Nat gras maaien – kan het en zo ja, hoe doe je dat?

Een goed onderhouden gazon verhoogt de uitstraling van je huis door het een verzorgde look te geven. Maar als je in Nederland woont, waar de regenperiode lang kan duren, kan je gras snel lang en onverzorgd worden. Je vraagt je misschien af: is het wel verstandig om nat gras te maaien?

Hoewel het meest ideale moment om je gazon te maaien is wanneer het droog is, heb je in regenachtige gebieden soms geen andere keuze dan het gras nat te maaien; anders gebeurt het simpelweg niet.

Donkere wolken voordat een regenbui komt

Kun je nat gras maaien?

Als je ooit hebt geprobeerd een nat gazon te maaien, weet je hoe moeilijk het is om de grasmaaier vooruit te duwen. Nat gras maaien is over het algemeen een slecht idee en kan verschillende risico’s met zich meebrengen, zowel voor jou als voor je gazon en grasmaaier.

Toch zijn er situaties waarin het maaien van een nat gazon onvermijdelijk is.

 

Redenen waarom je nat gras niet moet maaien

Hoewel het beter is om je gazon niet te maaien als het nat is, zijn er situaties waarin je geen andere keuze hebt. Hier zijn de gevaren en nadelen die je in overweging moet nemen voordat je aan de slag gaat:

1. Nat gras maaien kan fysiek letsel veroorzaken

 • Gladheid: Nat gras is glad, en als je uitglijdt tijdens het maaien, kun je lelijk vallen. De verwondingen kunnen nog ernstiger zijn als je handen onder de grasmaaier terecht komen.
 • Elektriciteitsgevaar: Water en elektrische apparaten gaan niet goed samen. Dit geldt ook voor elektrische grasmaaiers, vooral die met een snoer. De meeste grasmaaiers hebben metalen handvatten, dus nat gras maaien met een elektrische grasmaaier verhoogt het risico op elektrocutie.

Opmerking: Als je besluit om nat gras te maaien, wees dan extra voorzichtig bij elke stap die je zet.

Bij dauw kun je beter wachten in plaats van nat gras maaien

2. Nat gras kan de grasmaaier beschadigen

 • Ophoping van gras: Grasmaaiers bestaan uit gevoelige, bewegende metalen onderdelen. In natte omstandigheden zal het gras zich ophopen aan de onderkant van het maaidek van je grasmaaier, waardoor de beweging van de messen wordt belemmerd en het vacuüm van de maaier wordt geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat de maaier onder spanning werkt, wat ernstige schade aan de motor kan veroorzaken.
 • Roest: Bovendien maakt het vocht van het natte gras je grasmaaier gevoelig voor roest. Benzinegrasmaaiers zijn hier vooral vatbaar voor. Als de benzine vocht uit de lucht opneemt, leidt dit tot het carburator en de verbrandingskamer, wat de algehele prestaties en levensduur van de maaier beïnvloedt.
 • Kortsluiting: Als je een elektrische grasmaaier hebt, gebruik deze dan niet. Water kan de bedrading aantasten en kortsluiting veroorzaken, met als gevolg oververhitting en het uitbranden van de motor.

3. Maaien van nat gras bevordert ziekten en onkruid

Het maaien van een nat gazon kan de verspreiding van onkruid en schimmelziekten, die kunnen ontstaan bij overmatige regenval, bevorderen. Dit zijn enkele gazonziekten die goed gedijen in een natte omgeving:

 1. Brown Patch: Onregelmatige plekken van bruin of verkleurend gras
 2. Sterroetdauw (Leaf Spot): Bruine vlekken op de grasbladen
 3. Meeldauw: Witte, schimmelachtige groei op grasbladen
 4. Rooddraad: Dunne draden van roze of rood die op de toppen van het gras groeien

Nat gras maaien kan schimmelziekte veroorzaken

Nat gras dat aan je grasmaaier blijft plakken, kan ook schimmel en andere schimmels kweken die de volgende keer dat je je gazon maait, worden verspreid. Bovendien zullen kluiten nat gras die niet worden opgeruimd, op je gazon blijven liggen en schimmelvorming bevorderen.

4. Gemaaid nat gras ziet er minder mooi uit

Je gazon maaien als het nat is, of dat nu komt door ochtenddauw of hevige regenval, kan potentieel schade aan het gras toebrengen. Wanneer het regent, wordt de grond onder het gras zacht. Als je dan je grasmaaier over het gazon beweegt, kunnen de banden wegzakken in de verzadigde delen en sporen achterlaten.

5. Maaien van nat gras kan je gazon schaden

Je gazon kan ook te maken krijgen met ongelijke of slechte groei wanneer er kluiten nat gras op het oppervlak achterblijven. Deze kluiten zullen je gazon verstikken, doordat ze lucht en voedingsstoffen blokkeren.

Daarnaast kan je grasmaaier het natte gras een ongelijke snede geven. Deze gescheurde, rafelige randen zullen ook langzamer genezen, waardoor het gras vatbaarder wordt voor ziekten.

