Kabelbreuk opsporen Robotmaaier (+ hoe je dit snel oplost)

Ik moet toegeven, een kabelbreuk opsporen van je robotmaaier kan frustrerend zijn. Hoewel de begrenzingsdraad voor robotmaaiers vrij robuust is, is het niet immuun voor schade. Een kabelbreuk zorgt ervoor dat je robotmaaier niet meer naar behoren werkt. In dit artikel leg ik je uit hoe je snel en eenvoudig de kabelbreuk opspoort en vervolgens kunt repareren.

Kabelbreuk robotmaaier oorzaak

Een kabelbreuk in het begrenzingsdraad van je robotmaaier kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het is mogelijk dat de maaier zelf de draad beschadigt als deze niet goed is geïnstalleerd, of dat huisdieren of gravende dieren zoals konijnen en mollen de begrenzingsdraad beschadigen. Andere mogelijke oorzaken zijn:

 • Tuinwerkzaamheden zoals verticuteren
 • Scherpe stenen
 • Gravende dieren of huisdieren
 • Té strak gespannen begrenzingsdraad

Graafsporen kunnen duiden op een kabelbreuk in de grond

Om de precieze oorzaak te achterhalen zal je in je tuin moeten kijken of je duidelijke graafsporen of iets dergelijks ziet. Tijd om de kabelbreuk op te sporen.

Kabelbreuk robotmaaier opsporen in de grond

Het opsporen van de kabelbreuk van je robotmaaier hoeft niet lastig te zijn en lang te duren. Volg het onderstaande stappenplan en je hebt de kabelbreuk in de grond zo gevonden.

Stap 1: Controleer de aansluiting met het laadstation

Het eerste wat je kunt doen is het nakijken van de verbindingen van de begrenzingsdraad aan het laadstation. Het kan zijn dat één van deze verbindingen los is gekomen of beschadigd is. Nadat je dit hebt gecheckt, kijk dan of het probleem is opgelost.

Check het laadstation of het begrenzingsdraad goed aangesloten is

Stap 2: Controleer je gazon

Kijk of er een stukje draad bloot ligt, of naar plekken waar het gras of de grond verstoord lijkt, wat een aanwijzing kan zijn dat de draad daar beschadigd is.

Stap 3: Controleer de LED-lampjes op het laadstation

Je kunt zien welke kabel draadbreuk heeft door naar de kleur van de LED (of LED’s) op het laadstation te kijken. In het overzicht hieronder zie je hoe verschillende fabrikanten aangeven waar er iets mis is. Raadpleeg altijd de handleiding van je robotmaaier voor de precieze kleuren.

GardenaWorxBoschMcCulloch
GrensdraadLED: BlauwLED: GroenLED: GroenLED: Blauw
GeleidsdraadLED: Geel--LED: Geel

De LED lampjes op een laadstation geven de status van de draad aan

Stap 4: Gebruik een kabelbreuk detector robotmaaier

Kabelbreuk Detector Robotmaaier
Eenvoudig te gebruiken
Bekijk de laagste prijs
bol.com (€34,85)
Laatst bijgewerkt op: 17 juli 2024 - 01:07

Het opsporen en herstellen van een kabelbreuk in de grond met behulp van een kabeltester bestaat uit een aantal stappen. Het fijne hieraan is dat je bij deze methode NIET hoeft te graven. Lees hieronder hoe je een kabelbreuk detector voor je robotmaaier kunt gebruiken om de kabelbreuk op te sporen:

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je een kabeltester hebt die bestaat uit een zender en een tracer.
 • Zender aansluiten: Sluit de zender aan op het perimeterdraad. De zender zal een signaal door de draad sturen, wat het mogelijk maakt om het pad van de draad te traceren.
 • Traceren: Druk de zoekknop op de tracer in. Volg met de tracer het perimeterdraad. Je zou een geluid moeten horen terwijl je dit doet.
 • Breuk opsporen: Wanneer het geluid stopt, heb je de plek van de breuk gevonden. Markeer dit punt, want dit stuk draad zal je moeten verwijderen.
 • Herhaal vanaf het andere uiteinde: Doe hetzelfde vanaf het andere uiteinde van de draad om de lengte van de breuk te vinden. Zo krijg je een beter idee van hoeveel draad er tussenuit geknipt moet worden.

Een Kabelbreuk Detector Robotmaaier kan helpen bij het vinden van een kabelbreuk in de grond

In deze video zie je hoe je een kabelbreuk detector robotmaaier kunt gebruiken en zie je de bovenstaande stappen terug.

