Vanaf wanneer gras maaien: de beste timing & 16 tips

Zodra de lente aanbreekt, zullen sommigen van ons de tuin willen maaien en zich voorbereiden op de eerste keer grasmaaien van het jaar. Dit betekent het stof afnemen van de grasmaaier en tuingereedschap om ons voor te bereiden op het komende seizoen. Maar vanaf wanneer je voor de eerste keer het gras maaien, en waarmee moet je rekening houden?

In deze blog geven we je het antwoord op deze vragen en geven we je 16 tips voor jouw allereerste maaibeurt van het jaar.

 

Vanaf wanneer moet je gras maaien?

Volgens Flymo begint het seizoen voor het maaien van gras in het Verenigd Koninkrijk doorgaans rond half maart tot begin april, wanneer het weer een beetje warmer begint te worden. In Nederland kun je deze periode ook aanmeten als het startmoment van het maaiseizoen, aangezien het klimaat in Nederland redelijk lijkt op die van het Verenigd Koninkrijk.

Vanaf wanneer gras maaien? Half-maart & begin-april is de beste timing.

Voordat je begint om je grasmaaier uit het vet te halen voor je allereerste maaisessie van het seizoen, raad ik je aan om deze 16 tips door te nemen. Zo maak je de beste start en start je op het beste moment met het maaien van jouw gazon.

 

16 tips voor een goede start van het maaiseizoen

#1 Maai niet je hele gazon

Kies het deel dat je netjes wilt houden, maar laat de rest een beetje rommelig. Dit is veel beter voor de natuur en zal de leefomgevingen in de zomer stimuleren. Je zou zelfs wat wilde bloemzaden kunnen planten en er een echte blikvanger van je tuin van kunnen maken.

 

#2 Zorg voor een scherp mes

Het is essentieel om het maaimes scherp te houden, aangezien de schade die een bot mes kan veroorzaken schadelijk kan zijn voor het gras.

#3 Maai tweewekelijks in de lente

Je zou je gazon eens in de twee weken of zelfs wekelijks in de lente moeten maaien. Hoewel groei goed is, zal regelmatig maaien helpen om je gazon netjes en in goede conditie te houden. Regelmatig maaien helpt om onkruid te verwijderen en een dichtere grasmat te bevorderen. Mocht het toch een hele warme lente worden, zorg er dan voor dat je één keer per week je gazon maait.

 

#4 Creëer een maairoute

In de geest van het helpen van de natuur, heb je echt een heel gebied nodig om te maaien, of zou een pad door je wilde bloemen al voldoende kunnen zijn? Onthoud dat een rijk ecosysteem in je tuin natuurlijke plaagbestrijding kan bieden. En ook dat scheelt weer het kopen van allerlei bestrijdingsmiddelen.

Een maairoute zorgt ervoor dat je ecosysteem in je tuin in stand blijft.

#5 Een goede voorbereiding

Na maanden zonder zonneschijn kan je tuin er een beetje verwaarloosd uitzien. Het is belangrijk, voordat je voor de eerste keer dit jaar gaat maaien, de tijd te nemen om alle rommel in het gebied dat je wilt maaien op te ruimen, inclusief dode takken, bladeren en eventueel afval dat zich heeft verzameld.

Bereid je tuin goed voor op de allereerste keer grasmaaien.

Controleer wat er in de tuin verstopt zit; stenen en dikke takken kunnen misschien in het overwoekerde gazon terecht zijn gekomen, en als de grasmaaier deze oppikt, kan dit de maaimessen beschadigen.

Gooi niet weg wat je hebt verzameld. Leg het op een plek in je tuin, want natuurlijk afval biedt uitstekende leefgebieden voor de natuur.

 

#6 Controleer op dieren

Controleer het gebied dat je gaat maaien op eventuele dieren die er tijdens de winter hun thuis hebben gemaakt. Egels worden vaak gevonden in stapels gras en bladeren. Als je een nestje ontdekt, overweeg dan om een ander deel van het gazon te maaien en het met rust te laten.

Na de winter kunnen dieren zich verstopt hebben in de tuin. Controleer hierop bij je eerste maaibeurt

#7 Wacht niet te lang

Hoewel de temperatuur kan variëren afhankelijk van waar je je in het land bevindt, heeft onderzoek aangetoond dat de eerste twee weken van april de populairste tijd zijn om de grasmaaier uit de schuur te halen voor de eerste maaibeurt van het jaar.

 

#8 Volg de één-derde-regel

Bij de eerste keer dat je je gazon maait, is het verstandig om je aan de één-derde-regel te houden: Snijd nooit meer dan een derde van een grasspriet af in één keer. Als je meer dan dat afsnijdt, loop je het risico dat het gras stress ervaart.

Plan om de lengte van je gras gedurende een aantal weken geleidelijk te verminderen tot je de lengte bereikt die je wenst. Als je het gras te kort en te snel maait, heet dat ‘scalperen‘, en dat kan leiden tot ziektes en een overwoekering van onkruid.

Gardena adviseert: “Stel de messen van de grasmaaier bij de eerste maaibeurt wat hoger af dan normaal. Denk aan een maaihoogte van ongeveer 5 tot 6 cm.” Door deze aanpak kan je er zeker van zijn dat je het gras niet te veel belast terwijl je het naar de gewenste lengte brengt.

Bij je eerste maaibeurt moet je de één-derde-regel aanhouden.

#9 Is je tuin een totale jungle geworden?

