Wanneer vallen de bladeren van de bomen? Bladval uitgelegd!

In Nederland beginnen de bladeren van de meeste loofbomen te vallen in de herfst, gewoonlijk vanaf eind september tot begin november. Dit proces wordt beïnvloed door kortere dagen en lagere temperaturen, waardoor bomen zich voorbereiden op de winter.

Bomen die in de herfst hun bladeren laten vallen, doen dit om een belangrijke reden. Dit heet bladval. Het gebeurt vooral bij bomen met bladeren die in de herfst van kleur veranderen en dan vallen, zoals de bomen die we in Nederland zien.

In deze blog leggen we uit waarom bomen dit doen, welke bomen dit doen, wanneer dit gebeurt en wat je er aan kan doen. 

Wanneer vallen de bladeren?

In Nederland beginnen de bladeren van de meeste bomen te vallen in de herfst, gewoonlijk vanaf eind september tot begin november. Dit proces wordt beïnvloed door kortere dagen en lagere temperaturen, waardoor bomen zich voorbereiden op de winter.

Welke bomen laten bladeren vallen?

In Nederland laten veel verschillende soorten loofbomen (bladverliezende bomen) hun bladeren vallen. Enkele van de meest voorkomende bladverliezende bomen in Nederland zijn: 

 • Eiken – Eiken zijn sterke bomen die bekendstaan om hun stevige hout en karakteristieke bladeren die in de herfst bruin worden voordat ze vallen.
 • Beuken – Beuken hebben een gladde, grijze schors en bladeren die van groen naar goudgeel en bruin veranderen in de herfst.
 • Berken – Berken zijn herkenbaar aan hun witte schors en fijne, lichte bladeren die geel worden in de herfst.
 • Esdoorns – Esdoorns zijn geliefd om hun prachtige herfstkleuren, variërend van geel tot dieprood, afhankelijk van de soort.
 • Lindes – Lindes hebben hartvormige bladeren die geel worden en in de herfst vallen.
 • Wilgen – Wilgen, vooral de soorten met bredere bladeren, verliezen ook hun bladeren in de herfst.
 • Populieren – Populieren hebben een snelle groei en hun bladeren worden geel of goudkleurig voordat ze in de herfst vallen.
 • Iepen – Iepen, die eens veel voorkwamen in Nederland, hebben bladeren die geel worden en in de herfst afvallen.
 • Hazelaars – Hazelaars zijn meer struikachtig en hun bladeren verkleuren naar geel en bruin in de herfst.
 • Kastanjes – Kastanjes, bekend om hun grote, handvormige bladeren, tonen prachtige herfstkleuren voordat hun bladeren vallen.

Deze bomen dragen bij aan het dynamische en kleurrijke landschap van Nederland in de herfst, met hun bladeren die van kleur veranderen en uiteindelijk vallen. Dit proces markeert het einde van de groeicyclus en het begin van de voorbereiding op de winter.

Bekijk hier de lijst van boomsoorten in Nederland.

Waarom vallen bladeren uit de boom?

De bladval in de herfst is een vorm van zelfbescherming. Terwijl groenblijvende planten in koude klimaten dikke, wasachtige naalden hebben die hen beschermen tegen bevriezing en breuk, hebben loofbomen dunne bladeren die kwetsbaar zijn voor koude temperaturen. 

Redenen van bladval:

 1. Voorkomen van schade:
  • Groot bladoppervlak kan de fysieke structuur van bomen bedreigen, vooral in winderige wintermaanden.
  • Het gewicht van sneeuw op bladeren kan leiden tot breuken en scheuren in takken.
 2. Verwijdering van beschadigde bladeren:
  • Aan het eind van de zomer zijn veel bladeren beschadigd door insecten, ziekten of fysiek letsel. Bladval biedt een kans voor vernieuwing in de lente.
 3. Nutriënten recycling:
  • De afgevallen bladeren verrijken de bodem, wat bijdraagt aan de groei van nieuwe bladeren.

Het Proces van bladval:

 • Verandering hormonen boom: Kortere dagen en dalende temperaturen triggeren de aanmaak van hormonen die het bladverliesproces starten.
 • Stopzetting van chlorofylproductie: Zonder chlorofyl komen de karakteristieke rode en gele herfstkleuren tevoorschijn.
 • Sluiting van voedingskanalen: Kanalen die water en suikers transporteren sluiten, wat het blad van voedingsstoffen isoleert.
 • Vorming van de afscheidingslaag: Tussen de bladsteel en tak groeit een laag cellen die het blad geleidelijk losmaakt zonder schade aan de boom.
 • Overgang naar rustfase: De boom gaat in een energiebesparende modus om krachten te sparen voor het groeiseizoen in het voorjaar.

Wat te doen aan vallende bladeren in de tuin?

Het omgaan met vallende bladeren in de tuin kan een uitdaging zijn, vooral tijdens de herfstmaanden wanneer bomen hun bladeren massaal laten vallen. Gelukkig zijn er praktische oplossingen om je tuin netjes te houden.

De makkelijkste en snelste manier om vallende bladeren aan te pakken, is door gebruik te maken van een bladblazer of bladzuiger. Deze tuingereedschappen zijn ontworpen om het opruimen van bladeren efficiënt en moeiteloos te maken, waardoor je veel tijd bespaart die anders besteed zou worden aan het handmatig bijeenharken van bladeren.

We begrijpen hoe belangrijk het is om over het juiste gereedschap te beschikken voor tuinonderhoud. Daarom hebben wij een uitgebreide lijst opgesteld met de beste bladblazers en bladzuigers die momenteel op de markt beschikbaar zijn. 

Onze selectie is gebaseerd op gebruikersbeoordelingen, functionaliteit, duurzaamheid en prijs-kwaliteitverhouding, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw specifieke tuinbehoeften.

Naast het gebruik van een bladblazer of bladzuiger, kun je overwegen om de verzamelde bladeren te gebruiken als mulch in je tuinbedden of om ze toe te voegen aan je composthoop. Dit niet alleen helpt bij het verminderen van afval, maar biedt ook waardevolle voedingsstoffen voor je tuin.

Door de juiste tools te kiezen en slim om te gaan met vallende bladeren, kun je ervoor zorgen dat je tuin er het hele jaar door netjes en verzorgd uitziet.

Conclusie

De jaarlijkse bladval is een fascinerend natuurverschijnsel dat essentieel is voor de gezondheid en het overleven van loofbomen in Nederland. Terwijl de herfst het landschap transformeert met schitterende kleuren, bereiden bomen zich voor op de winter door hun bladeren te laten vallen. 

Dit natuurlijke proces beschermt de bomen tegen de strenge winteromstandigheden, vermindert de kans op schade door wind en sneeuw, en biedt een nieuwe start in het voorjaar met voedingsstoffen uit de afgevallen bladeren. 

Voor tuinliefhebbers biedt de bladval zowel uitdagingen als kansen voor onderhoud en verrijking van de tuin. Met de juiste gereedschappen, zoals bijvoorbeeld een elektrische bladblazer of bladzuiger, en een begrip van de natuurlijke cycli, kan de bladval een waardevol aspect van het tuinbeheer worden.

Welkom bij Buitenspullen.nl! Ik ben Ruben, en samen met mijn collega Robbert, zijn wij jouw gidsen in de wereld van het buitenleven. Of je nu de perfecte tuinuitrusting zoekt of het ideale zwembad wilt vinden, wij hebben de tips en adviezen die je nodig hebt.

Ontdek onze blogs en gidsen en maak van je buitenruimte iets bijzonders! 🌿🏕️🏊 Lees meer over ons.