Alles over bladblazers: werking, types en tips

In de tuin, waar gevallen bladeren zich snel ophopen, is een bladblazer ideaal. Dit tuingereedschap bespaart tijd en moeite, en zorgt ervoor dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet. 

Bladblazers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en met diverse aandrijvingen, waardoor er voor elke tuin een geschikte optie is.

In deze blog duiken we dieper in hoe een bladblazer werkt, verkennen we de verschillende typen en geven we tips voor het beste gebruik.

Wat is een bladblazer?

Een bladblazer is een tuinapparaat dat specifiek ontworpen is om bladeren, los gras en ander klein tuinafval te verplaatsen door een krachtige luchtstroom te creëren. 

Een standaard bladblazer bestaat uit een motor, een ventilator en een spuitmond waardoor de lucht naar buiten wordt geblazen. Dit tuingereedschap is ideaal voor het schoonmaken van tuinpaden, terrassen en andere buitenruimtes waar bladeren zich kunnen verzamelen.

Type bladblazers

Bladblazers kunnen onderverdeeld worden in drie hoofdtypes op basis van hun energiebron:

Elektrische bladblazers:
Met snoer: Deze elektrische bladblazers zijn afhankelijk van een elektrische aansluiting en zijn perfect voor kleinere tuinen of gebieden dicht bij het huis. Ze zijn licht van gewicht en relatief stil in gebruik.

Zonder snoer (accu): Accu bladblazers bieden meer bewegingsvrijheid dan modellen met snoer en zijn geschikt voor middelgrote tuinen. Ze hebben geen brandstof nodig, wat ze erg milieuvriendelijker maakt.

Benzine bladblazers:
Deze blazers zijn krachtiger dan elektrische modellen en zijn ideaal voor grote tuinen of commercieel gebruik. Ze bieden de vrijheid om zonder beperkingen van een snoer te werken, maar zijn vaak zwaarder en produceren meer lawaai en uitlaatgassen.

Rugzak bladblazers:
Rugzakbladblazers zijn ontworpen voor comfort tijdens langdurig gebruik, vooral in grote tuinen of parken die moeten worden schoongemaakt door de gemeente. De motor en tank worden op de rug gedragen, waardoor het gewicht beter verdeeld en het minder belastend is voor de armen.

Elk type bladblazer heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de grootte van je tuin en de specifieke behoeften die je hebt. Bij de keuze van een bladblazer is het belangrijk om deze factoren in overweging te nemen om een model te vinden dat niet alleen krachtig genoeg is voor de taak, maar ook comfortabel en praktisch in gebruik.

Bekijk hier de 10 beste bladblazers van alle types in 1 artikel ->

Hoe werkt een bladblazer?

Een bladblazer maakt gebruik van een eenvoudig maar effectief mechanisme om lucht met hoge snelheid uit te blazen, waardoor bladeren en ander afval gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Ondanks het basale concept variëren de specifieke mechanismen afhankelijk van het type bladblazer.

Hoe werkt een elektrische bladblazers?

Met snoer:
Deze bladblazers zijn uitgerust met een elektrische motor die aangesloten wordt op een stopcontact via een snoer. De motor drijft een ventilator aan die lucht aanzuigt en deze met hoge snelheid door een spuitmond naar buiten blaast.

Voordelen zijn de constante stroomvoorziening en het lichte gewicht, wat ze ideaal maakt voor kort gebruik in kleinere ruimtes.

Zonder snoer (Accu):
Accublazers werken op een oplaadbare batterij en hebben een vergelijkbaar mechanisme als bladblazers met snoer, maar dan zonder de beperking van een snoer. Een elektrische motor drijft de ventilator aan.

Het voordeel is de mobiliteit en het gemak van gebruik zonder afhankelijk te zijn van een elektrische uitlaat, wat ze perfect maakt voor middelgrote tuinen.

Hoe werkt een benzine bladblazers?

Benzineblazers zijn uitgerust met een verbrandingsmotor die op benzine loopt. Deze motor drijft een ventilator aan die de lucht aanzuigt. De verbranding van de brandstof genereert meer kracht, wat resulteert in een krachtigere luchtstroom uit de spuitmond.

De voordelen van benzineblazers zijn hun kracht en mobiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor grote oppervlakken en zware schoonmaakwerkzaamheden. Ze zijn echter zwaarder, luider en vereisen meer onderhoud dan elektrische modellen.

Algemene werking van bladblazers:

Ongeacht het type, werken alle bladblazers volgens het principe van een centrifugaalventilator. Lucht wordt aan de zijkanten van de blazer aangezogen en door de kracht van de draaiende ventilator naar het centrum geduwd, waar het door een smalle opening naar buiten wordt geblazen, wat de luchtsnelheid verhoogt. Deze snelle luchtstroom is krachtig genoeg om bladeren en klein tuinafval perfect te verplaatsen.

