Compleet overzicht van alle soorten handzagen + hun gebruik

Handzagen zijn de geheime wapens van elke tuinier en klusser! Of je nu een houten plank op maat wilt zagen of je bomen en struiken wilt snoeien, er is altijd een handzaag die perfect bij jouw klus past. In deze blog ontdek je de verschillende soorten handzagen en hun specifieke toepassingen.

Wat is een handzaag?

Een handzaag is een handig tuingereedschap met een scherp, getand blad en een comfortabel handvat. Het wordt vooral gebruikt om materialen zoals hout en kunststof door te zagen.

 Een handzaag is perfect voor kleine projecten of situaties waar geen elektriciteit beschikbaar is. Voor meer informatie over wat een handzaag precies is en hoe je het optimaal kunt gebruiken, kun je onze uitgebreide blog hierover lezen.

Dit zijn de populairste soorten handzagen

Er is een handzaag voor elke klus. In onderstaand overzicht nemen we je mee langs de populairste soorten handzagen en hun specifieke toepassingen. Zo weet je precies welke zaag je nodig hebt voor jouw volgende project!

Traditionele handzaag

De traditionele handzaag is wellicht de meest bekende handzaag en heeft zelfs zijn naam gegeven aan de categorie. Dit is de klassieke zaag die we allemaal kennen en die voornamelijk wordt gebruikt voor het zagen van planken en latten.

 De handzaag is ontworpen om mooie, rechte houtsneden te maken en bestaat uit een flexibel stalen zaagblad met een comfortabel handvat.

Welk zaagwerk doe je met een traditionele handzaag?

Met een traditionele handzaag zaag je vooral planken, latten, houten palen, en snoei je takken en struiken. Ook gebruik je deze zaag voor het maken van schuttingen, meubels, en diverse kleine zaagklussen.

 • Op maat zagen van houten palen, latten en planken
 • Snoeien van takken en struiken
 • Maken van o.a. schuttingen en meubels
 • Allerlei kleine zaagklussen

Kapzaag

De kapzaag is een fijngetande, korte zaag die speciaal is ontworpen voor houtbewerking. Het zaagblad is evenwijdig en wordt voornamelijk gebruikt voor afkortwerk, oftewel zaagwerk dat haaks op de vezelrichting van het hout gebeurt. Dit maakt de kapzaag ideaal voor precisiewerk en het maken van nauwkeurige, rechte sneden.

De bovenkant van het zaagblad, ook wel de “rug” genoemd, is verstevigd met een opgeperste stalen strip – de kap. Deze versteviging geeft het zaagblad extra stijfheid, wat cruciaal is voor het maken van zuivere rechte zaagsneden. 

De handgreep van de kapzaag is vergelijkbaar met die van een traditionele handzaag, maar zit vaak iets hoger en schuin, wat zorgt voor betere controle en comfort tijdens het zagen.

Welk zaagwerk doe je met een kapzaag?

Met een kapzaag doe je voornamelijk precisiewerk in houtbewerking, zoals het afkorten van hout haaks op de vezelrichting. Je gebruikt deze zaag ook voor het maken van nauwkeurige houtverbindingen, zoals pen-en-gat verbindingen, en voor fijn zaagwerk bij meubels en kasten.

 • Het afkorten van hout, haaks op de vezelrichting
 • Het maken van nauwkeurige houtverbindingen, zoals pen-en-gat verbindingen
 • Fijn zaagwerk voor meubels en kasten
 • Precisiewerk in houtbewerking, zoals het maken van lijsten en sierlijsten

Figuurzaag

De figuurzaag is echt een handig stukje gereedschap als je graag mooie, ingewikkelde vormen en patronen wilt zagen. Stel je een dun, smal zaagblad voor dat in een U-vormig frame is gespannen. Dit ontwerp geeft je flexibiliteit en controle, perfect voor het maken van bochten en fijne details.

Het zaagblad van een figuurzaag is verwisselbaar en heeft hele fijne tanden, waardoor je super gedetailleerd en precies kunt werken. 

De handgreep is meestal recht en licht gebogen, waardoor hij comfortabel in de hand ligt en je goed kunt sturen tijdens het zagen van die ingewikkelde vormen.

Welk zaagwerk doe je met een figuurzaag?

Met een figuurzaag kun je de mooiste en meest gedetailleerde zaagsneden maken. Denk aan het zagen van ingewikkelde patronen in hout, kunststof of zelfs metaal. Je gebruikt deze zaag ook voor sierlijke uitsnijdingen en nauwkeurige zaagsneden in dunne materialen.

