Hoe hoog gras maaien? Ontdek de beste maaihoogte van je gras

Het maaien van je gras lijkt misschien eenvoudig, maar de hoogte waarop je het gazon maait, speelt een cruciale rol in de gezondheid en uitstraling ervan. De vraag die veel tuiniers stellen is: “Wat is de ideale maaihoogte voor gras?” In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag en ontdek je het exacte aantal centimeters waarbij je gras er op zijn best uitziet.

Maaihoogte gras: wat is de ideale maaihoogte?

Zowel bij je eerste grasmaaisessie, als gedurende het jaar wordt aanbevolen om je gras te maaien wanneer het ongeveer 6-7 centimeter lang is. Bij het maaien moet je ongeveer 1/3e van de lengte verwijderen. Dus, als je gazon bijvoorbeeld 6 centimeter hoog is, zou je er ongeveer 2 centimeter vanaf moeten maaien. Het wordt aangeraden om over het algemeen het gras niet korter te maaien dan 2 á 3 centimeter.

Deze regel is met name van belang in het najaar, wanneer het gazon wat extra zorg nodig heeft. Als je de exacte maaihoogte niet kunt onthouden, is het altijd veilig om voor een iets hogere maaihoogte te kiezen, vooral als het weer warmer wordt.

Ideale maaihoogte vuistregel: maai maximaal een derde van het gras

Gevolgen van de verkeerde maaihoogte

Gras heeft zonlicht nodig om te groeien, dus als je het te lang laat groeien, krijgen de kleinere grassprietjes niet genoeg zonlicht. Aan de andere kant, als je het te kort maait, kan je gazon kwetsbaar worden voor de warme zon, wat kan leiden tot uitdroging en ongewenste gele vlekken. Bovendien hebben schaduwrijke plekken meer kans op mos als het gras te kort wordt gemaaid.

Een vuistregel voor de beste maaihoogte van gras

Het lijkt misschien simpel, maar de hoogte waarop je je gazon maait, heeft een grote invloed op hoe gezond het blijft en hoe mooi het eruitziet. Er is een handige vuistregel die je kunt gebruiken om te bepalen hoe hoog je het gras moet maaien voor verschillende soorten gazons: 3 tot 5 centimeter voor speelgazons, 2 tot 3 centimeter voor siergazons en 5 tot 6 centimeter voor schaduwgazons.

De beste hoogte van gras verschilt per seizoen

Type gras en de ideale maaihoogte

Bij het bepalen van de ideale maaihoogte voor je gazon is het van essentieel belang om rekening te houden met het type gras dat je hebt. De maaihoogte varieert namelijk tussen siergras en speelgras, afhankelijk van de mate van belasting.

  • Siergras: Siergras wordt doorgaans minder belast dan speelgras en heeft daarom een andere optimale maaihoogte. Voor siergras kun je overwegen om het tot een hoogte van 3 centimeter te maaien. Deze kortere maaihoogte draagt bij aan het strakke en verzorgde uiterlijk van siergazons.
  • Speelgras: Speelgras daarentegen heeft te maken met meer belasting omdat er vaak op wordt gespeeld en gelopen. Voor dit type gazon is het beter om een minimale maaihoogte van 4 centimeter aan te houden. Deze extra hoogte biedt bescherming tegen intensief gebruik en zorgt ervoor dat het gras gezonder blijft, zelfs na veel activiteit.

Maaihoogte van gras in verschillende seizoenen

Het maaien van je gras op de juiste hoogte gedurende het jaar is belangrijk voor een gezond gazon. Hieronder vind je een handige tabel die de ideale maaihoogte voor gras in verschillende seizoenen en voor verschillende gazons samenvat.

SeizoenSiergazonSpeelgazon
Lente2-3 cm3-5 cm
Zomer3-5 cm4-6 cm
Herfst2-4 cm3-5 cm

Maaihoogte lente

  • Voor een siergazon is de ideale maaihoogte ongeveer 2 tot 3 centimeter.
  • Voor een speelgazon is de ideale maaihoogte ongeveer 3 tot 5 centimeter.

Maaihoogte zomer

  • Voor een siergazon in de zomer is de ideale maaihoogte ongeveer 4 tot 5 centimeter.
  • Voor een speelgazon in de zomer is de ideale maaihoogte ongeveer 4 tot 6 centimeter.

Maaihoogte herfst

  • Voor een siergazon in de herfst is de ideale maaihoogte ongeveer 2 tot 4 centimeter.
  • Voor een speelgazon in de herfst is de ideale maaihoogte ongeveer 3 tot 5 centimeter.

Maaihoogte winter

In de winter kun je beter je grasmaaier even opbergen. Mocht je nu écht moeten grasmaaien, maai dan niet lager dan 5 centimeter.

De ideale maaihoogte van gras is afhankelijk van je type gazon: siergazon, speelgazon of schaduwgazon

Maaihoogte grasmaaier instellen

Het afstellen van je grasmaaier is essentieel om de juiste maaihoogte van je gras te bereiken. Controleer de maaihoogte-instellingen op je grasmaaier en pas ze aan volgens de aanbevolen hoogte voor je gras en het seizoen. Zorg ervoor dat de messen scherp zijn voor een gelijkmatige snede, en maai bij voorkeur wanneer het gras droog is voor het beste resultaat.

Stel de maaihoogte van je grasmaaier goed in voor de ideale maaihoogte

Samenvatting

Om je gazon mooi te houden, is het belangrijk om je gras op de juiste hoogte te maaien. Die hoogte verandert met het seizoen en of je een siergazon of een speelgazon hebt. Vergeet ook niet je grasmaaier goed af te stellen. Simpel, maar je moet het wel even weten!

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.