Hoe plinten zagen? Zo doe je dat gemakkelijk en snel!

Het zagen van plinten lijkt misschien moeilijk, maar met de juiste aanpak en gereedschappen kan iedereen het. Plinten zorgen voor een nette overgang tussen de muur en de vloer en beschermen je muren. 

In deze gids leggen wij stap voor stap uit hoe je plinten kunt zagen, van het meten en markeren tot het zagen van hoeken. Of je nu voor het eerst plinten gaat zagen of al wat ervaring hebt, met deze tips en tricks kun je elk project succesvol afronden. 

Voorbereiding

Voordat het zaagwerk begint is het belangrijk om te weten wat er aan voorafgaat en wat je precies nodig hebt om het te laten slagen. 

Wat heb je nodig?

  1. Plinten
  2. Potloot: Voor het markeren van de zaaglijn
  3. Hoekmeter: Voor het bepalen van de hoeken
  4. Handzaag + Verstekbak of een afkortzaag

Tip: Wanneer je de benodigde lengte van je plinten aan het opmeten bent, is het handig om een snij/foutmarge aan te houden van ongeveer 10 procent. 

Lengte bepalen

Voordat je begint met je plint te zagen, is het belangrijk om te weten hoe lang je plinten moeten zijn. Meet de lengte van de muur op met een rolmaat of laser en markeer de lengte op de plint met een potlood. 

Plan altijd een beetje extra lengte in, zodat je wat speling hebt als er iets misgaat. Beter een plint die iets te lang is, dan eentje die te kort is en niet past.

Rechte zaaglijn tekenen

Voor een rechte en nauwkeurige zaagsnede is een goede zaaglijn erg belangrijk. Gebruik een liniaal en een potlood om de zaaglijn op de plint te tekenen. Zorg ervoor dat de lijn recht is en dubbelcheck dit, want een scheve lijn kan zorgen voor een slecht passend stuk. 

Hoeken bepalen

Om twee plinten op elkaar aan te laten sluiten in een hoek zaag je deze in verstek. Dit is een moeilijk woord voor het schuinzagen van de plinten zodat ze op elkaar aansluiten. Zagen in verstek doe je met een verstekbak of een afkortzaag. 

Leestip: Zo zaag je in verstek

Door deze voorbereidingen te treffen, kan je beginnen met het zagen van de plinten. Hieronder lees je welke manier het beste resultaat geeft.

De verschillende manieren om plinten te zagen

De tijd is aangebroken om de plinten op het juiste formaat te zagen. Dit zijn de meest gangbare opties.

Plinten zagen met een verstekbak

Een verstekbak is een eenvoudig hulpmiddel dat ideaal is voor kleinere klussen. Hiermee kun je plinten zagen in vooraf bepaalde hoeken, meestal van 45 of 90 graden. Het gebruik van een verstekbak is erg eenvoudig:

  1. Plaats de plint in de verstekbak en klem deze goed vast.
  2. Volg de eerder getekende zaaglijn met de zaag.
  3. Gebruik een kapzaag met fijne zaagtanden voor het beste resultaat. Zaag rustig en gelijkmatig voor een nette afwerking.

Voordelen

Een verstekbak is een goedkope manier om de plinten in de juiste hoek (verstek) te zagen. En door de snij gleuven is de foutmarge erg klein. Het enige wat je nodig hebt is een handzaag en een verstekbak. 

Nadelen

Het nadeel van het zagen van plinten in een verstekbak is vooral het beperkt aantal vooraf gemaakte snij gleuven, het is niet mogelijk om af te wijken hiervan. Ook is het een langzamer proces dan wanneer je bijvoorbeeld een afkortzaag gebruikt. 

Plinten zagen met een afkortzaag

Een afkortzaag biedt meer precisie en is ideaal voor grotere klussen. Deze zaag is bevestigd aan een geleider, waardoor je zelf nauwkeurig hoeken kunt instellen en zagen:

  1. Stel de gewenste hoek in op de afkortzaag. Meestal kun je hoeken van 22,5, 30, 45, 60 en 90 graden instellen.
  2. Plaats de plint stevig tegen de aanslag van de zaag en klem deze vast.
  3. Controleer of het zaagblad scherp is en zaag vervolgens langs de getekende lijn. Gebruik een rustige, gelijkmatige beweging voor een schone zaagsnede.

Voordelen

Het grote voordeel van een afkortzaag is dat je de hoek van de zaaglijn gemakkelijk zelf kunt instellen, ook gaat het zagen van de plinten een stuk sneller omdat je geen gebruik maakt van een handzaag. 

Leestip: Dit zijn de 10 beste afkortzagen van 2024 

Nadelen

Een nadeel van het zagen van plinten met een afkortzaag is vooral dat de aanschafprijs een stuk hoger ligt dan een verstekbak, houdt hier dus wel rekening mee. Ben je van plan om eenmalig zelf je plinten te zagen, dan is een afkortzaag wellicht iets te veel van het goede. 

Afwerking gezaagde plinten

Na het zagen van de plinten is het tijd om deze af te werken en netjes te maken om ze daarna te kunnen plaatsen tegen de muur. 

Schuren van de plinten

De zaaglijn van een plint kan vaak nog wat stroef aanvoelen. Om dit te verhelpen raden wij aan om de plinten te schuren met fijn schuurpapier. Dit verwijdert eventuele splinters en zorgt voor een glad oppervlak. Schuur met de nerf van het hout mee voor het beste resultaat.

Bevestig de plinten

De meest gangbare manier om plinten te plaatsen is middels een plakstrip of lijm. Het is ook mogelijk om de plinten vast te maken met kleine spijkers.

Plinten bevestigen met spijkers

Gebruik kleine spijkers om de plinten vast te zetten. Sla de spijkers in op regelmatige afstanden, bijvoorbeeld elke 30 cm. Zorg ervoor dat de spijkers verzinken, zodat je ze later kunt opvullen met houtvuller.

Plinten bevestigen met lijm

Als je liever geen spijkers gebruikt, kun je montagelijm toepassen. Breng een dunne lijn lijm aan op de achterkant van de plint en druk deze stevig tegen de muur. Houd de plint een paar minuten vast om de lijm te laten hechten.

Plinten bevestigen met plakstrip

Sommige plinten (vaak platte plinten) zijn voorzien van een plakstrip. Haal de beschermfolie eraf en plaats de plint tegen de muur. Druk stevig tegen de muur voor minimaal 2 minuten om de plakstrip goed te laten hechten. 

Conclusie

Het zagen van plinten is makkelijker dan je denkt, zolang je goed voorbereid bent en de juiste tools gebruikt. Met nauwkeurig meten, een rechte zaaglijn tekenen, en de juiste zaagmethode kiezen, kun je plinten netjes en professioneel zagen. 

Of je nu een verstekbak of een afkortzaag gebruikt, het resultaat hangt af van hoe precies je werkt. Vergeet niet om de gezaagde plinten te schuren en netjes af te werken. Met deze gids heb je alle stappen en tips om je klus succesvol af te ronden en je huis een strakke afwerking te geven.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.