Door het begrijpen van deze mechanismen kan je beter bepalen welk type bladblazer het beste bij je past, of het nu gaat om licht werk in de tuin of zwaarder commerciëler werk.

Toepassingen van een bladblazer

Bladblazers worden niet alleen gebruikt voor het opruimen van bladeren, maar ook voor veel andere schoonmaakklussen rondom het huis en in de tuin. Hier zijn enkele van de meest voorkomende toepassingen van een bladblazer:

Tuinonderhoud

 • Bladeren opruimen: Dit is de meest voor de hand liggende toepassing. Een bladblazer kan snel en efficiënt bladeren en klein tuinafval opruimen.
 • Grasresten verwijderen: Na het grasmaaien van je gazon, met je grasmaaier, kunnen grasresten het gazon verstikken. Een bladblazer kan deze resten gemakkelijk van het gras verwijderen, wat helpt bij het onderhoud en de gezondheid van het gazon.

Reinigen van buitenruimtes

 • Opritten en stoepen schoonblazen: Bladblazers zijn effectief in het verwijderen van vuil, stof en ander afval van opritten en stoepen, waardoor deze er netjes uitzien.
 • Goten leegblazen: Opgehoopte bladeren kunnen goten verstoppen en wateroverlast veroorzaken. Een bladblazer kan deze klus snel klaren zonder dat er een ladder aan te pas komt.

Commercieel gebruik

 • Grote openbare ruimtes: In parken of op speelplaatsen kan een bladblazer helpen bij het snel opruimen van afval, waardoor deze gebieden veiliger en aantrekkelijker worden voor het publiek.
 • Sportvelden: Bladblazers worden ook gebruikt om lijnen vrij te maken en bladeren te verwijderen op sportvelden, wat helpt bij de voorbereiding en onderhoud van het speeloppervlak.

Speciale toepassingen

 • Sneeuw verwijderen: Lichte sneeuwval kan effectief worden verwijderd met een krachtige bladblazer, wat een handig alternatief biedt voor schoppen of sneeuwblazers.
 • Droogblazen van voertuigen: Na het wassen van een auto of motor kan een bladblazer gebruikt worden om waterdruppels te verwijderen, dit helpt bij het voorkomen van watervlekken.

Deze verschillende toepassingen maken de bladblazer tot een bruikbaar tuingereedschap. Door zijn veelzijdigheid kan de bladblazer helpen tijd en moeite te besparen bij een groot scala aan buitenactiviteiten.

Veiligheid en onderhoud van een bladblazer

Bij het gebruik van een bladblazer zijn veiligheid en regelmatig onderhoud belangrijk om zowel de efficiëntie van het apparaat te waarborgen als ongelukken te voorkomen. Hier volgen belangrijke tips voor veilig gebruik en onderhoud van je bladblazer.

Veiligheidstips

Draag geschikte bescherming:

 • Gebruik altijd oorbeschermers om je gehoor te beschermen tegen het luide geluid van de bladblazer.
 • Draag veiligheidsbrillen om je ogen te beschermen tegen rondvliegende bladeren en andere dingen.
 • Overweeg het gebruik van een stofmasker, vooral in stoffige omgevingen of tijdens het werken met fijn materiaal.

Lees de handleiding:

 • Voordat je een nieuwe bladblazer gebruikt, is het altijd goed om even de gebruiksaanwijzingen te lezen, zo weet je precies hoe het appraat werkt.

Wees bewust van je omgeving:

 • Zorg ervoor dat er geen mensen of huisdieren in de buurt zijn voordat je begint met blazen.

Vermijd gebruik in slecht weer:

 • Gebruik geen bladblazer tijdens regen of sterke wind, omdat dit zowel de effectiviteit kan verminderen als de veiligheid kan beïnvloeden.

Onderhoudstips

Regelmatige reiniging:

 • Reinig na elk gebruik de ventilatorbladen en de uitlaat van de bladblazer om te voorkomen dat afval zich ophoopt.

Controleer de brandstof en olie (bij benzine bladblazers):

 • Vervang de olie en controleer regelmatig het brandstofniveau volgens de aanwijzingen in de handleiding om ervoor te zorgen dat de motor soepel blijft lopen.

Bewaar de bladblazer correct:

 • Bewaar je bladblazer in een droge, schone omgeving om roest en corrosie te voorkomen. Vermijd het opslaan van benzine in de bladblazer voor lange periodes, omdat dit de motor kan beschadigen.

Inspecteer op slijtage:

 • Controleer regelmatig alle onderdelen van je bladblazer op tekenen van slijtage of schade. Vervang beschadigde onderdelen onmiddellijk om de veiligheid en prestaties te behouden.

Door deze veiligheids- en onderhoudstips te volgen, zorg je ervoor dat je bladblazer veilig en efficiënt blijft werken voor al je tuin- en schoonmaakklussen.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.