Makita grasmaaier mes vervangen? Zo doe je dat als een pro!

Heb je een Makita grasmaaier en merk je dat het maairesultaat slechter is dan voorheen? Dan is het tijd voor een nieuw grasmaaier mes. Een bot mes kan je gras beschadigen en het vatbaarder maken voor ziektes. In deze blog leggen we makkelijk uit hoe je jouw Makita grasmaaier mes eenvoudig kunt vervangen. Zo ziet je gras er straks weer mooi en gezond uit! Scroll verder voor een checklist van benodigdheden bij het vervangen van het Makita grasmaaier mes. Wil je direct naar het stappenplan? Klik dan hier.

 

Hoe herken je een bot Makita grasmaaier mes?

Je hebt net heerlijk je gazon gemaaid en draait je om. Het lijkt wel of je Makita grasmaaier uit heeft gestaan terwijl je stond te zwoegen. Het maairesultaat is niet zoals een paar maanden geleden. De kans is groot dat het mes van je Makita grasmaaier bot is geworden. Een bot mes snijdt het gras niet, maar scheurt het. Dat is slecht nieuws voor je gazon en het ziet er niet strak gemaaid uit. Hoog tijd om je Makita grasmaaier mes te vervangen.

Een afbeelding van een strak gemaaid gazon. Dit komt door een scherp Makita grasmaaier mes
Vervang je Makita grasmaaier mes niet te laat. Een strak gemaaid gazon begint met een scherp mes.

 

Nieuw Makita grasmaaier mes kopen

Voordat je begint aan het vervangen van het mes, heb je natuurlijk een nieuw mes nodig. Klik hier voor een actueel aanbod van de beste Makita grasmaaier messen.

 

Veiligheid

Het vervangen van je Makita grasmaaier mes begint met veiligheid. Het blijft een mes en hier wil je geen problemen mee. Dit is belangrijk voordat je je grasmaaier mes gaat vervangen:

 • Accu’s Eruit
  Begin altijd met het verwijderen van de accu’s uit je Makita grasmaaier. Zo weet je zeker dat de maaier niet per ongeluk aan kan gaan.
 • Handschoenen Aan
  Draag stevige handschoenen om je handen te beschermen. Een mes kan heel scherp zijn, ook als het bot lijkt!
 • Werkplek
  Zorg dat je op een vlakke en stevige ondergrond werkt. Zo kan de grasmaaier niet omvallen als je bezig bent.

 

Benodigdheden

Voordat je begint, zorg dat je alles bij de hand hebt. Dit heb je nodig:

 • Een steeksleutel of moersleutel
 • Eventueel een schroevendraaier
 • Nieuw mes voor je Makita grasmaaier
 • Een blok hout of iets anders om het mes te blokkeren
 • Een doek om alles schoon te maken

 

Stap-voor-Stap: Mes van je Makita grasmaaier vervangen

Nu ben je er klaar voor om het mes van je Makita grasmaaier te vervangen. Volg de onderstaande stappen en het is zo gepiept. Controleer altijd de handleiding van jouw specifieke Makita grasmaaier type. De onderstaande stappen kunnen op basis hiervan variëren.

 1. Voorbereiding: Haal de accu’s uit de grasmaaier. Check of jouw Makita grasmaaier een ‘rode plug’ naast de accu’s heeft. Haal ook deze eruit. Verwijder de grasopvangbak. Zet de grasmaaier zo neer dat je makkelijk bij het mes kunt.
 2. Oud mes verwijderen: Leg een blok hout tegen het mes zodat het niet draait. Doe je handschoenen aan en gebruik een steeksleutel om het oude mes los te maken.
 3. Nieuw mes plaatsen: Controleer altijd het nieuwe mes op eventuele fabrieksbeschadigingen. Zet het nieuwe mes op zijn plek en draai de moer vast.
 4. Afronden: Plaats de accu’s en de rode plug terug. Zet de grasopvangbak weer op zijn plek.

 

De stappen kun je in deze video van SKIL nog een keer terugzien.

 

Hoe vaak mes van Makita grasmaaier vervangen?

Het is slim om minstens één keer per jaar het mes van je Makita grasmaaier te vervangen. Maar als je veel maait, is het beter om dit vaker te doen. Een scherp mes zorgt ervoor dat je gazon gezond blijft.

 

Conclusie

Met deze stappen kun je in een handomdraai het mes van je Makita grasmaaier vervangen. Een nieuw mes zorgt voor een beter maaibeeld en zorgt ervoor dat je lang plezier beleeft aan jouw Makita grasmaaier. Zorg ervoor dat je minimaal 1 keer per jaar het mes van je Makita grasmaaier vervangt. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan het begin van het maaiseizoen.

Op zoek naar meer tips & tricks als het aankomt op grasmaaiers? Lees ook onze andere blogs over tuingereedschap en andere tuintips. Jouw tuin, onze passie.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.