleiding’ aan toe. Vaak zijn handleidingen digitaal te vinden.

Oplossing 3: juiste gebruikstechniek hanteren

Bepaal goed wanneer je een grastrimmer gebruikt en wanneer je bijvoorbeeld beter kunt kiezen voor een bosmaaier. Trim je veel dichtbegroeide gebieden? Dan is het wellicht beter om te kiezen voor een bosmaaier. Die zijn net wat krachtiger. Lees hier alle verschillen tussen een bosmaaier en een grastrimmer.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.