Wanneer eerste keer grasmaaien na winter?

De winter is voorbij, en je gazon ziet eruit alsof het een beetje liefde nodig heeft. De vraag is: wanneer begin je met de eerste keer grasmaaien na de winter zonder je gazon te beschadigen? Timing is cruciaal, en deze uitleg helpt je met het vinden van dat perfecte moment om voor de eerste keer na de winter je gazon te maaien.

De afbeelding toont een close-up van vorst op de grassprieten in een gazon in de winter

Wanneer grasmaaien na de winter?

Je gazon heeft een zware winter achter de rug. Vorst en sneeuw kunnen de grond verdichten en de wortels beschadigen. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer je veilig kunt beginnen met maaien zonder je gazon om zeep te helpen. Te vroeg maaien kan de wortels beschadigen, vooral als de grond nog bevroren is.

Aan de andere kant, als je te lang wacht, kan je gazon overwoekerd raken, wat kan leiden tot een toename van ongedierte en ziekten. Twee dingen die je niet wilt bij het maaien van jouw gazon na de winter. Maar hoe kun je nu de perfecte timing vinden?

De eerste keer grasmaaien na de winter

De temperatuur moet zich constant tussen zeven en tien graden bewegen voordat je begint met maaien. Dit is meestal vanaf midden maart tot begin april.

Tip: Gebruik een grondthermometer om de temperatuur van de grond te meten. Als deze consistent boven de zeven graden blijft, is het een goed moment om te beginnen met maaien.

Is dit het geval? Dan is het tijd om de checklist door te lopen om goed van start te gaan!

Checklist voor het grasmaaien na de winter

 1. Controleer de grondtemperatuur
 2. Controleer je grasmaaier en ander tuingereedschap
 3. Maak het gazon vrij van takken, stenen en ander afval
 4. Zet je grasmaaier op de hoogste stand voor de eerste maaibeurt
 5. Controleer het gazon op dieren zoals egels
 6. Maai bij voorkeur later op de dag: dan is eventuele vorst verdwenen

De afbeelding toont een decoratie egel in een winterse setting.

Is je gazon heel erg verdicht? Verticuteer dan eerst je grasmat, voordat je begint met grasmaaien. Zo kan lucht en water beter bij de wortels van de grassprieten. Hiervoor kun je een verticuteerhark gebruiken.

Waar moet je op letten voor je eerste maaibeurt na de winter?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je wilt gaan grasmaaien na de winter. De belangrijkste zijn:

 • Grasgroei en temperatuur: De eerste maaibeurt hangt niet alleen af van de kalender maar ook van lokale weersomstandigheden. In sommige jaren kan vroege grasgroei zelfs leiden tot een eerdere eerste maaibeurt. Dit komt vooral voor als we een zachte winter hebben gehad.
 • Maaihoogte: Zorg ervoor dat je grasmaaier op de hoogste maaihoogte staat en snijd niet meer dan een derde van de grashoogte af tijdens de eerste maaibeurt om stress voor het gras te minimaliseren.
 • Tijdstip van Maaien: Maai later op de dag zodat eventuele vorst is ontdooid of dauw is verdampt. Maaien op droog gras is het beste.

De afbeelding toont een close-up van dauw op het gras van een gazon

Voorbereiden van het gazon tijdens de winter

Je kunt jouw gazon al goed voorbereiden op de lente door tijdens de winter een aantal tips en tricks toe te passen. Wij geven je er een aantal, waardoor jouw gazon klaar is voor de eerste maaibeurt na de winter:

 • Loop zo min mogelijk op je gazon tijdens de wintermaanden om de tere grassprieten niet te beschadigen. Gras kan zich moeilijk herstellen in de wintermaanden. Als je kinderen hebt die graag in de tuin spelen, leg dan kleine stapstenen in het gazon. Zo kunnen ze zich verplaatsen zonder het gras te beschadigen.
 • Zodra het gazon bedekt is met sneeuw is het belangrijk om dit niet weg te halen. De sneeuw fungeert als een isolatielaag die het gras beschermt tegen de vrieskou.
 • Bij de eerste vorstvrije dagen kun je al beginnen met het bemesten van je gazon. Kies voor stikstofrijke mest om de groei te stimuleren.

Onderhoud na de eerste keer grasmaaien

Na die allereerste maaibeurt is het belangrijk om je gazon goed te blijven onderhouden. Dit betekent regelmatig maaien, bemesten en eventueel kalk strooien.

Maaifrequentie

Na de eerste maaibeurt kun je het maaien opnemen in je reguliere tuinroutine. Hoe vaak je moet maaien, hangt af van de groeisnelheid van je gras, maar meestal is dit eens in de 1 tot 2 weken. Meer weten hoe vaak en tot wanneer in het jaar je moet grasmaaien? Lees dan onze uitleg over ‘Tot wanneer gras maaien?‘.

Bemesten van het gazon

Een goed bemestingsprogramma is essentieel voor een gezond gazon. Gebruik een langzaam vrijkomende meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium.

Triferto N23 Stikstofmeststof 20kg
Goede prijs/kwaliteitverhouding

Verkrijgbaar bij

bol.com (€23,90)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024 - 01:28

Kalk strooien

Afhankelijk van de pH-waarde van je grond, kan het nodig zijn om kalk te strooien om de zuurgraad te neutraliseren. Dit is meestal het beste om in het vroege voorjaar of late najaar te doen.

ECOstyle AZ Kalk Micro Korrel – Voor Gazon, Sier- en Moestuin

Verkrijgbaar bij

praxis.nl (€9,49)
bol.com (€12,45)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024 - 01:28

Samenvatting

De timing van de eerste maaibeurt na de winter is belangrijk voor een gezond en mooi gazon. Met de juiste voorbereiding en onderhoud kun je genieten van een prachtig gazon dat de hele lente en zomer meegaat. Met deze uitleg hebben we je antwoord gegeven op de vraag ‘wanneer eerste keer grasmaaien na de winter’ en weet je nu precies wanneer je jouw gazon na de winter liefde moet geven en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Nog meer tuintips

Ben je benieuwd naar de ideale grasmaaier voor je eerste maaibeurt na de winter? Of zoek je aanvullende tips, adviezen en informatie om je tuin en tuingereedschap naar een volgend niveau te tillen? Duik dan zeker in onze andere blogs! Jouw tuin, onze passie.

Goede prijs/kwaliteitverhouding

Verkrijgbaar bij

praxis.nl (€9,49)
bol.com (€12,45)
Laatst bijgewerkt op: 17 april 2024 - 01:28

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.