Robotmaaier winterklaar maken? Zo doe je dit in slechts 4 stappen!

In deze blogpost gaan we het hebben over hoe je jouw robotmaaier winterklaar maakt in 4 eenvoudige stappen. Het is belangrijk om je robotgrasmaaier binnenshuis te laten overwinteren, het liefst op een plek waar het niet te koud is. 

Wanneer robotmaaier binnen zetten?

Wanneer je merkt dat het gras stopt met groeien of de dagtemperatuur rond de 0°C komt, is het tijd om je robotmaaier voor te bereiden op de winter en op te bergen.

Waarom robotmaaier klaarmaken voor de winter?

Door je robotmaaier goed voor te bereiden op de winter, bescherm je niet alleen de mechanische en elektronische onderdelen tegen de kou, maar zorg je ook voor een langere levensduur en optimale prestaties. Vorst en vocht kunnen namelijk ernstige schade toebrengen aan zowel de batterij als de bewegende delen van je maaier.

Close-up van vorst op een gazon in de winter
Maak je robotmaaier winter klaar zodra er vorst is. Dit is namelijk slecht voor je robotmaaier.

Korte uitleg: 4 stappen om je robotmaaier winterklaar te maken

In slechts 4 simpele stappen kun je jouw robotmaaier optimaal voorbereiden voor de winter. Lees ze rustig door, zodat je je robotmaaier zo goed mogelijk opbergt.

 1. Laadstation verwijderen

  Verwijder zorgvuldig het laadstation van je robotmaaier. Het is belangrijk dat je dit voorzichtig doet om schade te voorkomen

 2. Robotmaaier schoonmaken

  Maak je robotgrasmaaier grondig schoon. Verwijder grasresten, aarde en ander vuil zodat je maaier schoon de winter in gaat.

 3. Robotmaaier en laadstation opbergen

  Berg je robotmaaier op in een droge en niet te koude ruimte. Een goede opslagplaats helpt om je robotmaaier in optimale conditie te houden tijdens de wintermaanden.

 4. Periodiek opladen

  Laad je automatische grasmaaier grofweg iedere drie maanden op. Dit helpt om de batterij gezond te houden.

Scroll verder voor een uitgebreide stap-voor-stap uitleg hoe je je robotmaaier voorbereidt op de winter.

Uitgebreide stap-voor-stap uitleg winterklaar maken robotmaaier

Het proces van winteropslag is hetzelfde voor alle merken en modellen robotmaaiers. Als aanvulling op de eerdere stappen geven we je nog een uitgebreidere uitleg voor het winterklaar maken van jouw robotmaaier. 

Stap 1: Het laadstation veilig verwijderen

Begin met het volledig opladen van de robotmaaier en koppel vervolgens het basisstation los. De begrenzingsdraad blijft liggen. Zorg dat de uiteinden van de begrenzingsdraad beschermd zijn door ze te bedekken met felgekleurde isolatietape (dit maakt ze makkelijker vindbaar in de lente). Let erop dat je dit voorzichtig doet, zodat er geen kabelbreuk ontstaat.

Verwijder het laadstation als je je robotmaaier in de winter gaat opbergen.

Geef het basisstation een grondige poetsbeurt met een zachte droge borstel om alle grasmaaisel en aarde te verwijderen.

Stap 2: Robotmaaier schoonmaken voor de winter

Maak de maaier schoon met een zachte vochtige doek of een borsteltje en zorg dat alle maaisels zijn verwijderd. Gebruik GEEN slang of hogedrukreiniger, omdat overtollig water de bedrading kan beschadigen (tenzij je een robotmaaier hebt die hiervoor geschikt is). Je kunt een stofzuiger gebruiken zolang de maaier en het maaisel droog zijn, maar let op voor draden en verbindingen.

Maak je robotmaaier schoon tijdens het winterklaar maken. Doe dit met een borstel of een vochtige doek.

Stap 3: Controleer de messen van de robotmaaier

Controleer zorgvuldig de staat van de messen, en vervang ze indien nodig zelf. We raden je aan om handschoenen te dragen tijdens het reinigen en controleren van de messen om verwondingen te voorkomen. Zet ook ALTIJD de robotmaaier uit voordat je dit doet.

Bekijk of de messen vervangen moeten worden voordat je je grasmaaier in de winterstalling plaatst.

Een jaarlijkse servicebeurt houdt je robotmaaier in topconditie en zorgt ervoor dat je robotmaaier langer meegaat.

Stap 4: Berg de robotmaaier en het laadstation op

Zodra je maaier zo goed als nieuw is, kun je de robotmaaier en het basisstation samen opbergen op een plek waar je ze in de lente gemakkelijk kunt vinden.

Video-uitleg winterklaar maken robotmaaier

Wil je liever een video-uitleg voor het voorbereiden van je robotmaaier op de winter? Bekijk dan deze video waarin je de bovenstaande stappen ziet terugkomen. 

Verder robotmaaier onderhoud in de winter

De meeste merken robotmaaiers hebben tot de lente geen verdere onderhoud nodig. Maar, sommige fabrikanten raden aan om de accu elke drie maanden volledig op te laden. Hiermee verleng je de levensduur van je robotmaaier. Zet nu alvast een herinnering in je agenda als je je accu in de wintermaanden moet opladen.

Laad de accu van je robotmaaier een keer per circa 3 maanden op voor optimale levensduur.

Voorbereiden op de lente

Als je onze stap-voor-stap handleiding volgt, zal je maaier klaar zijn om je gazon in de lente weer prachtig te maken. Alvast inspiratie opdoen? Lees dan ook deze blogs eens om compleet voorbereid de lente in te gaan:

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.