Het gros van de robotmaaiers op de markt maakt gebruik van een zogenaamde grensdraad (perimeterdraad) die een bepaald gebied afbakent waarbinnen de maaier zijn werk doet. Een innovatief alternatief zijn de modellen uitgerust met grasdetectiesensoren, die geen grensdraad nodig hebben om effectief te kunnen maaien. Maar hoe werkt een robotmaaier zonder draad en waar kun je deze kopen? Lees het in dit artikel.
Een snel overzicht
ToggleWaarom een robotmaaier zonder draad kopen?
De meeste robotmaaiers werken met een grensdraad die een afgebakend gebied aangeeft dat gemaaid moet worden. Na de aankoop van zo’n robotmaaier moet je deze draad eerst installeren voordat de maaier aan de slag kan. Als je dit installatieproces wilt overslaan, kun je ook kiezen voor een robotmaaier zonder grensdraad. Deze modellen zijn uitgerust met sensoren die het gras herkennen en zijn direct na aankoop klaar voor gebruik.
Echter, beide types zijn niet overal even geschikt en kennen hun eigen voor- en nadelen. Dus, wat is de beste keuze: een robotmaaier met of zonder grensdraad?
Hoe werkt een robotmaaier zonder draad?
Een robotmaaier zonder grensdraad maakt gebruik van een grassensor om zich op het gazon te oriënteren. Deze sensor herkent welk gebied uit gras bestaat en maait dit dan. Dat betekent bijvoorbeeld dat het gazon van de buren afgescheiden moet worden door fysieke barrières, aangezien de robot logischerwijs geen onderscheid ziet. Bovendien herkent zo’n robotmaaier bloemperken niet altijd even goed. Dit zijn slechts een aantal zaken waar je over na moet denken als je echt besluit een robotmaaier zonder draad te willen aanschaffen.
Lees vooral verder, want we hebben de voordelen en nadelen voor je uitgezocht.
Voordelen van een robotmaaier zonder draad
Er zijn natuurlijk ook voordelen aan het gebruik van een robotmaaier zonder draad. Een groot pluspunt is dat je geen tijd kwijt bent aan het leggen van een grensdraad. De robotmaaier is meteen na aankoop klaar voor gebruik, zonder dat je eerst het te maaien gebied hoeft af te bakenen of een timer moet instellen. Dit is met name handig in tuinen met veel obstakels, omdat het tijdrovende werk van het afbakenen van bloemperken en dergelijke komt te vervallen.
Het herindelen van je tuin is ook een stuk makkelijker, omdat je geen rekening hoeft te houden met draden die onder of boven de grond liggen. Tijdens de jaarlijkse verticuteerbeurt zit er geen draad in de weg, en zelfs een onbedoelde schep in de grond kan de robot niet uitschakelen.
Omdat de robot niet zelfstandig naar het laadstation kan rijden, maakt het ook niet uit waar het dichtstbijzijnde stopcontact is.
Alle voordelen op een rijtje:
- Geen tijdsinvestering in het leggen van een grensdraad: de robotmaaier is direct na aankoop klaar voor gebruik.
- Flexibiliteit in tuinindeling: je hoeft geen rekening te houden met ondergrondse of bovengrondse draden bij het herindelen of aanpassen van je tuin.
- Ideaal voor tuinen met veel obstakels: het tijdrovende afbakenen van bloemperken en andere zones is niet nodig.
- Onderhoudsgemak: bij werkzaamheden zoals verticuteren heb je geen last van een draad die in de weg ligt.
- Ongevoelig voor onbedoelde schade: een verkeerde beweging met een schep beschadigt de robotmaaier niet.
- Locatie-onafhankelijk: je bent niet gebonden aan de locatie van het dichtstbijzijnde stopcontact.
Nadelen van een robotmaaier zonder draad
Hoewel je geen grensdraad nodig hebt, is het toch aan te raden om bloemperken of andere verboden zones af te bakenen met behulp van stenen of andere obstakels waar de robot niet overheen kan rijden.
