Grastrimmer draad vervangen: een snelle & simpele uitleg

Is de draad van je grastrimmer aan vervanging toe en wil je dit graag zelf doen? In deze uitleg vind je een eenvoudige stap-voor-stap uitleg hoe je zelf je grastrimmer draad kunt vervangen. Deze uitleg is geschikt voor allerlei soorten grastrimmers, zoals grastrimmers van Black & Decker, Bosch, Gardena, Wolf-Garten, Ferm en Flymo.

Lees verder en je hebt binnen no-time je grastrimmer draad vervangen.

Dit lees je in deze uitleg:

Hoe vervang je je grastrimmer draad?

Het vervangen van het draad van je grastrimmer is eenvoudig als je weet wat je moet doen. Je hebt vaak twee opties: het draad vervangen of de spoel vervangen. Hieronder lees je stap-voor-stap hoe je je grastrimmer draad kunt vervangen. Sla stap 4 en 5 over als je de gehele spoel vervangt.

Kom je er niet helemaal uit? We hebben onder de uitleg een video toegevoegd waarin je de stappen nog een keer terug kunt zien.

Benodigdheden

 • Nieuwe trimmerdraad of nieuwe spoel
 • Je grastrimmer
 • Handleiding van de grastrimmer (optioneel)

Stap 1: Veiligheid

 • Schakel je grastrimmer volledig uit.
 • Verwijder de accu als het een accu grastrimmer is of trek de stekker uit het stopcontact als het een elektrische grastrimmer is.

Stap 2: Spoelkap verwijderen

 • Zoek de spoelkap op de trimmerkop.
 • Druk op de knoppen aan beide zijden van de kap om deze los te maken. Als je moeite hebt, raadpleeg de handleiding.

Stap 3: Oude spoel verwijderen

 • Verwijder de spoel uit de trimmerkop.
 • Als je alleen het draad vervangt, gooi dan het oude draad weg. Als je de hele spoel vervangt, verwijder dan de oude spoel.

Stap 4: Nieuwe draad voorbereiden

 • Knip een stuk nieuw draad af. De lengte verschilt per trimmer, maar meestal is 5-6 meter voldoende.
 • Zoek het kleine gaatje op de spoel. Steek het uiteinde van het draad in dit gaatje.

Stap 5: Draad om de spoel wikkelen

 • Wikkel het draad netjes om de spoel in de richting van de pijl die op de spoel staat.
 • Zorg ervoor dat het draad gelijkmatig en strak wordt gewikkeld.

Stap 6: Spoel terugplaatsen

 • Plaats de spoel terug in de trimmerkop.
 • Trek de uiteinden van het draad door de gleuven in de trimmerkop.

Stap 7: Spoelkap monteren

 • Plaats de spoelkap terug op de trimmerkop.
 • Druk op de knoppen aan beide zijden om de kap vast te zetten.

Stap 8: Testen

 • Sluit de accu of stekker weer aan.
 • Zet de grastrimmer aan om te controleren of het draad goed werkt.

Video uitleg grastrimmer draad vervangen

Video door: TuinTools.nl

Wanneer en hoe vaak grastrimmer draad vervangen?

Wanneer je je grastrimmer draad moet vervangen, kun je vaak zien aan een aantal signalen. Lees de onderstaande signalen goed door om zeker te weten dat je je grastrimmer draad moet vervangen, of dat er wellicht een ander probleem is waardoor de trimkwaliteit minder is.

Signalen dat draad vervangen moet worden

Versleten of gerafeld draad

Een duidelijk teken dat het draad aan vervanging toe is, is wanneer het begint te slijten of te rafelen. Als je losse strengen ziet uitsteken of het draad eruitziet alsof het uit elkaar valt, is het tijd om het te vervangen.

Te kort draad

Tijdens het gebruik slijt het draad en wordt het korter. Als het draad te kort is om effectief te kunnen trimmen of moeilijk bereikbare plekken te bereiken, moet je het vervangen.

Verkleuring of schade

Controleer je draad regelmatig op verkleuring of tekenen van schade. Een bros, verkleurd of verbleekt draad betekent dat het aan vervanging toe is.