 • Complexe vormen en patronen
 • Sierlijke uitsnijdingen
 • Modelbouw en ambachtelijke projecten
 • Precisiewerk

Japanse zaag

Stanley FatMax Japanse Zaag Fijn – 270 mm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€35,14)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:20

Een Japanse zaag is echt een top gereedschap als je houdt van precies werken. In tegenstelling tot de meeste westerse zagen, zaag je met een Japanse zaag tijdens de trekbeweging in plaats van de duwbeweging. Dit geeft je meer controle en zorgt voor een nettere zaagsnede.

Het zaagblad is dunner en fijner, waardoor je nauwkeuriger kunt werken en minder materiaal verliest. De tanden zijn superscherp en in een speciale vorm geslepen, wat het zagen nog makkelijker maakt.

Welk zaagwerk doe je met een Japanse zaag?

Met een Japanse zaag maak je bijzonder fijne en nauwkeurige zaagsneden. Deze zaag is perfect voor het zagen van precieze sneden in hout, het maken van traditionele houtverbindingen zoals pen-en-gat, en voor decoratief werk.

 • Fijn zaagwerk
 • Precisiewerk
 • Houtverbindingen
 • Decoratief werk

Beugelzaag

De beugelzaag is een veelzijdige zaag, ideaal voor het zagen van takken en bomen. Deze zaag heeft een stevig, rechthoekig frame waarin een dun, verwisselbaar zaagblad is gespannen..

Het fijn getande, strak gespannen zaagblad maakt het mogelijk om moeiteloos door hout te zagen zonder dat het blad buigt of breekt. De rechte handgreep zorgt voor een comfortabele grip en goede controle.

Welk zaagwerk doe je met een beugelzaag?

Met een beugelzaag kun je allerlei zaagwerk doen, vooral in de tuin en rondom het huis. Je gebruikt deze zaag voor het snoeien van takken en struiken, het doorzagen van kleine bomen, en voor diverse allround zaagklussen. Met het juiste zaagblad is de beugelzaag ook geschikt voor het zagen van metalen buizen en staven.

 • Zagen van takken en bomen
 • Snoeien
 • Allround zaagwerk
 • Zagen van hout en metaal

Metaalzaag

De metaalzaag is een speciaal gereedschap, ideaal voor het zagen van metaal en andere harde materialen. Deze zaag heeft een stevig, rechthoekig frame waarin een dun, verwisselbaar zaagblad is gespannen. Wat deze zaag uniek maakt, is het fijn getande zaagblad dat speciaal is ontworpen om door harde materialen zoals metaal te snijden.

Het zaagblad is strak gespannen en heeft zeer fijne, geharde tanden, waardoor het moeiteloos door metaal zaagt zonder dat het blad buigt of breekt. De rechte handgreep zorgt voor een comfortabele grip en goede controle, wat essentieel is voor nauwkeurig zaagwerk.

Welk zaagwerk doe je met een metaalzaag?

Met een metaalzaag kun je allerlei zaagwerk doen, vooral met harde materialen. Je gebruikt deze zaag voor het doorzagen van metalen buizen, staven en platen, en voor diverse allround zaagklussen waarbij precisie en controle belangrijk zijn.

 • Zagen van metalen buizen
 • Zagen van metalen staven
 • Zagen van metalen platen
 • Allround zaagwerk met harde materialen

Toffelzaag

Bahco toffelzaag 15 tpi 250 mm

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,39)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:19

De toffelzaag is een fijn getande zaag, ideaal voor precisiewerk in houtbewerking. Deze zaag heeft net als de kapzaag een dun, rechthoekig zaagblad met een versterkte rug. Het unieke aan de Toffelzaag is dat deze nog fijner zijn dan de Kapzaag, hierdoor is de Toffelzaag nog beter in fijner werk zoals het zagen van plinten.

Het zaagblad van de toffelzaag is fijn getand en strak gespannen, wat het mogelijk maakt om precies te zagen zonder dat het blad buigt. De rechte handgreep is meestal wat hoger geplaatst, wat zorgt voor een comfortabele grip en optimale controle.

Welk zaagwerk doe je met een toffelzaag?

Met een toffelzaag kun je allerlei precisiewerk doen in houtbewerking. Deze zaag is perfect voor het maken van nauwkeurige sneden, fijne houtverbindingen, en gedetailleerd zaagwerk.

 • Fijn zaagwerk
 • Precisiewerk
 • Houtverbindingen
 • Gedetailleerd zaagwerk

Snoeizaag

De snoeizaag, ook wel takkenzaag genoemd, is handzaag speciaal voor tuinwerk en is ontworpen voor het snoeien van takken en struiken. Deze zaag heeft een gebogen zaagblad met grove tanden, waardoor hij gemakkelijk door hout snijdt en niet van de tak wegglijdt.