Tip: mocht je een alternatief zoeken op de kabelbreuk detector, kun je een FM/AM radio gebruiken. In deze video zie je hoe je deze manier kunt gebruiken om de kabelbreuk in de grond op te sporen:

Kabelbreuk robotmaaier repareren

Zodra je de kabelbreuk hebt gevonden, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en met de reparatie aan de slag te gaan. Het repareren van de kabelbreuk doe je snel en eenvoudig op deze manier:

 1. Je gaat het kapotte stuk overbruggen met een zogeheten connector. Hoewel deze per fabrikant kunnen verschillen, is het basisidee hetzelfde: je kunt beide kabeleinden hierin steken en zo de kabel weer verbinden. Je kunt hier de beste robotmaaier kabel connectors vinden.
 2. Als er op de kapotte plek geen breuk is, maar een beschadiging, is het makkelijker om de kabel alsnog door te knippen.
 3. Gebruik vervolgens een connector om de kabel weer aan elkaar te maken.
 4. Zorg ervoor dat beide uiteinden goed in de connector zitten. Pak een tang en druk de connector stevig samen zodat het goed vast zit.
 5. Na de reparatie van de grensdraad, check het laadstation om te zien of er nog storingen zijn. Als het laadstation geen foutmeldingen meer geeft, dan is het probleem opgelost! Je kunt de grensdraad weer in het gazon of onder de grond leggen.

Gebruik een connector om de kabelbreuk op te lossen

De connector moet je goed vastknijpen om de robotmaaier kabelbreuk in de grond op te lossen

Bij aanhoudende foutmeldingen, check de connectoren en druk ze opnieuw vast met een tang. Zoek naar extra kabelbreuken met een kabelbreuk detector en herhaal de stappen indien nodig.

Als je na het knippen niet genoeg grensdraad hebt om de uiteinden in de connector te plaatsen, voeg dan een extra connector toe met een extra stuk grensdraad om de kabels met elkaar te verbinden.

Voorkomen van kabelbreuk

Beter voorkomen dan genezen, toch? Dit geldt ook bij een kabelbreuk van het grensdraad van je robotmaaier. Het is irritant als de kabel van je robotmaaier kapot gaat. Zo kun je voorkomen dat je ieder weekend een zoektocht naar de kabelbreuk moet ondernemen:

 • Leg het grensdraad niet te strak:
  Zorg voor wat speling in de draad bij installatie om spanning te voorkomen. Spanning kan leiden tot breuken, vooral bij grondbeweging of scherpe stenen in de grond.
 • Maai niet gelijk te kort:
  Begin met een hoge maaihoogte en verlaag deze geleidelijk. Loop regelmatig rond je gazon om te checken of de draad nog goed ligt. Zo weet je zeker dat je robotmaaier er niet overheen walst.
 • Hou afstand van randen:
  Leg je grensdraad niet te dicht langs de randen. Zo voorkom je dat je robotmaaier omvalt en vervolgens flink huishoudt in je gazon met de scherpe messen.
 • Toch een kabelbreuk:
  Heb je toch een kabelbreuk, zorg dan dat je altijd wat connectors en perimeterdraad (grensdraad) op voorraad hebt. Dan kun je de kabelbreuk gelijk fixen.

Bewaar afstand van de randen om kabelbreuk van je robotmaaier te voorkomen

Bestaan er robotmaaiers zonder draad?

Bestaan er dan geen robotmaaiers ZONDER draad? Ik heb eerder een artikel geschreven over “Robotmaaiers zonder draad”, waarin ik deze vraag beantwoord. Ze bestaan wel, maar helaas zijn er nog geen goede opties voor consumenten. Voor nu is een robotmaaier met grensdraad de beste optie, maar de technologie verbetert met elk nieuw model. Dus wie weet in de toekomst. Dat scheelt het moeten opsporen van een robotmaaier kabelbreuk.

Een robotmaaier in een gazon van bovenaf

Conclusie

Het snel opsporen en herstellen van een kabelbreuk in de grond kan een monsterklus lijken. Maar het is goed te doen met de juiste stappen en materialen. Voorkom toekomstige breuken door voor speling in de draad te zorgen en de maaihoogte initieel hoog te houden. Heb je toch een breuk? Gebruik een kabelbreuk detector of een eenvoudige AM/FM radio om deze te vinden en te herstellen.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.