Hoe start je een bosmaaier: stap-voor-stap uitleg (+video)

Bosmaaiers met een benzinemotor starten vaak allemaal op dezelfde manier, maar soms zijn er kleine verschillen tussen de verschillende merken. Het is altijd goed om de handleiding van jouw bosmaaier te lezen voor de juiste instructies.

Deze uitleg helpt je op weg met een stappenplan om je bosmaaier te starten en handige oplossingen voor startproblemen.

Stappenplan om bosmaaier te starten

Veiligheid

Zorg voordat je je bosmaaier start, dat de bosmaaier uit staat (kill switch) en op een vlakke ondergrond staat. Draag stevige schoenen, een lange broek, gehoorbescherming, veiligheidsbril en handschoenen om jezelf te beschermen tegen verwondingen door rondvliegend puin.

Check de brandstof

Vul de tank van je bosmaaier met de juiste hoeveelheid benzine, volgens de mixverhouding die voor jouw model wordt aanbevolen (meestal tussen 1:50 en 1:25). Gebruik altijd verse benzine, die niet ouder is dan 30 dagen, en voorkom dat er vuil in de tank komt. Bewaar benzine in een goed geventileerde, koele en donkere plaats.

Choke of primer

Kijk eerst of je bosmaaier is uitgerust met een choke (hendeltje) of een primer (rubber bal).

  • Choke: Bij een koude start, zet de choke op “closed” en geef 2-3 krachtige rukken aan het startkoord totdat de motor begint te sputteren. Schakel dan de choke naar “open” en geef nog 1-2 rukken om de machine volledig te starten.
  • Primer: Gebruik de primer bij een warme start of na een periode van stilstand door 4-6 keer te pompen tot je weerstand voelt. Start de machine vervolgens met de choke op “open”.

Startkoord techniek

Pak het startkoord van je bosmaaier vast, trek het langzaam maar met kracht helemaal uit en laat het dan weer terug gaan. Trek kort en krachtig om te voorkomen dat je de motor verzuipt.

Als je deze stappen hebt gevolgd, zou je bosmaaier nu gestart moeten zijn en klaar om je tuin te trimmen.

Let op: Laat de motor van je bosmaaier altijd even draaien voordat je begint met het trimmen van je tuin. Dit helpt de motorolie goed door de motor te verspreiden, wat essentieel is voor een langere levensduur en betere prestaties van je machine.

Leestip: Wat is het verschil tussen een grastrimmer en een bosmaaier?

Video uitleg bosmaaier starten

Startproblemen bosmaaier oplossen

Ruik je benzine na meerdere startpogingen van je bosmaaier? Dan is de motor waarschijnlijk verzopen. Zet de choke helemaal open en trek de startkoord 5-10 keer snel achter elkaar door. Hiermee verwijder je de overtollige brandstof. Wacht 10-15 minuten zodat de rest van de benzine kan verdampen en probeer dan opnieuw te starten met de choke open.

Basiscontrole: Een startende motor heeft drie dingen nodig: brandstof, lucht en vonk.

  1. Luchtfilter: Controleer als eerste de luchtfilter. Zit deze vast vol stof? Een verstopt filter kan de luchtstroom naar de carburateur belemmeren. Reinig of vervang de filter indien nodig.
  2. Bougie: Draai de bougie los met een passende sleutel en inspecteer de elektrode. Is deze vuil? Maak hem schoon met schuurpapier of vervang de bougie geheel.

Werkt je bosmaaier nog steeds niet? Dan is het wellicht tijd dat een professional er even naar kijkt of dat je onze gids met bosmaaier startproblemen en oplossingen doorleest.

  • Breng je bosmaaier naar een specialist voor onderhoud als bovenstaande stappen niet helpen.
  • Ben je handig? Probeer dan zelf de carburateur schoon te maken. Raadpleeg hiervoor de handleiding of een online reparatiehandleiding voor jouw model.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.