6. Opruimen is veel meer werk

Omdat vochtig gras zich ophoopt en aan de onderkant van je maaidek blijft plakken, moet dit verwijderd worden om te voorkomen dat de onderkant een broedplaats voor schimmel wordt. Bovendien kunnen deze kluiten gras die onder de maaier vast komen te zitten, de messen laten vastlopen en beschadigen.

Daarnaast zal het maaien van nat gras ervoor zorgen dat de messen het maaisel wegslingeren, wat vlekken op je kleding, muren of hek kan veroorzaken. Deze grasvlekken zijn lastig en vereisen extra zorg bij het opruimen.

Ook zullen zware kluiten gemaaid gras moeten worden opgeruimd, zodat ze niet op je gazon blijven liggen en het gras verstikken.

 

Nat gras maaien met elektrische maaier

Zoals met alle elektrische apparaten is het onverstandig om deze in aanraking te laten komen met vocht. Nat gras maaien met een elektrische maaier is hierin geen uitzondering. De kans op kortsluiting en een eventuele elektrocutie ligt altijd op de loer. We raden het je dus sterk af om dit te doen. Mijn tip: let goed op als het gras nat is en jij je elektrische grasmaaier uit de schuur tevoorschijn haalt. Het beste is om te wachten tot je gazon écht opgedroogd is en jij veilig en effectief kunt beginnen met je grasmaaisessie.

 

Tips voor maaien van nat gras

Dus, kan het maaien van een nat gazon veilig worden gedaan, ondanks alle risico’s en moeilijkheden? Een gazon maaien als het nat is, is een lastige klus, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is.

Als je toch moet maaien wanneer het gras nat is, zijn hier een paar tips om dit goed aan te pakken.

Voorbereiding

 1. Gebruik siliconenspray op de onderkant: Het eerste wat je moet doen voordat je nat gras gaat maaien, is het aanbrengen van siliconenspray op de onderzijde van het maaidek. Dit voorkomt dat natte grasresten aan je grasmaaier blijven kleven, wat het schoonmaken vereenvoudigt.
 2. Slijp de messen: Scherpe messen maken je grasmaaier efficiënter, terwijl botte messen zorgen voor een ruwe snede. Controleer dus regelmatig of de messen van je grasmaaier nog scherp en recht zijn. Zijn ze beschadigd, vervang ze dan voordat je gaat maaien.
 3. Zorg dat het luchtfilter schoon en droog is: Het is essentieel dat het luchtfilter van je grasmaaier schoon en droog is voordat je begint met maaien. Dit kun je controleren door het luchtfilterdeksel te verwijderen. Is het filter vuil of vochtig, overweeg dan om het te vervangen.

Met een scherp grasmaaier mes maai je nat gras makkelijker

Tijdens het maaien

 1. Kies voor zij-uitworp: Als je gazon nat is, kun je beter kiezen voor zij-uitworp in plaats van versnipperen of opvangen. Klonten nat gras kunnen de werking van je grasmaaier beïnvloeden. De beste keuze is om de zij-uitworp in te schakelen en de grasmaaier op de hoogste stand te zetten.
 2. Verhoog het maaidek tot 7-10 cm: Nat gras kan snel de onderkant van je grasmaaier verstoppen. Om effectief te maaien, raden we aan om het maaidek tot ongeveer 7 cm te verhogen.
 3. Maai langzamer dan bij droog gras: Als het gras nat is, hebben de messen meer kracht nodig om effectief te maaien. Het is daarom beter om je grasmaaier langzamer te bewegen. Overweeg om een paar keer over hetzelfde gebied te gaan voor een goed resultaat.

Algemene tips

 1. Maai regelmatig: Natte gazons zijn lastig te maaien, maar het moet toch gebeuren om te voorkomen dat het gras te hoog wordt. Tijdens nat weer zou je vaker moeten maaien om je gazon beter te beheren. Check ook de weersvoorspellingen en zorg dat je voor een regenbui gemaaid hebt.

Een close-up van een nat gazon

Conclusie

De regen kan je tuinplannen flink in de war schoppen, maar met de juiste aanpak hoeft een nat gazon geen probleem te zijn. Door slimme technieken en het juiste tuingereedschap te gebruiken, kun je zelfs in natte periodes een mooi en gezond gazon behouden. Lees ons artikel over de beste grasmaaiers, zodat je weet welke grasmaaier het beste past bij jouw tuin.

Veelgestelde vragen over nat gras maaien

Kun je gras maaien als het nat is?

Het is beter om gras te maaien als het droog is vanwege diverse risico's zoals beschadiging van de grasmaaier en het verspreiden van ziekten. ls je toch nat gras moet maaien, neem dan extra voorzorgsmaatregelen zoals het verhogen van de maaihoogte.

Moet je gras maaien na de regen of vóór de regen?

De beste tijd om je gazon te maaien is vóórdat de regen valt of wanneer het gras matig vochtig is. Als je ziet dat er regen op komst is, is het een goed idee om het gazon te maaien voordat het begint te plenzen, als dat mogelijk is. Maaien vóór de regen helpt ook het gras om meer water op te nemen, zodat het zich beter kan herstellen.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.