Als je gazon er tijdens de koudere maanden wat verwaarloosd bij heeft gelegen en een beetje zijn eigen gang is gegaan, is er geen reden tot paniek. Blijf de één-derde-regel volgen, maar doe dit gefaseerd over een aantal weken. Pas elke keer de maaihoogte van je grasmaaier een beetje aan om stapsgewijs dichter bij de gewenste lengte van je gras te komen.

 

#10 Werk de contouren van je tuin af

Vergeet de randen niet als je voor de eerste keer je gazon maait. Overwoekerde kanten kunnen er slordig uitzien en het kan betekenen dat al je tijd en moeite in de tuin voor niets is geweest. Snoei de randen direct na het maaien om een strak en verzorgd uiterlijk te geven aan je gazon. Zo zorg je ervoor dat je tuin er niet alleen mooi uitziet, maar ook dat het geheel er verzorgd en uitnodigend uitziet.

Je kunt hier het beste een grasmaaier voor gebruiken met een maaidek waarmee ook naast de wielen gemaaid kan worden.

 

#11 Niet direct water geven

Het is een goed idee om niet meteen de gewoonte te ontwikkelen om je gazon direct na het maaien te besproeien. Er is geen vast moment in de maand waarop je je gazon moet bewateren; dit zou gewoon moeten gebeuren wanneer het vocht nodig heeft.

Geef niet direct water na je eerste maaibeurt.

Er zijn echter wel enkele richtlijnen over het beste tijdstip van de dag om dit te doen:

  • Water geven laat in de avond of ’s nachts kan leiden tot schimmelproblemen, omdat het gras niet de tijd krijgt om op te drogen.
  • Midden op de dag is doorgaans het moment waarop de zon op zijn heetst is, wat kan resulteren in het direct verdampen van het water of zelfs in het verbranden van de grassprieten omdat de waterdruppels als een vergrootglas werken.
  • De beste tijd om water te geven is ’s ochtends vroeg, wanneer de lucht nog koel is en het water tijd heeft om tot de wortels door te dringen voordat het verdampt. Op deze manier zorg je voor een optimale vochtvoorziening voor je gras.

 

#12 Weet wanneer je een nieuw gazon voor het eerst kunt maaien

Nieuw gras dat uit zaad is gegroeid, zal aanzienlijk zwakker zijn dan de rest van het gazon en kan gemakkelijk beschadigd raken als het te snel wordt gemaaid. Het is raadzaam om te wachten totdat het gras langer is dan ongeveer 7,5 cm voordat je voor het eerst gaat maaien. Zo geef je het gras de tijd om aan te sterken. Door het gras de ruimte en tijd te geven om te groeien, zorg je voor een gezondere en robuustere grasmat op de lange termijn.

 

#13 Kies het juiste tuingereedschap

Vergeet niet dat geen twee gazons of tuinen hetzelfde zijn, zelfs niet als ze pal naast elkaar liggen. Houd rekening met de staat en omvang van je gazon en je specifieke tuinbehoeften bij het kiezen van het beste gereedschap voor de klus.

Als je een milieubewuste keuze wilt maken, ga dan voor een elektrische grasmaaier in plaats van een benzine grasmaaier. Door zorgvuldig je gereedschap te kiezen, kun je zowel efficiënter als duurzamer te werk gaan, wat uiteindelijk bijdraagt aan een gezonder en mooier gazon.

Kies voor een elektrische grasmaaier als milieuvriendelijke optie.

#14 Onderhoud van je grasmaaier

Na maanden in de schuur te hebben gestaan, kan je grasmaaier wellicht wat roestig zijn. Vergeet niet om de messen te controleren op beschadigingen of botte plekken, want deze kunnen het gras kneuzen.

Maak je grasmaaier ook regelmatig schoon om ophoping van grasmaaisel te voorkomen. Hoe beter je voor je grasmaaier zorgt, hoe langer deze meegaat. Goed onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van de machine, maar draagt ook bij aan een gezonder en mooier gazon.

 

#15 Maai je gras niet als het nat is

Is je gras nog vochtig door eventuele dauw of regen? Laat je grasmaaier dan nog even in de schuur staan. Nat gras maaien is namelijk niet de beste keuze voor je gazon en voor jezelf. Je glijdt al snel uit en de kans bestaat dat je maairesultaat teleurstellend zal zijn. Even wachten nog dus!

Maai geen nat gras. Wacht tot het droog is.

#16 Maak er een gewoonte van

Na je eerste maaibeurt van het seizoen kan het nodig zijn om het bijgehouden deel van je gazon een of twee keer per week te maaien om de gewenste lengte te behouden. Dit komt doordat warm weer de groei van je tuin stimuleert. Door er een vaste routine van te maken, houd je je gazon in optimale conditie en maak je het jezelf op de lange termijn een stuk makkelijker.

 

Samenvatting

In deze blog hebben we uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp ‘vanaf wanneer gras maaien‘. Het maaiseizoen begint meestal van half maart tot begin april, afhankelijk van het weer. Een goede voorbereiding en een doordachte aanpak kunnen een wereld van verschil maken voor de gezondheid van je gazon. Met deze kennis ben je goed uitgerust om het maaiseizoen op de juiste voet te beginnen en zul je je niet meer afvragen vanaf wanneer je het best kunt beginnen met je gras maaien.

Veel tuinierplezier!

Vieze handen na het tuinieren

Meer tuintips?

Ben je op zoek naar nog meer tips om dit seizoen jouw tuin goed te onderhouden? Bekijk dan ook onze andere tuinblogs, waarin we het onder andere hebben over de beste grasmaaiers en het beste tuingereedschap. Jouw tuin, onze passie.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.