Het zaagblad van de snoeizaag is meestal gebogen en heeft grove, scherpe tanden die speciaal zijn geslepen om door hout te zagen. Deze zaag zaagt alleen bij een trekkende beweging.

Welk zaagwerk doe je met een snoeizaag?
Met een snoeizaag kun je verschillende soorten tuinwerk doen, vooral het snoeien en onderhouden van bomen en struiken. Deze zaag is ideaal voor het efficiënt snoeien van takken en het doorzagen van dikke struiken.

 • Snoeien van takken
 • Onderhoud van bomen
 • Doorzagen van dikke struiken
 • Algemeen tuinonderhoud

Veelgestelde vragen over de soorten handzagen

Wat is het verschil tussen een traditionele handzaag en een kapzaag?

Een traditionele handzaag is je go-to voor algemene zaagklussen zoals het zagen van planken en latten. Hij heeft een flexibel stalen zaagblad. De kapzaag daarentegen heeft een fijngetand blad en een verstevigde rug, wat ‘m perfect maakt voor precisiewerk en het netjes afkorten van hout.

Waarom zou ik een Japanse zaag gebruiken in plaats van een westerse zaag?

Een Japanse zaag werkt op de trekbeweging, wat je meer controle geeft en een schonere zaagsnede oplevert. Het zaagblad is dunner en fijner, waardoor je nauwkeuriger kunt werken en minder materiaal verliest.

Waarvoor is een figuurzaag het beste geschikt?

Met een figuurzaag kun je mooie, ingewikkelde vormen en patronen zagen. Het is perfect voor sierlijke uitsnijdingen, modelbouw, en andere ambachtelijke projecten dankzij het dunne, smalle zaagblad in het U-vormige frame.

Wat maakt een beugelzaag geschikt voor het zagen van takken en bomen?

Een beugelzaag heeft een stevig frame en een strak gespannen zaagblad, wat zorgt voor stabiliteit en controle. De grove tanden maken het makkelijk om door hout te snijden, ideaal voor het snoeien van takken en het doorzagen van kleine bomen.

Kan ik met een metaalzaag ook hout zagen?

Ja, in noodgevallen kan dat wel, maar een metaalzaag is ontworpen voor harde materialen zoals metaal. Het zaagblad is fijner, waardoor het minder geschikt is voor het snel zagen van hout.

Wat zijn de voordelen van een toffelzaag?

Een toffelzaag is geweldig voor precisiewerk in houtbewerking. Hij heeft een dun, fijngetand zaagblad en een verstevigde rug, wat zorgt voor nauwkeurige sneden, fijne houtverbindingen, en gedetailleerd zaagwerk.

Welke handzaag is het beste voor algemene doe-het-zelf klussen?

Voor algemene klussen is een traditionele handzaag vaak de beste keuze. Hij is veelzijdig en eenvoudig in gebruik, perfect voor het zagen van planken, latten, en andere materialen.

Hoe onderhoud ik mijn handzagen het beste?

Maak het zaagblad regelmatig schoon en olie het om roest te voorkomen. Slijp de tanden indien nodig en bewaar je zagen op een droge plek. Vervang versleten zaagbladen op tijd voor het beste resultaat.

Verkrijgbaar bij

toolmax.nl (€12,39)
bol.com (€20,63)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:22

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,14)
toolmax.nl (€17,13)
praxis.nl (€30,69)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:22

Verkrijgbaar bij

toolmax.nl (€15,29)
bol.com (€15,74)
praxis.nl (€25,80)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:21

Verkrijgbaar bij

toolmax.nl (€21,09)
gereedschapcentrum.nl (€21,09)
bol.com (€24,99)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:20

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,99)
gereedschapcentrum.nl (€29,29)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:19

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,99)
toolmax.nl (€37,72)
blokker.nl (€44,50)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:18

Verkrijgbaar bij

toolmax.nl (€12,39)
bol.com (€20,63)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:22

Verkrijgbaar bij

bol.com (€15,14)
toolmax.nl (€17,13)
praxis.nl (€30,69)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:22

Verkrijgbaar bij

toolmax.nl (€15,29)
bol.com (€15,74)
praxis.nl (€25,80)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:21

Verkrijgbaar bij

toolmax.nl (€21,09)
gereedschapcentrum.nl (€21,09)
bol.com (€24,99)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:20

Verkrijgbaar bij

bol.com (€26,99)
gereedschapcentrum.nl (€29,29)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:19

Verkrijgbaar bij

bol.com (€32,99)
toolmax.nl (€37,72)
blokker.nl (€44,50)
Laatst bijgewerkt op: 9 juni 2024 - 00:18

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.