Slechtere prestaties

Als je grastrimmer niet meer goed snijdt en ongelijkmatige randen of gemiste plekken achterlaat, komt dat waarschijnlijk door een versleten draad.

Breuken of doorvoerproblemen

Als het draad vaak breekt of niet goed door de trimmerkop kan worden gevoerd, is dat een duidelijk teken dat het vervangen moet worden.

Frequentie van vervangen van draad

Hoe vaak je je grastrimmer draad moet vervangen is eigenlijk geen exact antwoord op te geven. Het meest voor de hand liggende antwoord is: wanneer je merkt dat je grastrimmer slechter presteert.

De snelheid van slijtage hangt af van verschillende situaties. Hieronder hebben we richtlijnen uitgeschreven die je kunt volgen om te bepalen hoe vaak je je grastrimmer draad moet vervangen.

Frequentie van gebruik

Hoe vaak je de grastrimmer gebruikt, is een belangrijke factor. Als je grote gebieden vaak trimt, zal het draad sneller slijten. Voor intensief gebruik moet je het draad mogelijk vaker vervangen, terwijl je bij minder frequent gebruik langer met hetzelfde draad kunt doen.

Trimomstandigheden

De omstandigheden waarin je trimt, hebben ook invloed op de levensduur van het draad. Als je vaak dichte begroeiing trimt of onkruid tussen de stenen, zal het draad sneller slijten door de extra belasting. Bij het trimmen van minder dicht begroeide gebieden gaat het draad langer mee.

Kwaliteit van het draad

De kwaliteit van het draad speelt een grote rol in hoe lang het meegaat. Hoogwaardige draden gemaakt van duurzame materialen, zoals nylon of andere synthetische polymeren, hebben een langere levensduur. Investeren in kwalitatief beter draad kan betekenen dat je het minder vaak hoeft te vervangen.

Kies het juiste draad voor je grastrimmer

Je kunt niet ieder draad gebruiken voor alle grastrimmers. Vaak geeft de handleiding van je grastrimmer aan welke dikte de draad maximaal mag hebben. We adviseren dan ook om altijd de handleiding te raadplegen.

Heb je deze niet meer? Probeer dan op Google eens te googlen naar je grastrimmer en hierachter ‘handleiding’ te typen. De meeste handleidingen zijn namelijk ook digitaal beschikbaar.

Dik of dun draad?

Bij het kiezen van een draad voor je grastrimmer heb je de keuze tussen dik of dun draad. Het verschil tussen beiden zit ‘m in het doel waarvoor je je grastrimmer wilt gebruiken. Wil je flink aan de slag in een dichtbegroeid gebied? Dan zal een dikker draad steviger zijn. Anders kun je prima kiezen voor een dun draad.

Wel raden we je aan om te overwegen om een bosmaaier in te zetten voor dichtbegroeide gebieden. Deze zijn vaak toch nét wat krachtiger dan grastrimmers. Lees hier meer over het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer.

Daarnaast zal je de handleiding van je grastrimmer moeten raadplegen om zeker te weten dat je grastrimmer een dikker draad aan kan. Een dik draad is namelijk zwaarder voor de motor om rond te draaien.

Veelgestelde vragen

Hoe vervang ik het trimmerdraad?

Schakel de trimmer uit, verwijder de spoelkap, vervang het oude draad of plaats een nieuwe spoel, en zet de spoelkap terug.

Hoe lang moet het draad van mijn grastrimmer zijn?

De lengte van het draad hangt af van je grastrimmermodel, maar meestal is 5-6 meter voldoende. Raadpleeg de handleiding voor de juiste lengte.

Wanneer draad van grastrimmer vervangen?

Als het draad versleten, gerafeld, te kort of verkleurd is, of als de trimmer minder goed snijdt, is het tijd om het draad te vervangen.

Welk type draad moet ik gebruiken voor mijn grastrimmer?

Gebruik draad van dezelfde dikte en materiaal als het originele draad, meestal aangegeven in de handleiding van je grastrimmer.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.