Sensoren werken over het algemeen prima, maar vergissingen zijn zeker niet uitgesloten. Het kan een flinke domper zijn als je ontdekt dat de robotmaaier de bodembedekkers in je bloemperk heeft gemaaid. Of.. een viezer voorbeeld: je robotmaaier slingert een hondendrol door de tuin.
Wat betreft tuinontwerp zijn er zeker beperkingen voor een storingsvrije werking van een sensor-gestuurde robot. Dat betekent dat alle gazons duidelijk als zodanig herkenbaar moeten zijn, of dat fysieke barrières de robot helpen van richting te veranderen. Helaas gaat veelvuldig draaien en keren ten koste van de snelheid, omdat deze manoeuvres de robotmaaier tijd kosten.
Het risico dat de robotmaaier buiten de gazonrand komt, is extra groot wanneer er bladeren op de grond liggen. Het apparaat ziet de bladeren vaak als gras. Als bladeren je bloemperken bedekken, loopt je robotmaaier dus het risico daar ook overheen te rijden.
Het gebrek aan oriëntatie is eveneens een probleem als het gaat om opladen. De robot kan zonder een perimeterdraad of geleidingsdraad zijn station niet terugvinden en moet elke keer handmatig teruggebracht worden om op te laden. In grote tuinen kan dit betekenen dat je eerst op zoek moet naar de robot als de batterij leeg is terwijl hij nog aan het werk was.
Alle nadelen op een rijtje:
- Risico op vergissingen: Hoewel sensoren meestal goed werken, kunnen ze soms fouten maken, zoals het maaien van planten in bloemperken.
- Beperkingen in tuinontwerp: Fysieke barrières of duidelijk herkenbare gazons zijn nodig om de robot goed te laten functioneren.
- Tijdrovende manoeuvres: Veel draaien en keren kan de maaiefficiëntie verlagen omdat deze acties tijd kosten.
- Problemen met bladbedekking: De robot kan bladeren aanzien voor gras, wat kan leiden tot het ongewenst maaien van bloemperken.
- Geen automatisch opladen: De robot kan niet zelfstandig terug naar het laadstation en moet handmatig worden teruggebracht.
- Zoeken bij lege batterij: In grotere tuinen kan het een uitdaging zijn om de robot te vinden als de batterij leeg is tijdens het maaien.
Het verschil tussen een robotmaaier met en zonder draad
In essentie werken beide soorten robotmaaiers op dezelfde manier: ze zijn ontworpen om je gazon netjes en gelijkmatig te maaien. Beide types kunnen ook voorzien zijn van extra sensoren, zoals kantel- en liftsensoren die de messen stoppen als de robot wordt opgetild of in een lastige hellende positie terechtkomt. Schoksensoren zijn dan weer bedoeld om de robot een andere richting op te sturen als hij een obstakel tegenkomt.
Sommige modellen hebben zelfs handige 360° sensoren die obstakels vroegtijdig detecteren en de robot helpen om ruim uit te wijken.
Daarnaast variëren factoren zoals het werkgebied, de maximale hellingshoek en het geluidsniveau afhankelijk van het merk en het model. Andere overwegingen die mogelijk een rol spelen bij je aankoopbeslissing zijn de prijs, besturingsopties, accuduur, de mogelijkheid om meerdere zones te maaien, de maaibreedte en de aanwezigheid van een GPS-module.
Toch zijn er een aantal specifieke verschillen tussen robotmaaiers met een grassensor en die met een perimeterdraad.
Eigenschappen robotmaaier zonder draad
- Snellere installatie
- Eenvoudig graven en verticuteren, aangezien er geen draad beschadigd kan worden
- Goed toepasbaar in eenvoudige tuinen zonder obstakels
- Handmatig terugbrengen van de robot naar het oplaadstation
- Randen rondom bloemperken zijn noodzakelijk
- Afzonderlijke zones zijn niet bereikbaar
- Geen stopcontact in de directe omgeving nodig
- Bladeren kunnen een probleem zijn
Eigenschappen robotmaaier met draad
- Installatie vergt enige inspanning
- Bij herinrichting van de tuin mogelijk nieuwe installatie nodig
- Vindt zelfstandig het oplaadstation
- Goed oppassen tijdens verticuteren of graven
- Geschikt voor afzonderlijke zones die via paden bereikbaar zijn
- Voorkomt het ongewenst maaien van bloemperken
- Stopcontact vereist voor het oplaadstation
Beste alternatieven op robotmaaiers zonder grensdraad
Een robotmaaier zonder grensdraad is dus in de praktijk al snel heel duur of toch onhandig voor dagelijks gebruik. Op dit moment zijn er meerdere goede robotmaaiers op de markt die het tuiniersleven vele malen makkelijk maken. Dit zijn de 3 beste alternatieven voor een robotmaaier zonder draad, waarbij gebruiksgemak en resultaat belangrijk zijn.
GARDENA Sileno Minimo 250 – Voor gazons tot 250 m2
De Gardena Sileno Minimo 250 is makkelijk te bedienen met je telefoon. Via de Gardena Bluetooth-app kun je snel de grootte van je gazon, de maaibeurt en wanneer hij moet beginnen instellen. Dat is zo gepiept. Let wel op, de app werkt alleen als je binnen 10 meter van de grasmaaier bent. Dus je moet wel even in de buurt van de maaier staan om de app te gebruiken.
Bosch Indego M+ 700 – Voor gazons tot 700 m2
Met de Bosch Indego M+ 700 heb je een slimme robotmaaier die je eenvoudig via een app bestuurt, zelfs als je niet thuis bent. De maaier gebruikt LogiCut om de slimste maairoute uit te stippelen. Dat zorgt ervoor dat hij precies weet welk stuk gras hij nog moet aanpakken en in welke richting, zonder lukraak te maaien.
Heb je obstakels in je tuin? Geen probleem. De maaier herkent hindernissen met zijn sensoren en rijdt er makkelijk omheen. Deze maaier heeft ook extra opties zoals MultiArea en SpotMow, wat hem handig maakt voor tuinen met een ingewikkelder ontwerp of specifieke maaibehoeftes.
GARDENA Smart SILENO life 1250 – voor gazons tot 1250 m2
Als je een flink groot gazon hebt, zeg maar groter dan 1000 m2, dan is de Gardena Smart Sileno Life 1250 echt iets voor jou. Deze robotmaaier is makkelijk te besturen met de Gardena Smart System app.
Je kunt ‘m van een afstandje aansturen via wifi, ideaal als je zoekt naar een handige manier om je tuin te onderhouden. Dankzij LONA-technologie en Zone Management kun je heel precies aangeven waar en wanneer de maaier zijn werk doet. En met de Area Protect functie kun je zelfs plekken in je tuin aanwijzen die de maaier moet overslaan.
> Ben je op zoek naar nog meer alternatieven op robotmaaiers zonder grensdraad? Bekijk dan onze top 10 van de beste robotmaaiers (met grensdraad) die je op dit moment kunt kopen.
Conclusie
Wat aantrekkelijk klinkt, is in de praktijk niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Robotmaaiers zonder draad werken efficiënt wanneer het gazon duidelijk verschilt van andere delen van de tuin. Ook hier is enige planning vereist. Bovendien kunnen robots met sensoren aan de prijzige kant zijn. Daarom kan de aanschaf van een robotmaaier met een grensdraad in veel gevallen praktischer, voordeliger en makkelijker zijn, vooral omdat het maaien veel efficiënter kan gebeuren.
Bovendien zou je de grensdraad in principe maar één keer hoeven te leggen. Al met al zijn robotmaaiers met een grensdraad op dit moment de beste keuze voor dagelijks gebruik.
Meer tips voor je tuin, tuingereedschap en tuinonderhoud? Lees dan ook onze andere artikelen. Jouw tuin, onze passie.
Bekijk het product op:
Bekijk het product op:
Bekijk het product op: